Uzmanından uyarı: Gelişigüzel tüketilen vitaminler sağlığa zarar veriyor
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte sosyal medyada, internet üzerinden bağışıklık güçlendirdiği söylenen birtakım ilaç ve benzeri maddelerin satışının arttığını söyleyen Prof. Dr. Galip Ekuklu, vatandaşlara bilmeden, internet ortamından birkaç yoruma ve eşin-dostun söylediğine güvenerek bu ilaç benzeri şeyleri kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Kış mevsiminin yaklaştığı bu dönemlerde birçok vatandaş hem grip hem de soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için doktor tavsiyesi olmadan, gelişigüzel, gereksiz ve aşırı miktarda vitamin takviyelerine yöneliyor. Ancak özellikle bu dönemlerde merdiven altı satışların arttığına dikkat çeken uzmanlar, bu tür vitamin ilaçlarının gelişigüzel tüketilmesinin olumsuz sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.
"FARKINDA OLMADAN ÇOK ZARARLI ŞEYLERİ DE TÜKETİYOR OLABİLİRSİNİZ"
Yeterli, dengeli ve sebze-meyveden zengin beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ekuklu, bunun yanı sıra kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte bağışıklık güçlendirici adı altında piyasaya sürülen ürünlere ve ilaçlara karşı dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı.
Eczanelerin insanların sağlık danışmanları olduğunu söyleyen uzmnalar, bir hekim reçete etmeden ya da bir eczacıya danışmadan özellikle E-Ticaret aracılığı ile alınan bu tür ilaçların kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.
Pek çok ilacın bitkilerden elde edildiğini ama onların her birinin karışımları ve dozunun çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ekuklu, "Bilimsel altyapısı olmayan bir takım ürünleri kullanmamak gerekir. Farkında olmadan çok zararlı şeyleri de tüketiyor olabilirsiniz. Yakın çevremde çok duyuyorum bu tür ürünleri çok kullanıyorlar. Bağışıklık sistemini geliştirdiğine emin olmadığımız şeylerden uzak durmalarını tavsiye ederim" ifadelerine yer verdi.
Sonbahar ve kış mevsiminde önlem alınması gerektiğini söyleyenhalk sağlığı uzmanları, insanların tatilden dönmesi, okulların açılması ve öğrencilerin bir araya gelmesi, kapalı ortamlarda geçirilen vakitlerin artması ile birlikte virüslerin de dolaşımının kolaylaştığını hatırlatarak yurttaşlara uyarıda bulundu.
"DEZAVANTAJLI DÖNEM BAŞLIYOR"
Dezavantajlı dönem başladığını ve özellikle mevsim geçişlerinde solunum yolu enfeksiyonlarının yayıldığını aktaran Prof. Dr. Ekuklu, "Covid döneminde bir deneyim elde ettik. Yaygın şekilde maske kullanınca korununca ve teması azaltınca aslında grip vakaları v solunum yolu enfeksiyonlarında azalma olmuştu. Hepimiz Covid’den korunalım derken maske takmıştık, el dezenfeksiyonuna dikkat etmiştik, daha iyi beslenmeye ve sıvı tüketimine dikkat etmiştik. Yine önümüzde sonbahar kış var daha önceki yıllarda ne oluyorsa yine aynı şey olacak. Yine grip, solunum yolu enfeksiyonları ve yeni varyantlar karşımıza çıkacak. Temasla bulaşan hastalıklar artacak" dedi.
Yaşlılar, bebekler, hamileler ve kronik rahatsızlığı olanların her zaman risk altında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Ekuklu, bu risk grubunda olanların hastalıkların arttığı mevsimlerde daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade etti.
"ÖZELLİKLE RİSK GRUPLARI GRİP AŞISI YAPTIRMALI"
Beslenmeye dikkat edilmesinin yanı sıra, günde 2 buçuk litreye yakın sıvı tüketmenin ve grip aşısı yaptırmanın büyük önem taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Ekuklu, risk grupları başta olmak üzere kalabalık ortamlara giren insanlara grip aşısı yaptırma önerisinde bulundu.
Covid-19 salgın döneminde alınan tedbirlerin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ekuklu, temasla bulaşan virüslere karşı dikkatli olunması, toplu taşımada, kapalı ve kalabalık mekanlarda maske kullanılması ve dışarıdan gelindiğinde mutlaka ellerin yıkanması konusunda tavsiyede bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi