Vitrindeki albümler (01 Ocak 2022)
Vitrindeki Albümler'de bu hafta...
Evgeny Grinko ‘Evgeny Grinko’ (A.K. Müzik)
Kim demiş, enstrümantal müzikle ünlü olamazsınız, listelerin tepesine çıkıp para kazanamazsınız diye... Bunu iddia edenleri yalanlayan son örnek Rus piyanist, besteci Evgeny Grinko. Evgeny’nin kendi adını taşıyan 14 parçalık son albümünde yer alan “Valse” ve “Faulkner’s Sleep” isimli iki parça, dijital mecralarda çok ciddi bir dinlenme, klipleri ise izlenme sayısı yakalamış durumda.
Bir ayağı burada Evgeny’nin; menajeri bile bizden. Haliyle ülkemizde hatırı sayılır bir dinleyici kitlesine sahip, bir de İran’da... Son albümünün kayıtları Moskova ve İstanbul’da yapılmış.
Piyano haricinde gitar ve davul da çalıyor. Müziğe 16 yaşında bir punk topluluğunda başlayan, piyanoya 24 yaşında oturan Evgeny’nin belki farklılığının sırrı akademik eğitim almamış olmasında. Yaşadığı dünyanın filmine müzik yapıyor Evgeny; kendi içinde özel bir sihri var; çok basit ve sade çalıyor; ancak gücü ve etkisi buradan geliyor. Her zaman doğrudan gönül sazını titreten pırıl pırıl melodiler bulmayı başarıyor. Dinleyenleri düşsel yolculuklara çıkaran duygusal besteler yapıyor, geldiği yerden izler taşıyor, romantik film müziklerini anımsatan minimalist bir melankoliyi işliyor. Bu münasebetle de tedavi edici bir tarafı var.
SELAHATTİN ANAR ‘TILSIM - HANG DRUM SOLO’ (AHENK MÜZİK)
1994 Şanlıurfa Halfeti doğumlu Selahattin Anar, namı diğer Selo... Abisi Sedat Anar ile lise çağlarında sokakta çalarak başlamış müziğe. Beri yandan da İstanbul Üniversitesi’nde tarih okumuş. Selo ilk kez abisinin birkaç albümünde yer aldı, hatta bunlardan birine beste de verdi. Merkezde vurmalılar olmak üzere birden fazla enstrüman çalıyor Selo, ancak “Tılsım” adını verdiği ilk albümü için ustaca çaldığı erbane, tombak ve gitarı bir kenara koyup sadece hang drum çalıyor.
SP Stüdyolarında bir günde hücum kaydedilen “Tılsım” Selo’nun son iki yılda yaptığı bestelerden oluşuyor. Zor iş; bir vurmalı çalgıda melodi çalıyor Selo. Daha ziyade doğaçlama ve meditatif amaçlı kullanılan bu çalgıyı başka bir yere taşıyor; ona çalma tarzıyla renk ve kişilik katıyor. Çalgısını alışıldık kullanım biçimlerinin dışına taşıyarak sınırlarını genişletiyor. Bu çalgıya sıra dışı bir üslup katıyor, karakterini yeniden tarif ediyor. Onu eşlikçi olmaktan çıkararak kompozisyon temelli kullanıyor.
Ralph Towner’dan Enver İbrahim’e kadar uzanan çağdaş ve yaratıcı bir ilham kaynağı var Selo’nun. “Tılsım” hang drum ile ülkemizde yapılmış ilk solo albüm olma özelliği taşıyor. İlk albüm olarak ümit vermenin birkaç adım ilerisinde...
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...