CHP Kurultay davası: Özkan Yalım'ın 'etkin pişmanlık' ifadeleri dava dosyalarına girdi

CHP Kurultay davası: Özkan Yalım'ın 'etkin pişmanlık' ifadeleri dava dosyalarına girdi

20.05.2026 12:04:00
Güncellenme:
AA
Takip Et:
CHP Kurultay davası: Özkan Yalım'ın 'etkin pişmanlık' ifadeleri dava dosyalarına girdi

Görevden uzaklaştırılan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım'ın "etkin pişmanlık" kapsamında verdiği ifadeler, CHP'nin 4-5 Kasım 2023'te gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı'nın iptaline ilişkin davanın istinaf incelemesini yapan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'ne ulaştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca "rüşvet", "irtikap" ve "ihaleye fesat karıştırma" suçlarından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan ve görevden uzaklaştırılan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, "etkin pişmanlık" kapsamında 3 kez ifade vermişti.

Başsavcılık, Yalım'ın söz konusu ifadelerini, CHP'nin 4-5 Kasım 2023'te gerçekleşen 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025'teki 21. Olağanüstü Kurultayı'nın iptaline ilişkin davanın istinaf incelemesini yapan Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'ne göndermişti.

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Yalım'ın ifadelerinin dava dosyasına girdiği ve dairenin, dosya üzerindeki incelemesinin devam ettiği öğrenildi.

CHP KURULTAY DAVASI

CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda şaibe yapıldığı iddiasına yönelik aralarında CHP cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın bulunduğu 12 sanık yargılanıyor.

Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Seçim Kanunu’na muhalefet” suçundan süren dava kapsamında; eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş şikâyetçi, CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise mağdur sıfatıyla yer alıyor.

CHP'nin kurultay davasında davacılar, kurultayın “mutlak butlan” kapsamında geçersiz sayılmasını ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden göreve iade edilmesini talep ediyor. Bu senaryoda CHP yönetiminin görevden alınması ve partinin yeniden kurultaya gitmesi ihtimali tartışılıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu ihtimale ilişkin “Görevi kabul etmek tarihi bir hata olur” açıklamasını yapmıştı.

Ekrem İmamoğlu ise konuya dair, “Büyük bir ihanete uğrama duygusuyla karşı karşıyayım. Çok içimi yaktı” ifadelerini kullanmıştı. İmamoğlu, önceki duruşmalarda yaptığı savunmada, kendisine söz konusu kurultayda divan başkanlığını teklif edenin de mağdur olarak dosyada yer alan Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu beyan etmişti.

1 TEMMUZ'A ERTELENMİŞTİ

6 Mayıs'ta görülen son duruşmada ise mahkeme; İBB davası itirafçısı Adem Soytekin’in dinlenmesi amacıyla SEGBİS’le hazır edilmesi için İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi’ne talimat yazısı yazılmasına, Murat Çultu’nun parti üyeliğinin sorulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sorulmasına karar vermişti.

Mahkeme davayı 1 Temmuz’a ertelemişti.

Soytekin'in dinlenmesine itiraz eden CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Çağlar Çağlayan; “İstanbul'daki davada Soytekin’in yalan tanıklık yaptığı beyanlarıyla ortaya çıkmıştır. Bu yüzden tanıklığına itiraz ediyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler