‘Yüz tanıma’ çalışmıyor

Emniyet’in 2012 yılında geliştirdiği ‘yüz tanıma sistemi’nin Türkiye’nin hiçbir yerinde kullanılmadığı ortaya çıktı. Sistem bir tek Saray’da çalışıyor.

Yayınlanma: 18.03.2016 - 06:23
Abone Ol google-news

35 sivilin katledildiği Kızılay Güvenpark saldırısını düzenleyen ve 3 yıldır aranan PKK’li Seher Çağla Demir’in emniyetin yüz tanıma sistemine kayıtlı olmasına karşın önceden fark edilmemesi soru işareti yarattı. 2012’de Emniyet Terörle Mücadele Daire Başkanlığı tarafından özel bir yazılımla geliştirilen yüz tanıma sisteminin, Türkiye’nin hiçbir yerinde kullanılamadığı ortaya çıktı. Yüz tanıma sisteminin başkentte kullanıldığı tek yerin Cumhurbaşkanlığı olduğu öğrenildi.

Gerekli altyapı yok

Cumhuriyet’in yaptığı araştırmaya göre, yüz tanıma sistemi fiilen Türkiye genelinde kullanılmıyor. Bunun için gerekli altyapı kurulmadı. Özellikle Türkiye’nin kurulmadık kenti kalmayan MOBESE ile yüz tanıma entegre edilmedi. Bu nedenle şüpheli kişiler, MOBESE kameralarına yakalansa da yüz tanıma sistemi olmadığı için fark edilmiyor. Son 5 ayda üç bombalı saldırının yaşandığı başkent Ankara’da da yüz tanıma sistemi kullanılmıyor.

Yüz tanıma sisteminin başkentte kullanıldığı tek yerin Cumhurbaşkanlığı olduğu öğrenildi. Bunu da Saray’ın korumaları kullanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gezilerinde yüz tanıma sistemi özelliği olan bir araçla şüpheli kişiler taranıyor. Yüz tanıma sistemi, 17 Şubat’ta 29 kişinin öldüğü Merasim Sokak saldırısından sonra da gündeme geldi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Valiliği’nde başkentin güvenliği konulu özel bir toplantı yaptı. Toplantıya emniyet müdürü, vali, başsavcı, jandarma komutanı ve MİT bölge temsilcisi katıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, bu toplantıda Davutoğlu’na Ankara’nın merkezi noktalarına her yerine yüz tanıma sistemi kurulmasını önerdi. Bu durum da başkent Ankara’da yüz tanıma sisteminin olmadığını ortaya koydu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler