Yıldırmak için tuvaleti kapattılar: Mas-Daf işçilerinin direnişinin 11. günü
Düzce’de Mas-Daf fabrikasındaki Birleşik Metal-İş Sendikasına bağlı işçilerin toplu sözleşme hakkı elde edebilmek için başlattıkları fabrikayı terk etmeme eylemi on birinci gününde. Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik Mas-Daf işçilerinin sendikalaşma hakkının bir kez daha Mas-Daf Yönetimi tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi. Yaşanan süreci anlatan bir işçi ise taleplerinin işçiyi koruyacak bir sendika olduğunu kaydetti.
Düzce 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, pompa ve yangın söndürme sistemleri üreten Mas- Daf makina fabrikasındaki Birleşik Metal-İş Sendikasına bağlı işçilerin toplu sözleşme hakkı elde edebilmek için başlattıkları eylem on birinci günününde.
Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik işçilerin sürdürdüğü fabrikayı terk etmeme eylemine dair Cumhuriyet’e konuştu. Çelik, 2010 yılında sendikalaşma hakları engellenen, fakat 12 yıl sonra yeniden örgütlenen Mas-Daf işçilerinin sendikalaşma hakkının bir kez daha Mas-Daf Yönetimi tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi. Çelik, konuşmasına şu şekilde devam etti: “2010 yılında Mas-Daf işçileri sendikamızda örgütlendiler. Mas-Daf yönetimi baskı, tehdit gibi hukuksuzluklarla fabrikada çalışanların tamamını yani 112 kişiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. Atılan işçilerin mücadelesi yaklaşık 1,5 yıl boyunca devam etti. Mas-Daf işçileri sendika hakları için hem Düzce’de fabrikanın önünde, hem de şirketin İstanbul Ataşehir’de bulunan merkezi önünde çadır kurarak haklarını aradı. Verilen mücadele neticesinde bir kazanım elde edemedik. Sendikamızın işçiler için açtığı davalar kazanıldı. İş Mahkemeleri Mas-Daf yönetiminin atılan işçilere sendikal tazminat ödemesine hükmetti. Aradan geçen zamanda Mas-Daf patronu işçilere verdiği hiçbir sözü tutmadı.”
‘MAS-DAF YÖNETİMİ SENDİKAYI TANIMIYOR’
Giderek artan hayat pahalılığı ve yoksullaşmaya karşın Mas-Daf’ta çalışan işçilerin 2021 yılı başında yeniden Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlendiğini belirten Çelik, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sendikamızın Mas-Daf’ta toplu iş sözleşmesi yapabilmek için yeterli çoğunluğa sahip olduğunu tespit etti. Fakat Mas-Daf Yönetimi bir kez daha işçilerin sendikalaşmasını tanımayacağını ilan etti. Sendikanın yetki tespitine itiraz etti. Böylece yıllarca sürecek bir yetki davası süreciyle Mas-Daf işçilerin sendika hakkının önüne geçti” ifadelerini kullandı.
‘SESİMİZİN DUYULMASINI İSTİYORUZ’
Bir Mas-Daf işçisi ise süreci şu sözlerle anlattı:
“Bakanlığın verdiği yetki belgesine işveren dava açtı. Buna karşı olarak şu an gündüz çalışıp gece fabrikada bekliyoruz. Bizi yıldırmak için tuvaletleri kapattılar, fabrika bahçesinde bulunan çardakların brandalarını söktüler ve çay ocaklarımızı kapattılar. Biz fabrikayı üzerimize yapın demiyoruz, sadece işçiyi koruyan ve kollayan bir sendika istiyoruz. Yanımıza hiçbir yetkili uğramıyor, sesimizin duyulmasını istiyoruz.”
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 6 asker şehit olmuştu
- Naci Görür'den korkutan uyarı