Arap Baharında Yönetimler!'Şamgen' Oldu Yengen!Sahtekârlara Dikkat

29 Kasım 2011 Salı
\n

1001 Gece Trajedisi!

\n

\n\n\n

Demokrasinin temelinde hukuk yatar. Hukuk, hukuksuzluk için değildir. Kaçması, kanıtları karartması olanağının bulunmadığı, üstelik halkın demokratik oyları ile seçilmiş Mustafa Balbayın tutukluluğu 1000. gününe ulaştı. Bu olay artık 1001 gece masalı olmaktan çıkıp 1001 gece trajedisine döndü.

\n

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç geçenlerde tutukluluk olayının bu denli uzamasına Vicdanım rahat değil sözleri ile tepki göstermişti. Deniz Fenercileri 102 günde tutukluluktan kurtarılırken Balbay ve benzeri durumdaki tutuklular hakkında Arınçın sözlerinin ardında kedinin fare ile oynamasından başka bir amaç olmadığı anlaşılıyor.

\n\n\n

\n\n\n

Birleşmiş Milletler gözlemcilerine göre komşu Suriyede mart ayından bu yana yönetim karşıtı yaklaşık 3.500 kişi öldürülmüş! Kuzey Afrikada başlayan Arap Baharı Suriyede sonbaharını yaşıyor.

\n

Ülke yönetimleri Yunanca kökenli olarak çeşitli adlar alırlar. Örneğin demos (halk) ve krasi (yönetim) sözcüklerinden bir ad tamlaması olarak karşımıza demokrasi (halk yönetimi) olarak çıkar.

\n

Osmanlıdaki yönetim monokrasi idi. Miras yolu ile yönetimin geçtiği mono (tek) yöneticili düzen. Bir de İngilteredeki gibi bir monokrasiden söz edilebilir. Tek yönetici simgeseldir, törenseldir. Bunun en somut örneğini Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün son İngiltere ziyaretinde çok iyi gözlemledik. İngilterede geleneksel tek yöneticinin altında ülkeyi demokrasi ile halkın seçtiği kişiler yönetir. Kraliçe Dediğim dedik diyemez. Ortadoğudaki krallar, sultanlar da monokrasi yönetimine girerler. Ancak orada, kralların dedikleri dediktir.

\n

Bir başka monokrasi ise otokrasidir. Bu yönetimlerde yönetim miras yolu ile el değiştirmez, tek adam yönetimidir. Göstermelik halk seçimi geçerlidir. Bunun örneği Mısır, Libya idi.

\n

Bir başka yönetimde ise iktidarsözdeseçim ile işbaşına gelmiştir. Ama orada kul-halk değil dinsel yönetim egemendir. Bu da adı Yunanca teos (tanrı) sözcüğünden gelen teokrasidir. İran bunun en güzel örneğidir.

\n

Bir de tek adam-tek aile yönetimine giren bir başka iktidar ise klepto (hırsızlık) krasi düzenidir. İktidardaki aile ülkeyi demir yumrukla yönetmekle kalmaz, halkı soyar soğana çevirir. Libyada olduğu gibi

\n

Hafta sonunda, çoğu bu sınıfların temel örneklerini oluşturan 22 üyeli Arap Birliği, Kahirede toplandı ve Suriyeye yaptırımlara karar verdi. Lübnanın karşı çıktığı, Irakın çekimser kaldığı toplantıda, 19 ülke çeşitli yaptırım kararları aldı.

\n

İşin garibi, bu ülkeler içinde tek demokratik, tek laik ülke olan ve üstelik Arap olmayan Türkiyenin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun bu toplantıya neden katıldığı anlaşılamadı!

\n

Kraliyetler örneği dışında iktidarı babasından devir alan otokrat Beşşar Esad, Ankaranın bu siyasasını Türkiyede bazıları hâlâ Osmanlı İmparatorluğunu kurma rüyasında Türk yöneticiler bu rüyanın olanaksız olduğunu biliyorlar ve bu nedenle dinsel gündemi olan partileri sömürerek Arap dünyasındaki etkilerini arttırmak istiyorlar diye gerçekçi yorumladı.

\n

Suriyedeki olaylar hiç kuşkusuz 877 kmlik en uzun sınırının bulunduğu Türkiyeyi yakından ilgilendiriyor. ABD ve ABnin, Türkiyeyi Suriyeye karşı bir askeri harekâta itmeye çalıştığı ortamda Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu sınır birliklerini denetledi. Bu olay, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateşin, 16 Eylül 1998de Hataydan Aponun sınır dışı edilmesi için Suriyeye tepki göstermesi olayını anımsattı.

\n

Bu arada anlaşılmayan nokta Arap Baharının şimdiye değin vurmadığı demokratik olmayan öteki Arap krallıkları acaba güllük gülistanlık mı? Kuzey Afrikada başlayan, Suriyeye sıçrayan baharı Ortadoğudaki öteki Arap ülkelerinin halkları görmeyecekler mi? Orada monarkiden çok oligarki (az-yönetim) geçerli. Kraliyet ailesi üyelerinin Amerikan şirketleri ile ortaklıkları, kendileri için sigorta oluşturuyor. Bu Arap aileler Kahiredeki toplantıya gidince Arap Suriyenin gözyaşına bakmıyorlar.

\n

\n\n\n

\n\n\n

Eylül 2009da Beşşar Esad bir günlük ziyaret için Ankaraya geldiğinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan vizelerin kaldırılması konusunda AB uygulamasına gönderme yaparak Şengen de varŞamgen de var…” diye bir şaka yapmıştı. Ama bu şaka, galiba şimdi yengen gibi bir kakaya dönüştü

\n

Arap ülkelerinden önce Ankara, Şama karşı yaptırımlar uygulamaya başladı. Oysa bir yıl önce bu aylarda iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Kurulu Bakanlar Toplantısına Türkiyeden giden 12 bakan katılmıştı.

\n

Türk şirketlerinin Suriyede başlayan yatırımları arttırılacaktı. Ticaret hacmi 2.7 milyar dolardan birkaç yıl içinde 5 milyar dolara çıkarılacaktı. Ortadoğuya giden Türk TIRlarına kolaylık sağlanacaktı. Türk yüklenicilere yeni işler verilecekti. Türk otelcileri yeni tesisler açacaklardı. Sınır yörelerinde ortaklaşa petrol ve doğalgaz aranacaktı. Hızlı tren bağlantısı kurulacaktı Bugün Hatay, Gaziantep, Şanlıurfadaki işadamlarına sorun bakalım, AKPnin caktı, cuktu siyasası için ne diyorlar?

\n\n\n

\n\n\n

Klasik müzik ağırlıklı TRT-3 Radyosunun bazı illerimizde yayınının kaldırılıp TRT Türkü yapılmasına ilişkin tepkiler sürüyor. Okurlarımız soruyorlar:

\n

1. Yayının kaldırıldığı illerde elektrik faturalarında TRT için pay alınıyor. Ama karşılığında hizmet verilmiyor. Bu alışveriş, ticaret yasasına göre müşteriyi aldatma suçu değil midir?

\n

2. TRT bir devlet kuruluşudur. Temel görevi eğitimdir. Bu görevden neden kaçılıyor?

\n

3. Yasa karşısında herkes eşittir. TRT, anayasal eşitlik karşısında suç işlemiyor mu?

\n

***

\n

Okurlarımıza önemli bir uyarıda bulunmak istiyorum! Vanda müzik öğretmeni Ferhat Şimşekin müzik araç-gereç yakarışına bu sütunda yer vermiştim. Olumlu sonuçlar sağlanıyor.

\n

Ancak bazı sahtekârlar Cumhuriyet gazetesini ellerine alıp CD ya da müzik araç-gereçleri satan dükkânlara gidip yazımızı göstererek Vandaki lise için bağış isteklerinde bulunuyorlarmış! Lütfen bu tür aracılara inanmayınız, doğrudan Van Şehit Koray Akoğuz Lisesinin Müdürü ve Müzik Öğretmeni ile bağlantı kurunuz!

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları