Kitap fuarında Barış Pehlivan ve Merdan Yanardağ’a özgürlük sesleri

Dalaman Kitap Günleri’nde tutuklu gazeteciler Merdan Yanardağ ve Barış Pehlivan’ın serbest bırakılmalarını istenirken, etkinliğe katılan yurttaşlar özgürlük sloganları attı.

Yayınlanma: 26.08.2023 - 10:26
Kitap fuarında Barış Pehlivan ve Merdan Yanardağ’a özgürlük sesleri
Abone Ol google-news

"Türkiye’de Gazetecilik Sorunları” konulu söyleşide konuşan gazeteci Mustafa Yavuz, gazeteciler Merdan Yanardağ ve Barış Pehlivan'ın cezaevinde olmasına tepki gösterdi.

Sezer Durmuş’un Tertip Komite Başkanlığı’nı yürüttüğü Dalaman Kitap Günleri’ne 60 yazar ve 30 yayınevinin katıldı. 21-27 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlik, imza günleri ve söyleşilerle vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye devam ediyor.

Demokrasi, basın özgürlüğü ve toplumun refahı arasında doğrudan bir ilişki olduğuna dikkat çeken Yavuz, muhalif gazetecilere verilen cezalara tepki gösterdi. Yavuz, 60 gündür cezaevinde olan Tele 1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve gazeteci Barış Pehlivan’ın bir an önce özgürlüğüne kavuşması gerektiğini söyledi.

2017 Anayasa Değişikliği Referandumu’nda başkanlık sistemine geçilmesiyle basın özgürlüğüne bir darbe daha vurulduğu ifade Yavuz, “16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Referandumu’nda “Hayır Bloku” olarak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görüşmeler gerçekleştirdik. Bu görüşmelerde Türkiye’nin başkanlık sistemine geçmesinin birçok negatif yönünün yanı sıra basın özgürlüğüne de büyük darbe vuracağından bahsetmiştim. Gazetecilik bir toplumun en temel bilgi edinme aracıdır. Bu bilgi edinme aracı tarih boyunca sansürle mücadele etmiştir. Milli mücadele döneminde Anadolu basını büyük çabayla çalışmıştır” diye konuştu.

MONTAJ VİDEOLARINI HATIRLATTI

Türkiye’de iktidar kontrolünde basın organlarının seçimlerde yanlı yayın yaptığını belirten Yavuz, 14 ve 28 Mayıs tarihlerindeki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın miting alanlarında gösterdiği montaj videolarına hakkında ise, "Erdoğan’ın da itiraf ettiği büyük bir dezenformasyon kampanyası yaşandı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun montaj videosu üzerinden kara propaganda yapıldı. Bu propagandaya da iktidar yanlısı medya destek verdi. Böyle bir ortamda medya özgürlüğünden bahsetmemiz söz konusu değildir. Özgür medya, iyi işleyen demokrasiyi getirir. Demokrasinin işlediği ülkelerde ekonomik refah artar” dedi.

MERDAN YANARDAĞ VE BARIŞ PEHLİVAN TEPKİSİ

AKP iktidarının muhalif sesleri yargı yoluyla bastırmaya çalışmasının demokrasinin önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan Yavuz, “20 yıldır Türk basını hiç görmediği baskı ve sansür anlayışıyla karşılaştı. En son Tele1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ ve gazeteci Barış Pehlivan’ın cezaevine girmesiyle birlikte AKP hükümetinin muhalif sesleri susturmaya çalıştığına bir kez daha şahit oluyoruz. AKP iktidarı Türk siyasi sahnesine çıkarken yolsuzlukla ve yolsuzlukla mücadele edeceğinin sözünü vermişti. Bugün görüyoruz ki en çok yolsuzluk yine bu dönemde yapıldı, vatandaşın geçim sıkıntısı her geçen gün artıyor. Bu konular çok az televizyon kanalında konuşuldu, çok az gazete tarafından yazıldı. Basın özgürlüğünün kısıtlanması vatandaşı bu yüzden derinden etkiliyor” ifadelerini kullandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon