İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, iktidarın daha önce açıkladığı OVP’de bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 16, gelecek yıl ise yüzde 9 seviyesinde gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü anımsattı.
Ancak eylülde açıklanan yeni OVP’de ise bu yıl için enflasyon tahmininin yüzde 28.4’e, gelecek yıl için de yüzde 21’ye yükseltildiğine dikkat çekti.
Hükümetin daha önce ekonomik kararlarını şekillendirirken esas aldığı enflasyon varsayımları ile açıkladığı yeni tahminler arasında ciddi fark oluştuğuna işaret eden Kocamaz, “2026 yılı için enflasyon tahminindeki artış 12.4 puan, 2027 yılı için ise 12 puan olmuştur” dedi.
‘KABUL EDİLEMEZ’
Enflasyon tahminleri yukarı yönlü revize edilirken, ücret ve aylıkların aynı ölçüde güncellenmemesinin, çalışan ve emeklilerin reel gelirlerinin daha da gerilemesine neden olduğuna işaret eden Kocamaz, “Ekonomideki yanlış politikaların ve enflasyon hedeflerindeki sapmaların bedelinin yalnızca ücretlilere ve emeklilere ödetilmesi kabul edilemez” dedi. Kocamaz, OVP’deki enflasyon tahminleri doğrultusunda maaş, ücret ve aylıkların da yeniden değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Kocamaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, enflasyon tahmininin yükseltilmesi karşısında ücret, maaş ve aylıkların yeniden düzenlenip düzenlenmeyeceğini sordu.
ŞİMŞEK’TEN YANIT
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, önergeye verdiği yanıtta, kamu görevlilerinin maaşları ve memur emeklilerinin aylıklarında Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası gereği toplu
sözleşmeyle belirlenen oranda, SSK ile Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında ise her yılın ocak ve temmuz ödeme tarihinden geçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık dönemde gerçekleşen enflasyon oranında artış yapıldığını anımsattı. Asgari ücretin ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığıyla belirlendiğine işaret eden Şimşek, 2026 yılınde en düşük memur maaşında, en düşük emekli aylığında ve asgari ücrette ne kadar artış yaptıklarını anlattı. Şimşek, artışları AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılı ile karşılaştırdı.
ASIL SORU YANITSIZ!
Buna karşın OVP’deki enflasyon hedeflerinin artırılması karşısında maaş, ücret ve aylıklarda da bir artış yapılıp yapılmayacağı konusuna ise girmedi. Bu konudaki sorular yanıtsız kaldı.
