Yapı Kredi Yayınları'ndan yeni çıkanlar
Milyonlarca çocuğa okuma zevki kazandıran Ayşegül serisi artık, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor.
Son günlerde YKY'ından çıkan kitaplar arasında Ayşegül serisinden; Kardeşimi Çok Seviyorum ve Yaşasın, Okul Açılıyor yer alıyor.
Seriyi iki yıl içinde tamamlamayı planlayan yayınevi, 2011 yılında 24 albüm yayımlayacak.İlk iki kitap “Ayşegül - Kardeşimi Çok Seviyorum” ve “Ayşegül - Yaşasın, Okul Açılıyor!” oldu. Serinin diğer iki kitabı Ayşegül- Amerika’ya Vapurla Yolculuk ve Ayşegül- Ev İşlerini Kardeşler Yapıyor önümüzdeki günlerde yayımlanacak. 1954 yılında yeni bir arkadaş girdi çocuk dünyasına: Belçika’da, Gilbert Delahaye’in yazdığı ve Marcel Marlier’nin çizimlerini yaptığı, Martine (bizdeki adıyla Ayşegül) yayımlandı…1997’de Gilbert Delahaye’in ölümüne kadar, bu diziden 46 kitap yayımlandı. Gilbert’in ölümünden sonra ise 2006’ya kadar dizinin 10 kitabı daha okuyucularıyla buluştu. Kitaplar pek çok dile çevrildi ve defalarca basımı yapıldı. Yaklaşık elli yıldan beri Türk okurunun Ayşegül kitaplarına ilgisi hiç azalmadı.Ayşegül, uzun bir sessizlikten sonra yeni evinde, Yapı Kredi Yayınları’nda yine bizimle birlikte. Renkli dünyasıyla, okul öncesi, birinci ve ikinci sınıftaki çocuklar için gerçekten keyifli öyküler.
Menekşe Toprak’tan Bir İlk Roman: Temmuz Çocukları
Yapı Kredi Yayınları, öykücülüğüyle tanıdığımız Menekşe Toprak’ın “Temmuz Çocukları” adlı romanını yayımladı. Menekşe Toprak, bu ilk romanında yasak bir aşk ilişkisinin üç nesil bir göçmen ailesini nasıl parçaladığını anlatırken, yurtsuzluğun ve aidiyetsizliğin aşkla tamir edilme çabalarına ama yine aşkla nasıl daha da derinleşebileceğine odaklanıyor. Toprak, Temmuz Çocukları’nda değişen Ankara atmosferinde Almanya’daki ailesinden uzakta büyümüş Aysu’nun denge arayışını, Alman 68 kuşağından Klaus’un Müslüman ve yabancı bir kültür karşısındaki korkularını, özlemlerini her bir bireyin iç dünyasına sızarak, farklı kültürleri bir araya getirerek irdeliyor.
William Faulkner’dan Çılgın Palmiyeler
Yapı Kredi Yayınları, Amerikalı yazar William Faulkner’ın 1939 tarihli “Çılgın Palmiyeler” adlı kitabını Necla Aytür ve Ünal Aytür’ün çevirisiyle yayımladı. Faulkner, Çılgın Palmiyeler’i 1939 yılında yayımladı. Kitap, olayları, kişileri, mekânları, genel havaları apayrı iki uzun öyküden oluşur. Yapıtlarında hep birtakım değişik anlatım biçimleri deneyen Faulkner, Çılgın Palmiyeler ve “Irmak Baba” başlıklı bu öyküleri tek bir romanın parçaları gibi tasarlamış, bölümlerini dönüşümlü biçimde sıralamıştır.
Aharon Appelfeld’in Tsili Romanı
Yapı Kredi Yayınları, Aharon Appelfeld’in kitaplarını yayımlamaya devam ediyor. Yazarın yayımlanan son kitabı “Tsili – Bir Hayat” oldu. Dürrin Tunç’un çevirdiği Tsili, bir genç kızın hayatta kalma savaşı ve insan denen yaratığın kötücül tarafını gösteren yazınsal bir belge. Savaşın başlamasıyla ailesi kaçan henüz on üç yaşındaki Tsili tek başına kalır. Yıllarca ormanlarda saklanır, köylüler tarafından istismar edilir, her defasında dayak yer, her şeyi geride bırakıp tekrar ormanlara sığınır, sonra Mark’a rastlar. Yahudi toplama kampından kaçan Mark’ın yanında kalır. Onun buyruğuyla köyde elbiseleri ekmek ve votka ile değiştokuş eder. Ne var ki Mark da bir gün çekip gider.
Appelfeld, İsrail ordusundan emekli, evil ve üç çocuk babasıdır. Ben Gurion Üniversitesi’nde İbrani Edebiyatı dersleri vermektedir. Kitapları 30 dile çevrilen Appelfeld, Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi üyesidir. Ödülleri arasında Yabancı Edebiyat dalında 2004 Medicis Ödülü de vardır. Appelfeld’in YKY’deki Öteki Kitapları: Badenheim 1939 (2007), Demir Raylar (2007), Zor Bir Hayatın Hikâyesi (2009).
Daniel Wallace’ın Büyük Balık Romanı
Yapı Kredi Yayınları, Daniel Wallace’ın bugüne kadar yirmi dile çevrilen ve 2003 yılında Tim Burton’ın yönettiği filme uyarlanan romanı “Büyük Balık - Efsanevi Ölçülerde Bir Roman”ı Begüm Kovulmaz çevirisiyle yayımladı. Edward Bloom çocukken herkesten hızlı koşar, okulu asla asmazdı. Büyüdüğünde birçok insanın hayatını kurtardı, devleri ehlileştirdi. Hayvanların dilinden anlardı, onlar da onu çok severdi. İnsanlarsa ona bayılırdı. Kadınlar ona tutulur, o da karşılık vermeden duramazdı. Üstelik anlatacak o kadar çok öyküsü vardı ki. Şimdi hasta yatağında ölümü bekleyen Edward Bloom, yanı başındaki oğlu William’la hayatın anlamı üzerine konuşmak ya da ona nasihat etmek yerine bildiği fıkraları anlatıyor, hikâyeleriyle hayatına dair ipuçları veriyor.
İskoç Yazardan bir “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde” Hikâyesi
YKY tarafından yayımlanan Tankut Aykut’un çevirdiği “Şeytanın Ayak İzleri”, sıradan görünen hayatların ardındaki şaşırtıcı sırların yapbozlarıyla döşenmiş bir kendini arayış öyküsü. Klasik bir “Dr. Jekyll ve Mr. Hyde” hikâyesi. Bireyin kendi şeytanlarıyla hesaplaşmasını odağa alan yazar John Burnside çarpıcı dili, parlak zekâsıyla sağlam bir düşünme pratiğine dayalı sarsıcı bir roman kurguluyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Colani’nin arabası
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'