Uzmanından iftar sonrası fiziksel aktivite tavsiyesi
Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için uyarılarda bulunan Diyetisyen Tuğçe Yılmaz, "Uzun süren açlık sonrası iftar yapılırken farkında olmadan çok hızlı yenilebilir, buna dikkat edip özellikle yavaş yemeli ve iyice çiğnemelisiniz. Hızlı yenen yemek vücutta daha fazla depolanır. İftardan sonra yapacağınız 1 saatlik yürüyüş iftarda yediklerinizin sindirimini ve yağ yakımını hızlandıracaktır" dedi.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Tuğçe Yılmaz, Ramazan ayının sağlıklı geçirilmesi için dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.
HER BESİN GRUBUNDAN YETERİ KADAR ALINMALI
Doğru beslenmenin önemine değinen Diyetisyen Yılmaz, "Beslenme düzenimizin değiştiği bugünlerde özellikle uzun saatler aç kaldığımız için doğru beslenmek çok büyük önem taşıyor. Yeterli ve dengeli beslenmek için öğünlerin iyi planlanması ve öğünlerde her bir besin grubunun yeterli miktarlarda alınması, Ramazan sonunda oluşacak kas kaybı ve bağışıklık sisteminin düşmesinin önüne geçmek için çok önemlidir" diye konuştu.
PROTEİN İHTİYACI KARŞILANMALI
Ramazan ayını sağlıklı geçirmenin ve kas kaybetmeden yağ kaybederek kilo vermenin mümkün olduğunu vurgulayan Dyt. Yılmaz, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:
"Sahura mutlaka kalkmaya çalışın. Hem metabolizmanızın yavaşlamasının önüne geçer hem de ertesi gün tokluk sürenizi uzatırsınız. İftarda ve sahurda bir protein kaynağı mutlaka olmalı. Yeterli protein tüketimi, kas kaybının ve metabolizmanızın yavaşlamasının önüne geçecektir. Yeterli su içtiğinizden emin olun. Ramazan'da su tüketimi genelde azalır fakat her zaman olduğu gibi Ramazan'da da yağ yakımı için su elzemdir. Hazmettirdiği düşünülerek gazlı içecek tüketilmemeli ve hatta maden suyu içilecekse de yemekle arasında en az 30 dakika süre olmalıdır. İftarda karbonhidrat ağırlıklı beslenmek hem ödem artışını hem de vücutta yağ depolanmamasını hızlandırır, karbonhidratı tam buğday ekmeği, kurubaklagil ve bulgur gibi kompleks kaynaklardan tercih etmeli ve miktarı abartılmamalıdır."
MEYVE TÜKETİMİ İHMAL EDİLMEMELİ
Hızlı yemek tüketmekten kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Yılmaz, "Uzun süren açlık sonrası iftar anında çok hızlı yenilebilir, buna dikkat edip özellikle yavaş yemeli ve iyice çiğnemelisiniz. Hızlı yenen yemek vücutta daha fazla depolanır. İftardan sonra yapacağınız 1 saatlik yürüyüş iftarda yediklerinizin sindirimini ve yağ yakımını hızlandıracaktır. Burada çok ağır egzersizler yerine yürüyüş yapmak, dans etmek gibi hafif egzersizler de gayet etkili olur, ağır egzersizler için iftardan en az 2 saat sonrasını beklemek daha iyi olacaktır. Ramazan süresince genelde meyve tüketimi ihmal edilir. Günde en az 2 porsiyon meyve, çiğ ya da şeker ilave etmeden pişirerek komposto olarak tüketilmelidir. Ramazan'da mideyi rahatsız etmemek ve kalori alımını kontrol etmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama, haşlama veya buğulamadır. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma yöntemlerini uygulamamaya özen göstermelisiniz. Sahurda iftardan kalan yemekleri yemek yerine, yumurtalı hafif bir kahvaltı ya da yoğurt ve meyve ikilisini tüketebilirsiniz" ifadelerini kullandı.
SİNDİRİM SORUNLARI İÇİN ÇAY TARİFİ
Ramazan döneminde sindirim sorunları ve hazımsızlık problemlerinin görülebileceğinin altını çizen Dyt. Tuğçe Yılmaz, iftardan 40 dakika sonra içilebilecek hazmı kolaylaştıran çay tarifi önerisinde bulundu:
"Malzemeler: Bir tutam rezene, kabuk tarçın, 1 nohut kadar taze zencefil, birkaç yaprak taze nane. Yapılışı: 500 mililitre kaynar suya tüm malzemeleri ekleyip ağzı kapalı bir şekilde 7 dakika demleyin, 2-3 fincan olacak şekilde tüketebilirsiniz."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı