‘Yalnızlığın Mis Kokmalı’

Bedri Rahmi Eyüboğlu ile Eren Eyüboğlu’nun “Yalnızlığın Mis Kokmalı” sergisi 10 Ocak’ta Abdi İpekçi No: 45 Nişantaşı’nda açıldı.

Yayınlanma: 12.01.2020 - 02:00
‘Yalnızlığın Mis Kokmalı’
Abone Ol google-news

Sanatçıların portre, natürmort, peyzaj, İstanbul manzaraları ve kumlardan yaptıkları eserlere yer veren sergi 15 Şubat’a kadar gezilebilir. Her iki ressamın ilk ve olgunluk dönemlerinden 100’e yakın guaj, yağlı boya tablolarından oluşan seçkide çiftin özel aile koleksiyonuna ait 30’a yakın büyük boyut eseri ilk kez sanatseverlerle karşı karşıya geliyor. 100’e yakın eserin yer aldığı bu sergiyle 40 eser ilk kez gün yüzüne çıkmış oldu. 

Türk resim sanatını yükseltmek için ömür boyu özel uğraş veren Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Eren Eyüboğlu yurdun dört bir yanını dolaşıp Anadolu insanını tanıyarak, bu insanın yaşam biçimine tanık olarak, halk bilimine ilişkin birçok özelliği plastik öğelerle birleştirip eserlerinde yansıttılar. Dönemlerindeki diğer sanatçılardan farklı denemeler yapan sanatçılarımız, sanat eserlerinde hep sahiciliği aradı. Sergiyi dolaşırken bu iki idealist ressamın tutkulu, coşkulu, ileri görüşlü ve yenilikçi bakış açılarıyla ortaya koydukları açık yürekli eserlerde o sahiciliğin türküsü ezgi ezgi izlenebiliyor. Serginin giriş katı Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun, alt katı ise Eren Eyüboğlu’nun tablolarına ayrılmış. Girişte sağda Eren Eyüboğlu’nun “Bir resimde yapmak istediğim her şeyi yaptığım resim” dediği eseri “Nü” var; Nü ayrıca Akademi’deki model Sacide’nin resmi. Yine girişte solda ise Bedri Bey’in mezuniyet resmi “Hamam” bulunuyor; Hamam, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Çallı atölyesinde, İbrahim Çallı’dan birincilik aldığı resim.  

Açılış gecesinde konuştuğumuz Rahmi Eyüboğlu, “Torun olarak bu sergiyle ilgili beni heyecanlandıran, buradan üç sokak aşağısı Sabahattin Eyüboğlu’nun oturduğu sokak. Onun mahallesinde kardeşiyle, gelin hanım, Eren Hanım’ın sergisi açıldı. 6 metre tavan yüksekliği olan böyle bir galeri, neredeyse İstanbul’da yok bugün, böyle bir ortamda hem Eren Hanım’ı hem Bedri Bey’i, Sabahattin Amca’nın mahallesine getirdiğimiz için ben ailesi olarak çok mutluyum” diyerek duygularını paylaştı. 

Serginin küratörü Selvin Gafuroğlu ise duygu ve düşüncelerini, “Her zaman 

Eyüboğlu sergileri açılıyor ama biz bu sergide şimdiye kadar hiç görülmemiş eserleri de sergilemeyi amaçladık. Daha çok büyük boyutlu resimleri sergiliyoruz. Bazıları aile koleksiyonu, bazıları da satılık” diyerek dile getirdi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon