Vitrindeki Albümler (23 Haziran 2024)
Vitrindeki Albümler'de bu hafta...
Okay Temiz ‘Drummer of Two Worlds’ (Caz Plak)
Amerikan caz-rock-funk’ı ile Türk folk müziğinin tam kesişim noktasını kendi yapımı özgün çalgılarını yerleştiren Okay Temiz, 1980 yılında sadece diskografisinin değil, caz tarihimizin de en önemli albümlerinden birine adını yazdırmıştı. “Drummer of Two Worlds” adını taşıyan bu plak, Keith Knox yapımcılığında (bazı parçaları 1975, bazıları da 1980 yılında), Ziyaettin Aytekin (mey, zurna, sipsi), Arif Sağ (saz), Akay Temiz (vurmalılar), Atilla Özdemiroğlu’nun (synthesizer) katkılarıyla kaydedilmişti. Dokuz Okay Temiz bestesinin yer aldığı plakta, East Breeze (Denizaltı Rüzgarları), Şavşat Barı, Ocean Roller (Dokuz Sekiz) gibi önemli eserler bulunuyordu.
Aranjeler arasında ite kaka ilerleyen caz dünyamız “Drummer of Two Worlds” ile taze bir soluk almış, bazı müzisyenlere yol haritası sunmuştu. Bu arşivciler tarafından hararetle aranan güzide plak, 45 sene sonra ilk defa lisanslı olarak yayınlandı, hem de 180gr, 500 adet elle numaralandırılmış limited edition olarak; Caz Plak tarafından Warner Records Sweden’dan lisanslanarak üç farklı kapakla çıkarılan bu yeni baskı, orijinal materyallerden Shawn Joseph tarafından remaster edilmiş, kapak görseli ise ünlü grafiker Mark Scicluna tarafından çizilmiş.
Özdemir Erdoğan ‘Türkiye Jazz Tarihinde Işıksız Kalanlar’
Dokuz eserden oluşan “Türkiye Jazz Tarihinde Işıksız Kalanlar” adını taşıyan enstrümantal plak, kapağında İsmet Sıral Orkestrası’nın bir üyesi olarak gördüğümüz Özdemir Erdoğan’ın yıllardır hayalini kurduğu bir projenin vücuda gelmiş hali. Gitar çalıp şarkı söyleyen usta müzisyen (yerli-yabancı) yıllarca sahnede çaldığı bazı eserleri yeniden düzenlemek ve çalmak istiyordu. Bunun için 2015 yılının 5 Ocak günü (davulda Ateş Tezer, kontrbasta Volkan Hürsever, saksofonda Engin Recepoğulları, klarnette Şükrü Tırkış, kanunda Ali İlkan’dan oluşan) müzisyen dostlarıyla Babajim Stüdyosu’nda kayda girmiş, her eseri bir prova aldıktan sonra iki kez kaydetmişti. Bu kayıtlar önce 10 parçadan oluşan bir CD olarak piyasaya sürülmüş, hayli ilgi görmüştü. Şimdi de plak olarak basıldı.
CD’ye göre plakta bir parçanın (So What) eksikliği bir yana, ana sorun çeşitli telif zorlukları nedeniyle bu kayıtlardan sadece dördü, plağa alınabilmişti. Diğer beş eser ise Ankara Hotel (St. Thomas, Armado’s Rumba, Sunny), TRT Radyosu (Just Friends), Bilsak (All Blues) gibi farklı mekanlarda ve birbirine uzak tarihlerde çalınmış konserlerden alınan canlı kayıtlardı.
Bizim eserlerimizin caza nasıl uyarlanacağı konusunda en iyi örneklerden biri...
muratbeser034@gmail.com
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev