YPG, IŞİD’in lojistik bağlantısını kesti

Peşmerge ve ÖSO’dan bazı grupların desteğini alan YPG, IŞİD’i Kobani’den püskürtüyor.

Yayınlanma: 14.11.2014 - 04:00
Abone Ol google-news

YPG, IŞİD’in kenti ele geçirmek için sürekli militan ve mühim takviyesi yaptığı Rakka ve Til Ebyad arasındaki yolu kontrol altına aldığını duyurdu. HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan,yaklaşan kış koşulları karşısında Kobanili sığınmacıların zor durumda kaldığına dikkat çekerek acil yardım talebinde bulundu.

IŞİD’in Suriye’nin kuzeyinde PYD’nin kontrolündeki Rojava’nın Kobani kantonuna başlattığı saldırılar 60. gününü geride bıraktı. Peşmerge ve ÖSO’dan bir grubun Kobani’ye giderek YPG’ye destek vermesinin ardından, YPG Miştenur ve Til Şeir tepeleri ile kentin doğu ve güneyinde birçok noktayı geri aldı. YPG, dün yaptığı açıklamada IŞİD’in militan ve mühimmat takviyesi yaptığı Rakka ve Til Ebyad’dan gelen ve Helinc’den geçen yolu kontrol altına aldığını açıkladı. YPG’den yapılan açıklamada, “Yolu yeniden açmak için saldırı düzenleyen çeteler püskürtülmüş ve ağır darbeler vurulmuştur. Şu ana kadar tespit edilebilen 15 çete öldürülmüştür”denildi. Kobani’deki çatışmalar dün kentin batısında yoğunlaşırken, ağır silahların kullanıldığı çatışmalarda yükselen duman, Suriye sınırındaki Suruç ilçesinden de görülüyor.ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları dan sabah saatlerinden itibaren Kobani’deki IŞİD mevzilerini bombaladı.

Kobanili sığınmacılara tanıtım kartı

Hükümetin aldı karar doğrultusunda Türkiye’ye sığınan Suriyeli Kürtlere tanıtım kartı veriliyor. Çok sayıda Suriyeli sığınmacı, kayıt işlemleri için Şanlıurfa’nın Veysel Karani Mahallesi’ndeki Suriyeli Misafirler Koordinasyon Merkezi’ne başvuruyor. Alanda bekleyen sığınmacılardan Ali Hasan, yaklaşık 7 saattir kart alabilmek için beklediğini, oluşan kalabalık nedeniyle işlemlerinin uzadığını ifade etti.

Ayhan: sığınmacılar zor durumda

HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan ise Suruç ilçesinde Kobani Kriz koordinasyonu adına Arin Mirkan Çadır Kentinde basın toplantısı düzenledi. Yaklaşan kış koşulları nedeniyle sığınmacıların daha da zor durumda kaldığını vurgulayan Ayhan, “Sağlık, beslenme, giyinme sorunları başlayan kış koşulları nedeniyle daha da yakıcı hale gelmiştir. Barınma konusu ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Şuanda 2 AFAD çadırında kalan 6 bin 100 kişiyle diğer çadırlarda kalanların sayısı 17 bin 256 kişiye ulaştı. 180 ile 190 bin civarında insanın Kobani’den geldiği dikkate alındığında ise diğerlerinin değişik ortamlarda ve çoğunluğu da sağlıksız koşullarda yaşadıkları söz konusu. Sorunların çözülmemesi halinde ciddi salgın ve benzeri sorunların baş göstereceği açıktır” dedi.

Eşi ve kızını IŞİD kaçırdı

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarının ardından 50 yaşındaki Sarı Müslim de 11 çocuğuyla 2 ay önce birlikte Viranşehir’deki akrabalarının yaınna sığındı. Eşi Faruk İsmail ile 12 yaşındaki kızı Rojin’in Kobani’nde terör örgütü IŞİD tarafından kaçırıldığını anlatan Müslim. ızının kısa süre sonra serbest bırakıldığını, eşinin ise halen rehin tutulduğunu söyledi. Müslim,“ İki aya yakın zaman geçmesine rağmen eşimden haber alamıyorum. Sağ mı ölümü bilmiyoruz. Çocuklarımla ortada kaldım. Sağolsun Türk Devleti ve vatandaşlar yardım ediyorlar. Onlar olmasaydı hayatımız daha kötü olurdu” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler