Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar
Füzelerle Ördük Anayurdu (3)…
Nükleer silah bulunduğunu yazdığımız Adana’daki İncirlik, Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün (KAAÖ -NATO) önemli bölgesel üssüdür. Türk Hava Kuvvetleri 10. Ana Jet Üssü ile ABD Hava Kuvvetleri’nin 39. Ana Jet Üssü burada konuşlanmıştır.
İzmir’deki Çiğli Hava Üssü Avrupa ’ daki ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlıdır. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste “I-HAVK” ve “Roland” füzeleri konuşlandırılmıştır.
KAAÖ’nün Türkiye’deki en eski üssüdür. Napoli’deki “Landsoutheast karargâhı” 2004’te İzmir’e taşınmıştı. İki yıl sonra ABD, 16. Hava Filosu da, Almanya’dan Çiğli’ye yerleşmişti.
Şile’de “Stinger füzelerinin” fırlatılması için uluslararası bir atış alanı bulunuyor.
KAAÖ, Konya’daki 3. Ana Jet Üssü’ne, Irak savaşı boyunca, AVACS’ları yerleştirmişti.
Balıkesir 9. Hava Jet Üssü’nde 6 tane “vault” denilen füze rampası bulunuyor.
Muğla Aksaz Deniz Üssü de KAAÖ’nün kullanımına açıktır.
Ayrıca Ankara - Ahlatlıbel, Amasya - Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır - Pirinçlik, Eskişehir, İzmir - Bornova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas - Şarkışla, İskenderun, Ordu - Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit ve Mardin’de KAAÖ’ye bağlı Hava Harekât Merkezleri var.
***
Ama Türkiye’nin bu ev sahipliğine karşın, KAAÖ’nün kurucusu ve bu üslerin askeri konuğu ABD, Türkiye’nin sınırının öteki yanında terör örgütlerini neden silahlarla yapılandırıyor?
AKP Reis-i Umumisi, ABD Başkanı Donald Trump ile yüz yüze ve ayrıca çeşitli kereler telefonla konuştular. Dışişleri Bakanı ve Genelkurmay yetkilileri de Amerikalı meslektaşları ile bağlantı kurdular.
Her kafadan çeşitli seslerin çıkması sürüyor! Gel de çık işin içinden! Ama gerçek olan ABD’nin PYD ile silahlı bağlantısının sürmesi ikiyüzlülük değil mi?
***
Pentagon’un açıklamasına göre, orta menzilli, havadan havaya “Amraam” füzeleri Türkiye ile birlikte Japonya, Güney Kore, Fas, Polonya, Endonezya, Romanya, İspanya, Bahreyn ve Katar’a satılacak.
Ses hızının dört katına çıkan bu füzeler, F-35 ve F-16 uçaklarından ateşlendikten sonra hedefi, kendi radarı ile izleyip vurabiliyor. Türkiye’nin imzaladığı sözleşme, 145 adet “Amraam” füzesi, 40 adet ateşleyici, 10 adet füze yönlendirme sistemi için 320 milyon dolar ödemeyi öngörüyor.
ABD Senatosu’na gönderilen onay isteğinde “füzelerin KAAÖ üyesi olan Türkiye’nin deniz ve kara sınırlarından gelecek hava tehditlerine karşı kullanılabileceği” belirtilmişti!
Ancak, Ankara - Vaşington arasındaki gerginlikten sonra, Senato acaba ne karar verecek?
***
Bu arada Türkiye, KAAÖ’deki ortakları Fransa ve İtalya’nın “Eurosam” şirketi ile “hayalet uçaklara, insansız hava araçlarına ve füzelere karşı savunma amaçlı kullanılacak füzeler için” 2020’de yürürlüğe girecek bir anlaşma imzaladı.
AKP Reis-i Umumisi, anlaşma hakkında “KAAÖ’de beraberiz. Bu anlaşma çok önemli bir adımdır. Bundan sonrası süratle yola çıkmak, üretimine geçmektir” dedi.
Şirket, bu hava savunma sisteminin 2020’lerin ortalarında üretileceğini ve geliştirileceğini duyurdu.
***
Türkiye’nin, KAAÖ’deki bir başka ortağı olan “Almanya milletvekillerine İncirlik’te görev yapan Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmemesi üzerine” iki ülke arasında da gerilim tırmanmaya başladı.
Almanya Savunma Bakanlığı, İncirlik Üssü’nde görev yapan Alman askerlerinin Ürdün’de bulunan Muaffak Selti Hava Üssü’ne taşındığını açıkladı.
Geçen hafta, Almanya’da Yeşiller Partisi’nin kongresinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’de Afrin’e yönelik askerî harekâtına tepki olarak Türkiye’deki tüm Alman askerlerinin geri çekilmesi ve KAAÖ ortağı Türkiye’ye Almanya’dan silah ve teçhizat satışının durdurulması istendi.
Konya’daki KAAÖ üssünde konuşlandırılan AVACS keşif uçaklarında Alman askerleri görev yapıyor.
Alman Leopard 2 tanklarının Afrin harekâtında kullanıldığına ilişkin fotoğrafların basına yansıması, tartışma yarattı. Alman hükümetinden geçen hafta yapılan açıklamada, “Tankların harekâtta kullanıldığına ilişkin bilgimiz yok” denilmişti.
Alman Hükümeti, Ankara ile gerilim nedeniyle Türkiye’ye silah satışına sınırlamalar getirmişti. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Spiegel dergisine, “yeni hükümet kurulana kadar Türkiye’ye daha önce satılan tankların modernizasyonu gibi kritik konularda karar alınmayacağını” söyledi.
Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları
Günün Köşe Yazıları
Video Haberler
- Asgari ücret artarsa verimlilik artar
- Yankı Bağcıoğlu'ndan Suriye uyarısı:
- CHP'li Günaydın'dan Bakan Tekin'e tepki!
- Yeni Doğan çetesi davasında çarpıcı itiraflar
- Canlı tarih müzesi Hisart 10. yılında!
- Teğmenler Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk ediliyor
- Tarihçi Yusuf Halaçoğlu'ndan şok iddialar
- TBMM'de 'Etki Ajanlığı' düzenlemesi tartışılacak: Amaç m
- Pera Palas'ta Atatürk Müze Odası
- İmamoğlu’ndan 10 Kasım paylaşımı!
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması