Zahit Büyükişliyen Retrospektif sergisi açıldı

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi, çağdaş Türk resminde yaşamla sanatın kesiştiği noktaya dikkat çeken eserleriyle ufuk açan Zahit Büyükişliyen'in retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor.

Zahit Büyükişliyen Retrospektif sergisi açıldı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.12.2012 - 21:27

Sanatçının 1966-2012 yılları arasındaki değişik dönemlerini temsil eden 77 eserini sanatseverlerle buluşturan sergi, dün İş Sanat Kibele Galerisi’nde açıldı.

70’li yılların başında başlayan Avrupa deneyimlerini akademik ortamda tanıştığı Türk resim geleneğine ekleyerek, yeni arayışların kapısını aralayan Zahit Büyükişliyen, süreğen bir verimliliğin üstatları arasında gösteriliyor. Sergi,Büyükişliyen’in “soyut” ve “kavram” peşindeki yolculuğunun, ustalık ve özgünlüğünü, kırsaldan kentsele tüm kültürel tat ve çelişkileriyle bütün dünyayı izleyen yaratıcı duyarlılığını yansıtıyor.  Büyükişliyen; “Resim alt yazılı karikatür olmamalı, tasarım da, algılayana imkan vermeli paylaşılmaya açık olmalı, içinde yaşadığı topluma ve doğaya duyarlı olmamak, güzelin yanında kirliliği görmemek olmaz” diyor.

ZAHİT BÜYÜKİŞLİYEN RETROSPEKTTİF SERGİSİ/FOTOGALERİ İÇİN TIKLAYINIZ



İvriz’den Kassel’e Karşılaştırmalar

1946 yılında Adana’da doğan Zahit Büyükişliyen, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü’nü Adnan Turani, Turhan Erol’un öğrencisi olarak bitirir. ilk uluslar arası ödülünü “Çocuk resmi” ile 1952’de alan sanatçı, ilk sergisini 1969 yılında açar. 1967 yılında, Konya-Ereğli İvriz Öğretmen Okulu’nda resim öğretmenliğine atandığında Köy Enstitüsü geleneğinin bir devamıyla karşılaşır.

Sıklıkla ve farklı tekniklerle yaptığı “peyzaj soyutlamaları”nda İvriz güçlü bir başlangıçtır. 1971 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı yarışma sınavını kazanarak Plastik Sanatlar alanında Uzmanlık eğitimini Kassel Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde tamamlar. Yan dal olarak grafik tasarım eğitimi de aldığı Kassel, çağdaş resim sanatıyla çarpıcı bir yüzleşme olur. Sergide yer alan, 1975’de yaptığı İvriz- Kassel “Karşılaştırma” tablosunda ifade bulan bu mukayeseyi hep içinde taşır.

Sanatçı, “Türkiye’de kırsal kesimden büyük kente göç ve büyük kentlerin çevresinde oluşan gecekonduların Türk Resminde algılanması ve yorumlanması” konulu tezinde gösterdiği üstün başarının ardından 1976 – 1983 yılları arasında Gazi Eğitim Enstitüsü ve Gazi Yüksek Öğretmen Okulu’nda öğretim görevlisi olur. 1983 yılında İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde doktora yapan Büyükişliyen, 1984 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel ardından Resim Bölüm Başkanlığı, Dekan Yardımcılığı görevlerini üstlenir. 1997 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne geçen Büyükişliyen, halen Plastik Sanatlar Bölüm Başkanı ve yaratıcı, ufuk açan insani yaklaşımıyla saygı uyandıran öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.

"Geçmişimizde bizi biz yapan, karmaşık izler, rastlantılar ve insanlar vardır. Anılar kaypaktır. Kaçar gider elimizden... Geçmişimizi asıl ortaya koyduklarımızın üzerine düşen aydınlık görünür kılar" diyen Zahit Büyükişliyen yaşamının ulaştığı, vardığı sonucu işleriyle sergide ortaya koyuyor.

Kibele Sanat Galerisi’nde 2 Şubat 2013 tarihine kadar gezilebilecek olan kapsamlı seçkiye, Ümit İnatçı’nın editörlüğünü üstlendiği katalog eşlik ediyor.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler