Tarihi yolculuk: Türkiye'deki kültür rotalarında geçmişin izinde
Türkiye, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla dünyanın önde gelen turistik mekanları arasında yer alıyor.
Gördüğü büyük ilgi ve binlerce yıllık geçmişiyle adeta bir açık hava müzesi niteliğinde olan Türkiye, pek çok turistik mekanıyla tarihi yolculuk yapmak isteyenlere çeşitli deneyimler sunuyor.
İşte bu turistik mekanlardan birkaçı...
Göbekli Tepe
Göbekli Tepe, arkeolojik keşiflerin en önemlilerinden biri olarak kabul ediliyor. MÖ 9600–9500 civarında tarihlenen Göbekli Tepe, dünyanın en eski tarihî yapısı olarak biliniyor. Şanlıurfa'nın Örencik Köyü yakınlarında bulunan Göbekli Tepe, tarihin sıfır noktası olarak adlandırılıyor.
Hierapolis
Hierapolis, Pamukkale'deki antik kent kalıntılarıyla ünlü. Antik kent, Roma dönemine ait olup, traverten terasları ve büyüleyici tiyatrosuyla biliniyor. Ziyaretçiler, antik tiyatronun kalıntıları arasında dolaşırken Roma İmparatorluğu'nun geçmişine doğru bir yolculuğa çıkıyor.
Efes Antik Kenti
Efes Antik Kenti; Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında bulunuyor. İzmir'e bağlı Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti; UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde de yer alarak Efes, her yıl milyonlarca turist tarafından ziyaret ediliyor.
Kapadokya
Kapadokya, 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Göllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgâr tarafından aşındırılmasıyla oluştu.
Coğrafi olaylar Peribacaları'nı oluştururken, tarihi süreçte insanlar da bu peribacalarının içlerine evler, kiliseler ve manastırlar oymuş, bunları fresklerle süsleyerek binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşıdı.
Topkapı Sarayı
Topkapı Sarayı, İstanbul'da bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetim merkezi ve padişahların resmi ikametgahı olarak kullanıldı. İstanbul'un tarihi yarımadasında yer alan Topkapı Sarayı, dünyanın en büyük müze-saraylarından biri.
Likya
Likya, Türkiye'nin güneybatı sahilinde yer almış antik bir bölge ve eşsiz doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ve berrak turkuaz deniziyle ün salıyor. Likya, tarihi Likyalılar tarafından MÖ 2000 yılında kurulmuş bir uygarlığın merkezi olarak kuruldu. Antik döneme ait mezarlar, tiyatrolar, tapınaklar ve antik kentler Likya'nın önemli mirasını oluşturdu.
Nemrut
Nemrut, Adıyaman ilinde bulunan tarihi bir dağ tepesi ve MÖ 1. yüzyılda Kommagene Krallığı'nın kralı I. Antiochos tarafından inşa edilen anıt mezarıyla ünlü. Bu etkileyici yapı, devasa heykeller, antik tapınaklar ve tarihi kalıntılarla süslendi. Ziyaretçiler Nemrut Dağı'na tırmanarak, güneşin doğuşu veya batışı gözlemliyor.
Ulubat Gölü
Ulubat Gölü, Bursa'nın doğusunda bulunan büyüleyici bir doğal göl ve Türkiye'nin önemli tatlı su göllerinden biri olarak biliniyor. Ulubat Gölü, kuş çeşitliliği ve doğal yaşamıyla ünlü. Burası, flamingolar, pelikanlar, martılar ve daha birçok kuş türünün göç rotası olarak kullanılıyor.
Saklıkent
Saklıkent, Muğla'nın Fethiye ilçesinde yer alan bir kanyon. Bu kanyon uzunluğu ve derinliğiyle Türkiye'nin en büyük kanyonlarından biri. Serin suları, yüksek kayalıkları ve doğal güzellikleriyle doğaseverlerin ilgisini çekiyor. Saklıkent, yürüyüş, trekking ve nehir kayağı gibi aktiviteler için kullanılıyor.
Uzungöl
Uzungöl, Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alıyor. Yeşilliklerle çevrili, dağların arasında bulunan bu göl, sakinliği ve huzuruyla ünlü. Uzungöl çevresinde yürüyüş ve piknik yapılıyor... Gölün yanındaki geleneksel ahşap evler, bölgenin özgün mimarisini yansıtıyor ve ziyaretçilere keyifli bir atmosfer sunuyor.
Aspendos
Aspendos, Antalya'nın Serik ilçesinde yer alan antik bir kent ve MÖ 2. yüzyılda inşa edilen antik tiyatrosuyla ünlü. Bu tiyatro, dünyanın en iyi korunmuş antik tiyatrolarından biri ve konserler, etkinlikler için kullanılmaya devam ediliyor.
Zeugma
Zeugma, Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunuyor. Fırat Nehri'nin kenarında konumlanmış olan Zeugma, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir yerleşim yeri olarak hizmet vermişti. Zeugma'da yapılan kazılarla, antik döneme ait mozaikler, heykeller ve diğer tarihi kalıntıları ortaya çıktı.
Dupnisa Mağarası
Dupnisa Mağarası, Kırklareli'nin Demirköy ilçesinde bulunuyor. Bu mağara, büyüleyici sarkıtlara ve dikitlere, yer altı nehirlerine ve göletlere sahip. Dupnisa Mağarası, macera severler ve doğa tutkunları için keşfedilmeyi bekleyen bir dünya sunuyor.
Kral Kaya Mezarları
Kral Kaya Mezarları, Muğla'nın Fethiye ilçesindeki Kaunos Antik Kenti yakınlarında bulunan tarihi mezarların bulunduğu bir alan. Bu mezarlar, Likya dönemine ait olan ve kayalara oyulmuş etkileyici yapıları içeriyor.
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Derinkuyu Yeraltı Şehri, Türkiye'nin Kapadokya bölgesinde bulunuyor. Derinkuyu gizemli ve etkileyici bir tarihi yapıya sahip. Bu benzersiz yeraltı şehri, tarih severlerin ve macera arayanların ilgisini çekiyor. Derinkuyu, bölgenin en büyük yer altı şehri olup, sadece yüzeyde değil, aynı zamanda derinlere doğru uzanıyor.
İlgili Haberler
- Gezi notlarım
- Lüksemburg’a bir gezi
- Müjdat Gezen Tiyatrosu kapanıyor...
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza