Mikrodalga sonunuz olabilir. Isıtıldığında zehirleyen yiyecekler açıklandı
Dünden kalan bazı yiyecekleri tekrar ısıtmamak gerekiyor. Özellikle uzmanlar Türk mutfağında çokça tüketilen pilav hakkında uyarıyor
Hızlı bir ısıtma ve pişirme cihazı olan mikrodalga fırın, mutfaktaki en büyük yardımcılardan biri olarak biliniyor. Ancak, gıda zehirlenmesi riski nedeniyle bazı gıdalarda kullanılmaması gerektiğini çok az kişi biliyor.
UZMANLAR UYARDI
Yeniden ısıtma bazen hastalıklara ve zehirlenmelere yol açabilen mikroorganizmaların gelişmesine yol açabilmektedir. Ciddi olabilen gıda zehirlenmesine neden olabilen mikrodalgalara koyulacak yiyeceklere dikkat etmek gerekiyor.
Bazı gıdaları mikrodalga fırına koymaktan kaçınmak gerekiyor.
Mikrodalga fırınlar hayatımıza girdikten sonra dünden kalan bir çok yemeği tekrar ısıtıp tüketiyoruz. Uzmanlar mikrodalga fırınlarda bazı yiyeceklerin ısıtılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Özellikle uzmanlar pirinç pilavının tekrar ısıtılmasını asla önermiyor!
BBC Türkçe'de aktarılanlara göre ; Pirinci tekrar ısıtmak çok tehlikeli olabiliyor. İngiltere’de her yıl bir milyon kişi gıda zehirlenmesi geçiriyor. Bu çoğu zaman bazı küçük önlemlerin alınmaması nedeniyle oluyor. Dr. Michael Mosley ısıtılan yemeklerin güvenli olup olmadığını termal kamera ile gösterdi. Kamerada kırmızı ve sarı renkler yemeğin ısınmış kısmını gösterirken ortadaki mavi alanın hala soğuk olduğu ve bakteri barındırabileceği belirtiliyor.
Mosley’in de belirttiği gibi, kalan yemeğin yenebilmesi için 82 dereceye kadar ısıtılması gerekiyor. Yemekte zararlı bakteri varsa bu ısıda ölmüş oluyor.
Fakat yemeği mikrodalgada, fırında ya da tencerede ısıtırken de dikkat edilmesi gereken şeyler var.
Yemeğin dışı kaynamış olsa da içinde bazı bölümler hala soğuk kalmaya, buradaki bakteriler yaşamaya devam edebilir.
Bunu önlemek için yemeği karıştırarak her tarafının eşit ısınmasını sağlamak önem taşır.
Ayrıca hiçbir yemeği bir defadan fazla ısıtmamak gerekir.
Yemek her soğuduğunda zararlı bakterilerin çoğalması için uygun ortam oluşur ve bir dahaki sefere onları öldürmek daha da zorlaşır.
Pirinçli yemeklerde risk daha fazladır. Çünkü pirinç Bacillus cereus adlı bakterinin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur.
Bu bakterinin ürettiği toksinler ishal ve kusmaya yol açar.
Pirinci gerektiği şekilde ısıtsanız bile bu bakteriler ölür ama toksinler zarar vermeye devam eder ve gıda zehirlenmesi baş gösterir.
Kalan pirinç yemeklerinizi tekrar yemek istiyorsanız pişirdikten sonra hızla soğutarak bir saat içinde buzdolabına koymanız gerekir.
ASLA ISITMAMANIZ GEREKEN YİYECEKLER
Öte yandan Cumhuriyet'in derlemesine göre beslenme uzmanlarının asla ısıtılmasını tavsiye etmediği yiyeceklerin listesi de paylaşıldı. İşte mikrodalga fırında asla ısıtılmaması gereken yiyecekler
Kereviz.
Yumurta.
Ispanak.
Mantar.
Patates.
Tavuk.
Pancar.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı