Bakan Çavuşoğlu'ndan Suriye çıkışı: Uzlaşı için Suriye ile diyalog sağlanmalı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı canlı yayın programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir canlı yayın programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya ile ilişkilere değinerek, "Biz onlarla ilişkimizi kesmedik, itirazımız NATO üyeliğine. Madrid'de varılan üçlü anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmediler. Sözde değil özde müttefik istiyoruz Teröre destek veren ülkeler özde müttefik olamaz. Zaten NATO içerisinde yeterince sözde müttefikimiz var" dedi.
SURİYE
"Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği gayet açık. Suriye'de kan dökülmesini istemiyoruz. Sanki Türkiye yüzünden olmuş. Böyle bir şey yok. Savaşın nerelere evrildiğini gördük. Ancak bu savaşın bedelini en çok biz ödedik. Terör örgütlerini ve Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Suriye'de kalıcı bir istikrar için muhalefet ve rejimin anlaşması gerekiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğüne uğraması bizim de aleyhimize. Şu anda böyle bir plan yok, ancak ilerleyen zamanlarda temaslar olabilir. Türkiye'nin siyasi süreçle ilgili çabaları son derece samimidir."
RUSYA-UKRAYNA
"Biz en başından beri ilkeli bir politika izledik. Denge politikamızı bozmadık. Rusya'nın da hoşuna gitmeyen kararlar aldık ama Avrupa kadar değil. Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Batı'ya uysaydık tahıl anlaşmasını gerçekleştiremezdik. Rusya ile ilişkilerin kesilmesinin faturalarını görüyoruz. Herkesin etkilenmesi kaçınılmaz. Doğalgaz fiyatlarını görüyoruz. Ancak Türkiye doğalgaz sıkıntısı çekmiyor, diğer ülkelerde bu durum var. Tek taraflı yaptırımlara asla katılmıyoruz. Uygulanabilir bir ateşkes, adil bir barış olmalı Ukrayna için."
ERMENİSTAN-AZERBAYCAN
"Ermenistan ile Azerbaycan'ın bir barışa imza atması lazım. Ermenistan provokasyonlara son vermeli. İki ülke ile sürekli temaslardayız. Barış anlaşmasını da Azerbaycan teklif etti, tek derdi işgal edilen toprakların geri alınmasıydı. Barış ve diyalog konusunda biz samimiyiz."
LİBYA-TÜRKİYE HİDROKARBON ANLAŞMASI
"Yunanistan zaten zavallı. Öyle bir acınacak duruma düştüler ki diğer ülkelere gidip ağlıyor, yalvarıyorlar. Biz araştırma, sondaj, ticaret yapabiliriz. Sana ne. Meşruiyet konusunda da ikiyüzlülüğünün örneğini verdi. Libya'da en önemli aktör Türkiye. Türkiye'nin tek bir gayesi var, Libya'nın istikrarı."
YUNANİSTAN
"Yunanistan Türkiye'nin küresel aktör olmasından rahatsız. Saçmalamaya başladılar. Özellikle şu süreçte (Rusya-Ukrayna savaşı) herkesin bizi desteklemesi sonrasında Yunanistan'da ciddi bir hazımsızlık var. Eğreti ata binen çabuk düşer. Benim arkamda ABD var AB var deyip durmayın. Kalimera (Günaydın) diyoruz. Karşında güçlü bir Türkiye var. Nefret kin kusuyorsun. Tarihte Türk askeri sizi denize denize döktü, hazmedememişsin her yerde Türk düşmanlığı yapıyorsun.Dünya da karşımıza dikilse ülkemizi korumak zorundayız. Kim olursa olsun."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama