Pardon Irak Çin'de mi? Bir U Dönüşü Öyküsü

24 Ekim 2011 Pazartesi
\n

Kürt uzmanıbazı gazeteci-yazarlar, PKK saldırısının arkasındaİran ve Suriye olduğunu ilan etti! Bunu da Başbakan Erdoğana dayandırıyorlar; Başbakan ilk açıklamasında bazı ülkelerin maşası sözünü etmişti. Bizim Kürt uzmanları bu sözlerle, Suriye ve İranı işaret ettiğini söylüyor!

\n

Bir Amerikancının, ABDnin yeni hedefleri İran ve Suriyeyi gündemine alması uygundur. Peki, Başbakan da İran ve Suriyeyi kastetmiş olamaz mı? Olabilir! Çünkü, Türkiye kendi sıfır sorunve dostluk ve işbirliğipolitikasını ABDye ezdirdi ve ABDnin Ortadoğu politikasını izlemeye başladı.

\n

PKK saldırısının ardında, Suriye ve İranın olup olmadığı hiç önemli değil. AKP iktidara geleli, 950den fazla asker ve subay şehit edildi... Geçen yıl bu zamanlar, aramızdaki ilişkiler güllük gülistanlık iken de PKK orduya saldırıyordu. Kimse kalkıp da PKKnin arkasında Suriye ve İran var demiyordu!

\n

Nedeni, başlarına Amerikan taşı düşmesidir! Zaten TRT, İranı hemen gündeme getirdi, Tahran Karayılanı yakalamış da serbest bırakmış... Tahran, bunun yalan olduğunu açıkladı... TRT şimdi, kimlerin ketenperesine geldiğini soruşturmalı!

\n

TRT, hangi karanlık güçler bu haberi yayımlamamızı istiyor, Türkiye kamuoyuna İranı düşman olarak hedef gösteriyor, diye sormalıydı... İşte o zaman iyi bir gazetecilik yapmış olurdu! Anlaşılan TRT, önümüzdeki sıcak günlerde epey önemli görevler üstlenecek!

\n

***

\n

Ankaranın sıfır sorundan keskin bir U dönüşü yapması yakın zamanda oldu! Henüz Libya bombalanmaya başlamamıştı!

\n

Libyaya NATO müdahalesini duyduğunda, Erdoğanın yaptığı açıklamayı yeniden okudum. Altına imzayı siz atmazsanız ben atarım! Anadolu Ajansı, tarih 28 Şubat 2011, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın NATOnun Libyada ne işi var? dediğini duyuruyor:

\n

“‘NATO Libyaya müdahale etmeli mi? Böyle bir saçmalık olur mu yahu? NATOnun ne işi var Libyada? NATO, mensubu olan ülkelerden birine herhangi bir müdahale yapılması halinde böyle bir şeyi gündeme getirebilir. Bunun dışında Libyaya nasıl müdahale edilebilir? Bakın Türkiye olarak biz bunun karşısındayız, böyle bir şey konuşulamaz, böyle bir şey düşünülemez dedi. Türkiye, son derece ilkeli, tutarlı ve cesur şekilde, demokrasi ve insan haklarından yana tavır alırken üzülerek ifade etmeliyim ki Avrupadan bu noktada güçlü ve tek ses duyulmadı... Libyadaki olaylar karşısında müdahale ya da yaptırımların gündeme alınmasını Libya halkı adına, Libyadaki yabancılar adına kaygı verici buluyoruz. Yönetimlerin yanlışlarının faturası halklara ödetilmemeli.

\n

Libya halkının cezalandırılması anlamına gelecek her türlü yaptırım ve müdahale büyük ve kabul edilemez sıkıntılara sebep olabilirŞunu bilmeliyiz; biz Tunusu Tunus halkının görüyoruz. Mısır Mısırlılarındır, Bahreyn Bahreynlilerindir, Yemen Yemenlilerindir, Libya Libyalılarındır, Fas Faslılarındır... Kendi mukadderatlarını o ülkelerin halkları belirlemelidir. Kimse değil. Kimse kalkıp da o ülkelerdeki petrol kuyularının hesabını yapmasın... Biz meselelere çıkar odaklı bakamayız. Bizim bakış açımız insan odaklı, adalet, hak, hukuk odaklı olmalı…”

\n

***

\n

Kısa sürede, bu doğru görüşler çöpe atıldı ve Türkiye Pentagonun savaş rayına girdi. Baktılar ki, Libya bombalanacak, Kaddafi gidecek,reel-çıkar politikasına döndüler! Amerikalı dostları kulaklarına fısıldadı:

\n

Hey ne yapıyorsunuz! ABD ve Batı desteklerini çekerlerse zor durumda kalırsınız... Zaten içeride yargıyı gütme sorunlarınız var; muhaliflerinizi, orduyu sahte belgelerle yargılıyorsunuz, adalet yok... Basın özgürlüğünü çiğniyorsunuz... Ortadoğuda bizim ana politikalarımızı zayıflatacak bir politika izleyemezsiniz...

\n

Amerikalılar şüphesiz bunu hissetttirdi. İktidar yukarıdaki mesajı rahatça alabilecek yüksek zekâya sahiptir...

\n

Libyadan U dönüşünü, Suriyeden U dönüşü izledi! Çünkü ABD, Suriyenin de tarumar edilmesinde kararlıydı... Ankara hemen pozisyonunu aldı! İranla tam U dönüşü henüz gerçekleşmedi! Ona zaman var, hele şu Suriyenin işi bitirilsin!

\n

Pardon, PKKnin yerleştiği yer, ABD denetimindeki Irak değil de Çin-maçinde miydi? Yoksa Irak aslında bir İran ve Suriye midir? Fırdöndülükten insanın aklı karışıyor!

\n\n


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları