Yeni müfredat için hazırlanan kitaplarda dikkat çeken ayrıntılar yer aldı
Tarih kitaplarında “Türk İslam sentezi” etkisi olduğu görüldü. Fen bilgisi dersinde öğrencilerden ramazan ayı ve dini bayramlarla ilgili çalışma yapması istendi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni öğretim izlencesi olan “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”ne ilişkin yeni ders kitaplarını yayımladı. Yeni öğretim izlencesi bu eğitim-öğretim döneminde okulöncesi, 1. sınıf, 5. sınıf ve 9. sınıfta uygulanmaya başlayacak. Bakanlık, bu sınıflarda gösterilecek derslerin yeni öğretim izlencesine uygun olarak hazırlanan ders kitaplarını ve öğretim araç-gereçlerini de resmi sayfasından kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu kitaplarda; dinsel ögelerin ve AKP propagandasının ağırlık kazandığı görüldü.
TARİH DERSİNDE ‘TÜRK İSLAM’ SENTEZİ
Bakanlık, 9. sınıf Tarih dersinin hedefleri arasına 2023 öğretim izlencesinde olmayan “Türk-İslam medeniyetinin temel referansları olan millî ve manevi değerlerin uygulamalı olarak verilmesi esas alınmıştır” ifadesini eklemişti. Bu hedefle hazırlanan ders kitabında Türklerin İslamiyet’e geçişi hakkında şu ifadelere yer verildi: “Türkler, kılıç zoruyla değil kendi istek ve iradeleriyle doğal bir geçiş süreci içinde İslamiyet’i benimsemiştir. Abbasilerin mevali (Abbasi dönemindeki Arap ırkçılığı) siyasetini terk etmesi, Türklerin İslamiyet’e girmesini hızlandırmıştır. Ayrıca Gök Tanrı dini ile İslamiyet arasında benzerlikler bulunması ve İslamiyet’in Türk mizacına uygun olması da bu süreci kolaylaştırmıştır. Nitekim İslamiyet, Türklerin millî benliklerini korumalarında önemli rol oynamıştır.” Bunun yanı sıra, ders içeriğinde İlkçağ uygarlıklarının inanç yapısı da yer aldı. Kitapta, Eski Mısır Uygarlığı’nın inanç sisteminin çok tanrılı olduğu belirtilerek, “Eski Mısır medeniyetinde çok tanrılı bir inanç sistemi hâkim olmuş ve firavunlar tanrı kral olarak kabul edilmiştir. Fakat bu dönemde yaşayan peygamberler bunu kabul etmemiştir” ifadeleri kullanıldı.
ERDOĞAN’IN OĞLUNUN VAKFI KAYNAK GÖSTERİLDİ
9. sınıf Tarih dersinin içeriğinde Orta Asya Türklerinin konar-göçer toplum yapısına da değinildi. Ders kapsamında; Türklerin savaşçı, aile yapısına önem veren, kadının ailede erkekle eşit hakka sahip olduğu belirtildi. Türklerin savaşta okçuluğa önem verdiği de aktarıldı. Kitabın kaynakçasında okçuluk için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler’in mütevelli heyetinde olduğu Okçular Vakfı’nın “Okla Yükselen Millet: Türklerde Ok ve Okçuluk” kitabı yer aldı.
15 TEMMUZ ÖNE ÇIKARILDI
Yeni öğretim izlencesine uygun hazırlanan 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinde ise Nurullah Genç’in “15 Temmuz Destanı” adlı şiiri örnek metinler arasında kondu. Öğrencilerden söz konusu şiir ile İstiklâl Marşı’nın karşılaştırılması istendi. Kitapta; “İstiklâl Marşı ve 15 Temmuz Destanı adlı şiirleri vatan sevgisi, bağımsızlık ve özgürlük temaları bağlamında karşılaştırınız” denildi.
FENDE DİNİ BAYRAMLAR YER ALDI
Yeni kitaplardaki din ağırlığı 5. sınıf Fen Bilgisi ders kitabında görüldü. Söz konusu dersin kitabındaki etkinlikler arasında Ramazan ayı ve dini bayramlar da yer aldı. Kitapta çocuklardan; “‘Ramazan ayı ve dinî bayramların tarihleri, gök cisimlerinden hangisinin hareketine göre belirlenmektedir?’ sorusunun yanıtının araştırılması ve arkadaşlarıyla paylaşması” istendi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Urla'da hasat 1 ay gecikme ile başladı:
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması