Sivas Katliamı sanıklarının avukatı Akıncı, DEVA Partisi'ne katıldı

Sivas Katliamı sanıklarının avukatlarından, emekli Anayasa Mahkemesi üyesi Celal Mümtaz Akıncı, bugün düzenlenen törenle DEVA Partisi'ne katıldı.

Yayınlanma: 31.10.2022 - 18:28
Sivas Katliamı sanıklarının avukatı Akıncı, DEVA Partisi'ne katıldı
Abone Ol google-news

Siyaset, yargı ve bürokrasiden bir dizi isim, bugün Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Partisi'ne katıldı. Genel Başkan Ali Babacan tarafından rozetleri takılan sözkonusu isimlerden arasında Celal Mümtaz Akıncı da yer aldı. 

Celal Mümtaz Akıncı, 35 aydının katledildiği Sivas Katliamı'na ilişkin davada sanıkların savunmasını yapan avukatlardan biri olarak hatırlanıyor. Anayasa Mahkemesi, 2012’de zamanaşımı nedeniyle düşürülen Sivas Katliamı davasına 2014 yılında yapılan başvuruyu 7 yıl sonra gündemine almıştı. 29 Haziran 2021 günü yapılan toplantıda başvurunun görüşülmesini gerekçesiz bir şekilde erteleyen mahkemede, dosyayı görüşecek olan İkinci Bölüm’ün üyeleri arasında Celal Mümtaz Akıncı da yer almıştı.

Akıncı, Afyonkarahisar Baro başkanlığı başkanlığı görevini sürdürürken, 2010'da 5982 sayılı Kanun'a göre Baro başkanları tarafından seçilen üç aday arasına girerek Türkiye Büyük Millet Meclisinin 13 Ekim 2010 tarihli Genel Kurulunda yapılan seçimle Anayasa Mahkemesi üyeliği görevine getirilmişti. 17 Aralık 2020'de de Uyuşmazlık Mahkemesi başkanlığına seçilen Akıncı, bu yılın ilk ayı yaş haddinden emekliye ayrılmıştı. 

KARŞI OYUNDA "KUL HAKKI" DEMİŞTİ

Akıncı, AYM üyeliği sırasında dinsel kavramlara atıf yaptığı tartışmalı kararlarıyla da hatırlanıyor. Akıncı, 2017 yılında Anayasa Mahkemesi’nin boşanan eşlerin mal paylaşımında “kişisel malların gelirlerinin de katılacağına” ilişkin kuralın iptal istemini reddeden karara karşı oy vermiş ve düzenlemenin iptal edilmesi gerektiğini savunup dini bir kriter olan “kul hakkı” kavramını gerekçe göstermişti. 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler