Zonguldak... 5. vekil kapışması

Emeğin başkenti Zonguldak’ta 7 Haziran için kıyasıya bir yarış var. En büyük olasılık ise 2+2+1

Yayınlanma: 17.05.2015 - 22:34
Abone Ol google-news

Otobüs Kozlu’ya yaklaştığında “bir anda aklıma” Kemal Özer’in o unutulmaz dizeleri geliyor. “Bir kent oldular sonunda, ve adını değiştirdiler ülkenin!..”

Yerin derinliklerinden gelip tüm dünyaya seslerini duyuran emeğin başkenti, Zonguldak’tayım. Ne kadar diplere bastırılsa da maden işçilerinin isyanı hâlâ sürüyor. Bir çöküşü yaşıyor Karaelmas! Çok değil 25 yıl önce 45 bin maden işçisinin çalıştığı TTK’de şimdilerde 9 bin 500 işçi çalışıyor. Hükümetin aklı TTK’yi nasıl özelleştiririm de!..

İşsizlik emeğin başkentinde en çok konuşulan konu. 2009’dan bu yana kent hep göç veriyor. Karaelmas diyarı artık emekliler kenti olmuş. TTK’nin bir türlü eski günlerine geri dönememesi, hayata geçirilemeyen Filyos projesi ve kentin teşviklerden yararlanamaması herkesi mutsuz ediyor. Kiminle konuşsam, “kentten ümüdi kesmiş.” Tek ümitleri var Zonguldak Kömürspor!..

Maçlarını 15 bin kapasiteli stadında dolu tribünler altında oynayan kentin takımı şimdilerde Zonguldaklının tutunacağı dallardan birisi olmuş, bir de üniversite!.. Ama siyasiler öyle mi? Onlar hâlâ ümitli!..

Seçimin nabzını ölçmek için gittiğim kentte halk her ne kadar siyasetçilerden ümidini kesmişse de neyse ki adaylar arasında kıyasıya bir yarış var. Bir önceki seçimde 3 vekil çıkaran AKP ile 2 vekili Ankara’ya gönderen CHP arasındaki yarışa bu kez MHP de katılmış gözüküyor. HDP ise alacağı oyla herkesi şaşırtabilir. Zonguldak’ta büyük bir kesim AKP ve CHP’nin ikişer milletvekilliğine kesin gözüyle bakıyor; tüm kavga 5. vekil için. AKP de CHP de 5. vekil için 3. sıra adaylarına güvenirken MHP beklenmeyen adaylarıyla dengeyi bozabilir. O yüzden birinci olasılık 2+2+1. Yani 2 AKP, 2 CHP, 1 MHP.

Ulupınar’a güveniyor

Kentteki hâkim görüş iktidar partisi AKP’nin aday seçiminde stratejik hata bir yaptığı yönünde. Öyle ki AKP’nin çok ciddi sıralama hatası yaptığı düşünülüyor. “İlçelerin ağırlığının yok sayıldığını” ileri süren görüşe göre AKP merkez ilçede merkezi temsil edecek, Ereğli ve Çaycuma gibi ağırlığı olan iki önemli ilçeyi temsil edecek adayların listeye konulmadığı konuşuluyor. Genç siyasetçilerden AKP’nin 3. sıra adayı halihazırda vekil olan Özcan Ulupınar’ın 1. sıra adayı Hüseyin Özbakır ile 2. sıra adayı Faruk Çaturoğlu’nu taşımasının zor olduğu dilden dile dolaşıyor.

 

Tüketici Hakları Derneği Başkanlığı yapan Ali Topaloğlu HDP’nin adayı.

CHP’ye ‘Deniz’ aşısı

Bir zamanlar solun kalesi olan kentlerin başında gelen Zonguldak’ta herkes CHP’nin ilk iki sıra adayı Şerafettin Turpçu ve Ünal Demirtaş’a seçilmiş gözüyle bakıyor. Tıpkı AKP gibi. CHP’nin 3. sıra adayı ise emekli fizik öğretmeni Ömer Yavuzyılmaz’ın oğlu Deniz Yavuzyılmaz. 35 yaşındaki bu genç isim CHP’nin Ankara’daki 3. vekili olmak için şansını zorluyor. CHP Merkez İlçe Başkanı Cemal Şahin ‘önceliklerinin birinci parti’ olmak olduğunu söylerken bize farklı bir olasılık tablosu çiziyor: 3+1+1. AKP’yi bire indiren CHP’li Şahin, 1 vekil için de MHP’yi işaret ediyor. CHP’de dikkatimi çeken tek nokta 5 aday arasında kadın adayın olmaması. AKP, MHP ve HDP’de kadın adaylar dikkat çekerken CHP’de hiçbir kadın adayın sıralamaya girememesi beni şaşırtıyor...

Zonguldak’ta herkes seçimin CHP ile AKP arasında geçeceğini konuşurken MHP’nin ilk iki sıraya koyduğu adaylar kentte seçimin rengini değiştirmiş. MHP’nin adaylarını açıklamadan önce 3-2 ya CHP ya AKP alır denilirken kentin eski belediye başkanı, eski enerji bakanlarından Zeki Çakan’ın birinci sıra adaylığı dengeleri yerinden oynatmış. MHP’nin ikinci sıra adayının da eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen olması partinin oylarını daha da artırmış. Öyle ki 99’dan bu yana kentten vekil çıkaramayan partinin bu kez 1 vekilliğine kesin gözüyle bakılıyor. Çakan’a göreyse bu sayı “2” olacak.

HDP’nin hedefi: 15 bin

sıra adayıyla kamuoyunu şaşırtmış. Tüketici Hakları Derneği başkanlığı yapan Ali Topaloğlu, seçim çalışmasını toplu ulaşım araçlarıyla yapıyor. Hopalı olan Topaloğlu hedefini “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 7 bin oy aldık. Bu oyu 2 katına çıkartıp 14- 15 bin oy almak istiyoruz” sözleriyle açıklıyor.

Kentte herkes için önemli iki kuruluş var. Birisi Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) diğeri Zonguldak Kömür Spor. GMİS Başkanı Ahmet Demirci’yle sendikada çayımızı yudumlarken siyasetçilere veryansın ediyor: “Vaatlere karnımız tok. Zonguldak can çekişiyor.”

Ardından Zonguldak Kömür Spor Başkanı Süleyman Caner’le buluşuyoruz. O da dertli. “Zonguldaklı işadamları, kurumlar takıma maddi destek vermiyor. Alacağım benzini kendimi yakacağım” diyor. Caner ne kadar kızgın olsa da tüm futbolcuların imzasını taşıyan formayı bizim için ayırmış, büyük bir mutlulukla 67 numaralı formayı alıyorum...

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler