Yolsuzluk dosyaları itinayla kapatılır

Türkiye’nin gözleri önünde Deniz Feneri ve 17 Aralık dosyasının üstü aynı yöntemlerle örtüldü. İşte aşama aşama aklama operasyonu.

Yayınlanma: 15.05.2015 - 00:21
Abone Ol google-news

Sarraf’ın adli emanetteki paraları bavullarla taşınmıştı.

17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının takipsizlik kararıyla üstünün örtülmesinin ardından kamuoyunda ‘yüzyılın bağış yolsuzluğu’ olarak bilinen Deniz Feneri e.V bağlantılı davanın Türkiye ayağı da beraatla kapatıldı. Ucu AKP’ye dokunan yolsuzluk dosyalarının kapatılma süreçleri incelendiğinde ‘Deniz Feneri ve 17 Aralık dosyalarının birbirine benzer yöntemlerle üstünün örtüldüğü’ ortaya çıkıyor. Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağındaki dava süreci ile 17 Aralık ‘yolsuzluk ve rüşvet’ soruşturmasında yaşananlar 6 maddede özetle şöyle:

DENİZ FENERİ

1 1Savcılar görevden alındı Deniz Feneri e.V. bağlantılı soruşturmanın Türkiye ayağının başındaki en önemli isim Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan’dı. Dönemin Ankara Basın Savcısı, Almanya’nın asıl failler diye nitelediği isimlere operasyonu başlatınca ilk önce soruşturmadan el çektirildi. Türkaslan’la birlikte Mehmet Tamöz ve Abdulvahap Yaren de Ankara Başsavcılığı tarafından soruşturmadaki görevlerinden alındı.

2 Malvarlıkları üzerindeki tedbirler kaldırıldı Savcılar yargılanırken soruşturma kapsamında tutuklanan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen isimler Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman ve eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’ın da aralarında bulunduğu isimlerin malvarlıklarına konulan tedbir kaldırıldı.

3 Tutuklular serbest kaldı “Uzun tutukluluk” gerekçesiyle (yaklaşık 100 gün) Karaman, Akman ve diğer zanlılar serbest bırakılır.

4 Suç vasfı değiştirildi Görevden alınan savcıların ‘nitelikli dolandırıcılık’ suçlaması yeni savcılarla ‘güveni kötüye kullanma’ya dönüştürülür.

5 Savcılar yargılandı Türkaslan önce Basın Bürosu’ndan sürüldü, sanıklardan önce Yargıtay’da yargılandı. Savcılar Tamöz, Yaren ve Türkaslan suçlamalardan beraat etti.

6 Beraatla dosya kapatıldı Erdoğan’a yakınlıklarıyla bilinen Karaman ve Akman’ın da aralarında bulunduğu sanıklar beraat eder.

17-25 ARALIK

1 Savcılara el çektirildi 17- 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarını başlatan savcılara soruşturmadan el çektirildi.

2 Tutuklu isimler serbest kaldı Aralarında bakan çocuklarının da bulunduğu isimler sırayla serbest bırakıldı.

3 Malvarlıkları üzerindeki tedbir kaldırıldı Tutuklanan bakan çocukları ve işadamlarının malvarlıkları üzerindeki tedbir kaldırıldı. İşadamı Rıza Sarraf’ın adamlarının adli emanetteki milyonlarca avroyu bavulla alması kamuoyunda büyük yankı yarattı.

4 Suç bulunamadı Yeni atanan savcılar soruşturmayı jet hızıyla tamamlayıp 17- 25 Aralık’ta suç unsuruna rastlamadı.

5 Savcılar ihraç edildi Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hâkim Süleyman Karaçöl’ün meslekten ihracına karar verdi. Bu isimler de tıpkı Deniz Feneri’ni başlatan savcılar gibi Yargıtay’da yargılanacak.

6 Dosya takipsizlikle kapatıldı Hükümetin 4 bakanının ve bakan çocuklarının şüpheli olduğu 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının tamamı takipsizlik kararıyla kapatılır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler