Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul için uyarılarda bulundu: Barajlarda deprem alarmı

Balıkesir'deki deprem İstanbul'da da hissedilirken büyük İstanbul depremi ve olası sonuçlarını da akıllara getirdi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, büyük İstanbul depreminde barajların ağır hasar alması durumunda yaşanacak sorunlara dikkat çekti. Görür, temiz suya erişmekte zorluk yaşanabileceğine işaret etti.

Yayınlanma: 03.06.2022 - 04:00
Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul için uyarılarda bulundu: Barajlarda deprem alarmı
Abone Ol google-news

 Büyük İstanbul depremi her dönem Türkiye'nin gündeminde yer alıyor.  Alınmayan önlemler nedeniyle olası bir depremin ciddi bir yıkıcılığa sebep olabileceği belirtilirken can kaybının da aynı şekilde yüksek olacağı sıkça dile getiriliyor. İstanbul'daki barajların durumu da tartışma konusu. Deprem uzmanları, İstanbul’daki barajların beklenen depreme dayanıklılığıyla ilgili karamsar bir tablo çiziyor.

Prof. Dr. Görür, deprem öncesi ve sonrası yapılacaklarla ilgili “acil eylem planı” oluşturulması ve kamuoyuyla paylaşılması çağrısı da yaptı. 

‘HASTALIKLAR KOL GEZECEK’  

Deprem uzmanı Prof. Dr. Görür, büyük İstanbul depremi sonrasında ağır hasar alan barajların yaratacağı sorunlara dikkat çekerek, “Barajların geleceğinin özel olarak ele alınması lazım çünkü su sorunu ortaya çıkacak. İçme suyu olmadığında, insanlar yıkanamadığında salgın hastalıklar kol gezecek. İnsanların bakımlarından beslenmelerine devasa sorunlar ortaya çıkacak.” diye konuştu.

Prof. Dr. Görür, deprem öncesi ve deprem sonrası yapılacaklarla ilgili “acil eylem planı” oluşturulması ve kamuoyuyla paylaşılması çağrısı da yaptı.

‘YAŞANANLAR ORTADA’  

Deprem sırasında barajların yakınlarındaki yerleşimlerin riskli alan olduğunu belirten Prof. Dr. Görür, “Deprem esnasında barajlarda çatlama meydana gelirse, zemin sıvılaşmasından dolayı baraj ayakta kalamaz. Barajın arkasındaki milyonlarca metreküp su her şeyi önüne katıp götürür. Geçen ay Kastamonu’da yaşananları hepimiz gördük, dere yatağına kurulan evlerden dolayı baraj çatladı ve sel felaketi onlarca kişinin ölümüne sebep oldu. Baraj çevresindeki yerleşimlerin, dere yatağına kurulan evlerden hiçbir farkı yok” dedi.

‘4 ANA UNSUR ÖNEMLİ’  

Deprem öncesi ve sonrasında 4 ana unsurun çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Görür, “Depreme hazırlık denince akla hemen kentsel dönüşüm geliyor. Depremde 4 ana unsur vardır: Üst yapı, alt yapı, iletişim şebekesi ve su şebekesi. Bunlardan yalnızca üst yapıya önem veriliyor. Alt yapı yani yaşam hattı denilen kanalizasyonların durumu ne olacak? Alt yapı çökerse bi hayal edin tabloyu. iletişim hatları ne olacak? Hat yoğunluğu kitleyecek şebekeleri. Barajlar çökünce suyu nereden bulacaksınız? Bu 4 ana unsur etrafında çalışmalar yapılmalı” şeklinde konuştu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler