YSK Başkanı Yener'in 'elektronik seçim' açıklamaları yeni bir tartışma başlattı: 'Güvenlik sorunu çözülmeli'

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, geçtiğimiz gün Türkiye’nin elektronik oylama sistemine geçmesinin şart olduğunu belirterek, bu konuda yerel seçimlerden sonra çalışacaklarını açıkladı.

Yayınlanma: 20.06.2023 - 04:00
YSK Başkanı Yener'in 'elektronik seçim' açıklamaları yeni bir tartışma başlattı: 'Güvenlik sorunu çözülmeli'
Abone Ol google-news

YSK Başkanı Yener’in açıklamaları 14 ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimlerdeki seçim ihlallerini akıllara getirdi. Uzmanlar elektronik seçim sistemini Cumhuriyet’e değerlendirdi.

"ALTYAPI GEREK"

Alternatif Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi, Avukat Faruk Çayır, uygulanacak sistemin altyapısının sağlam olması gerektiğinin altını çizdi. Çayır, “Blok zincir teknolojisini kullanarak yurttaşların kimlik numarasını, parmak izini girerek oy kullandığı bir sistem uygulanabilir. Parmak izi genetik bir veri olduğu için devlet tarafından fişlenme, izlenme, gözetim altında tutulma gibi tehlikeleri olabilir. Sistemin altyapısının düzgün yapılması ve güvenliğinin en son teknolojiyle sağlanması lazım” diye konuştu.

(Faruk Çayır)

Çayır, elektronik sisteme geçişin hemen mümkün olmayacağını vurgulayarak “Bizim gibi normal oy pusulası üzerinden oy kullanmayı çok zor beceren bir kitlenin dijital sisteme geçtiğinde yaşlılara oy kullandırması da zor olur. Bu tarz kaygıları gidermek için iyi bir çalışma yapılması gerek. Dijital teknolojiye geçmek iyi düşünülmüş bir şey fakat güvenlik açısından kaygıları gidermek için teknik anlamda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip sağlam bir ekiple çalışılmalı” ifadelerini kullandı.

BREZİLYA KARIŞMIŞTI

Geçen ekim ayında Brezilya’da elektronik seçim sistemi kullanılmıştı. Seçimi kaybeden Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, sistemde hile olduğunu söylemişti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler