Goriller tıpkı insanlar gibi "bilerek sarhoş" oluyor
Yeni bir çalışma, büyük maymunların başları dönene kadar dönmesiyle bilerek "sarhoş" olabildiğini ortaya çıkardı. Bu keşif, bilim adamlarının insanın zihin değiştiren faaliyetlere olan ilgisini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.
Anlaşılan o ki, gevşemeyi seven tek tür insanlar değil. Büyük maymunların davranışlarını inceleyen yeni bir çalışma, canlıların kasıtlı olarak "sarhoş" olmak için döndüklerini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bu gelişmelerin insanların neden sıklıkla zihni değiştiren ilaçlar ve faaliyetler aradıklarını anlamamıza yardımcı olabileceğine inanıyor.
KASITLI OLARAK ZİHİNLERİYLE OYNUYORLAR
Bilim insanları, bazen daha da hızlı dönmek için sarmaşıklar ve ipler kullanarak dönen büyük maymunları gösteren 40'tan fazla videoyu analiz ettiler. Primatlar dergisinde yayımlanan çalışmaya göre canlıların genellikle aşırı baş dönmesine neden olacak kadar hızlı hızlara ulaştığını belirterek, maymunların kasıtlı olarak zihin değiştiren bir duruma ulaşmaya çalıştıklarını öne sürdü.
Çalışmanın yazarı ve Warwick Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Adriano Lameira, "Dönmek, bilinç durumumuzu değiştiriyor" dedi. "Beden-zihin duyarlılığımız ve koordinasyonumuzla karışıyor, bu da bizi hasta, sersemlemiş ve hatta atlı karıncalarda oynayan çocuklarda olduğu gibi mutlu hissettiriyor" dedi.
Bu çalışma fikri, 2018'de Dallas Hayvanat Bahçesi tarafından yayınlanan viral bir videodan kaynaklandı. Plastik bir havuzda dönen Zola adlı bir gorili gösteriyordu. Araştırmacılar, Zola'nın videosunu izledikten sonra, davranışının nedenini ve bunun insan evrimi ile olası bağlantısını merak ettiler.
Lameira, "Bu çalışma aracılığıyla anlamaya çalışmak istediğimiz şey, dönmenin, insan atalarının otonom olarak diğer bilinç durumlarına girebilecekleri ve bunlardan yararlanabilecekleri ilkel bir davranış olarak incelenip incelenemeyeceğidir" dedi.
Araştırmacılar, dönen büyük maymunların 40'tan fazla videosunu toplayarak işe başladılar. Bunlar gorillerin, şempanzelerin, orangutanların ve bonoboların görüntülerini içeriyordu.
Populer Science'a göre araştırma, canlıların saniyede ortalama 1,5 devirlik bir hızla seans başına ortalama 5,5 kez döndüklerini buldu. Daha sonra döndürme seansını arka arkaya üç kez tekrarladılar.
Bilim adamları, maymunların, profesyonel dansçılara ve sirk oyuncularına benzer hızlarda, algılarını değiştirecek bir hızda döndükleri sonucuna vardılar. Aslında, araştırmacılar aynı hızla dönmeye çalıştıklarında, üçüncü seansı zar zor tamamlayabildiklerini gördüler.
TIPKI İNSANLAR GİBİ
Lameira, "Maymunların yaptıklarıyla insanların yaptıkları arasındaki paralellik, tesadüfün ötesindeydi" dedi.
Tarihsel kanıtlar, insanların zamanın başlangıcından beri zihin değiştiren uyaranları aradıklarını göstermektedir. Gizmodo'ya göre, 2700 yıl önce Levant'ta yaşayanlar ritüel amaçlı esrar kullandılar ve 1000 yıldan daha uzun bir süre önce Bolivya'da kokain ve ayahuasca kullanıldı.
Adriano Lameira, "Her kültür, adanmış ve özel ritüeller, uygulamalar veya törenler yoluyla gerçeklikten kaçmanın bir yolunu bulmuştur. Bu insan özelliği, tarihsel ve kültürel olarak o kadar evrensel ki, bunun potansiyel olarak evrimsel atalarımızdan miras alınmış bir şey olduğu yönündeki ilgi çekici olasılığı artırıyor" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması
- 'Bıyık altından gülüyorsunuz'