Kardiyoloji uzmanından kalp hastalarına önemli 'sıcak hava' uyarıları
Hava sıcaklığının artmasıyla birlikte kronik kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan yurttaşlar için de kısmen sıkıntılı günler başladı. Kalp hastalığı olan vatandaşlar için uyarıda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. İsmail Balaban, ”Özellikle kalp damar hastaları sıcak havalarda fazla kalırsa, artan nabız ve tansiyon düşmesi ile beraber kalp krizi riski artabilir. Güneşin fazla olduğu saatlerde dışarda bulunmamalılar” dedi.
Yaz aylarının gelmesiyle beraber yükselen sıcaklıklar kronik rahatsızlığı olan yurttaşları olumsuz yönde etkilemekte. Hipertansiyon ve kalp yetmezliği gibi rahatsızlığı olan yurttaşların, sıcak havalarda günlük en az 2 buçuk litre su tüketmesini ve serin havalarda dışarı çıkmaları gerektiğini söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. İsmail Babalan kronik rahatsızlığı olan kişiler için önemli tavsiyelerde bulundu.
“SICAK HAVALARDA FAZLA KALINIRSA KALP KRİZİ RİSKİ ARTABİLİR”
Kardiyoloji Uzmanı Uz. Dr. İsmail Balaban, "Yaz aylarında ve sıcak havalarda vücudumuz artan bu sıcaklıklarda vücut sıcaklığımızı dengelemek için cildimize daha çok kan gönderir ve bunu terleme yoluyla vücut sıcaklığını düşürerek yapar. Ciltteki kan damarları genişler ve cilde daha fazla kan pompalanır. Bunun sonucunda tansiyon bir miktar düşer ve nabız yükselir. Bu durum kalp üzerinde bir yük oluşturur. Normal sağlıklı insanların kalbi bu yükü karşılarken özellikle kalp yetersizliği ve kalp damar hastalarında bu yük karşılanamayabilir ve olumsuz sonuçlara sebep olabilir" sözlerini kullandı.
Balaban, şöyle konuştu:
"Özellikle kalp damar hastalarında bu durum uzun sürerse, sıcak havalarda fazla kalınırsa artan nabız ve tansiyon düşmesi ile beraber kalp krizi riski artabilir. Kalp yetersizliği hastalarında ise iç organ fonksiyonları bozulabilir. Özellikle ciltten fazla terleme ile birlikte su ve mineral kaybıyla böbrek yetersizliği gelişebilir. Böbreklere aşırı kan akımının azalmasıyla beraber böbreklerden salınan bazı hormonlar tansiyonda aynı işlemlere sebep olabilir. Bunun sonucunda da hipertansiyon hastalarında ani yükselmeler ve ani düşüşlerle birlikte kan basıncında düzensizlikler meydana gelebilir."
KALP HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ?
Sözlerine devam eden Uz. Dr. Balaban, "Kalp hastaları yaz aylarında mutlaka ilaçlarına düzenli devam etmeli ve doktoruna danışmadan hiçbir şekilde hiçbir ilacını bırakmamalı. Su tüketimi çok önemli yaz aylarında en az 2 buçuk litre su tüketimi yapılmalı. Kalp yetersizliği ve böbrek yetersizliği hastaları ne kadar sıvı tüketeceklerini doktoruna mutlaka danışmalı" dedi.
Balaban, sözlerini şöyle noktaladı:
"Bunun dışında sıcakların en yoğun olduğu saatlerde, güneşin fazla olduğu saatlerde dışarda bulunmamalılar. Yorucu fiziksel aktivitelerdan kaçınmalılar. Günlük normal rutin egzersizlerini serin havalarda yapmaları gerekmektedir. Bunun dışında tansiyon hastaları özellikle hipertansiyon ilacı kullanan hastalar yaz aylarında tansiyon takiplerine dikkat etmeli. Tansiyonların da ani bir düşüş, yükselme gibi düzensizlikler mevcut ise ilaç değişikliği veya ilaç düzenlemesi için doktora başvurması gerekmektedir."
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?