YSK kararını verdi: KHK'liler oy kullanabilir

Yüksek Seçim Kurulu, Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilenlerin oy kullanabileceğine karar verdi. YSK'nin kararına göre AKP'nin itiraz ettiği memur olmayan sandık kurulu üyeleri ve 41 bin 132 seçmen araştırılacak.

Yayınlanma: 23.04.2019 - 14:52
Abone Ol google-news

Yüksek Seçim Kurulu, AKP ve MHP’nin İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi talepli olağanüstü itirazlarına ilişkin ikinci gün mesaisinde önemli kararlara imza attı. YSK, AKP’nin KHK ile görevlerinden ihraç edilen isimlerin seçimde oy kullanamayacağına dair itirazını reddetti. Yani YSK, KHK’lıların oy kullanabileceğine karar verdi. YSK, AK Parti’nin kısıtlı seçmen ile kamu görevlisi olmayan sandık kurulu üyelerinin araştırılması hususunu ise kabul etti. Bu yönde ara karar verildi. Bu karar ile usulsüz seçmen kaydı yapıldığı iddia edilen yaklaşık 41 bin 132 seçmenin durumu araştırılacak.

YSK'nin araştırılmasına karar verdiği 41 bin 132 seçmenin dağılımı şöyle: 2308 kısıtlı, 1229 ölü seçmenin listelerde yer aldığı iddiası, 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde olduğu iddiası, 5 bin 287 hükümlünün oy kullandığı iddiası, İstanbul'daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmenin oy kullandığı iddiası ile İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine kaydedildiği iddiaları.

YSK, AKP tarafından öne sürülen tüm bu iddiaların araştırılmasına karar verdi. Ayrıca kamu görevlisi olan sandık kurulu üyelerinin durumu da incelenecek.

AKP'NİN İTİRAZLARI

AKP'nin KHK ile ihraç edilenlerin oy kullanmaması yönündeki itirazı YSK tarafından reddedildi. AKP, YSK’ye sunduğu ek dilekçede KHK’lilerin oy kullanamayacağını öne sürmüştü. İstanbul’daki seçimlerin yenilenmesini isteyen AKP’nin 44 sayfalık olağanüstü itiraz dilekçesinde, ‘oy sayım ve döküm cetvellerinin mühürsüz olduğu, oy kaydırmaları yapıldığı, kayıp oy pusulalarının bulunduğu, kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı, sandık kurullarının oluşumunda usulsüzlük yapıldığı’ iddia edilmişti.

MHP de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Maltepe İlçe Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemiyle YSK’ye başvurmuştu.

<haber-yatay:1356655,1358766,1356656>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler