Şehriban Kıraç

KOBİ'ye yatırım yoksa büyüme de yok

14 Mart 2011 Pazartesi

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Türkiye’de bilgi teknolojileri yatırımlarının yüzde 80’inin donanıma, yüzde 20’sininse yazılıma yapıldığını belirterek yazılımın, vücudun beyni olarak düşünüldüğünde Türkiye’nin bu alanda geride olduğunu söyledi.

Özmen, KOBİ’lerin toplam katma değerin yüzde 29’unu oluşturduğunu ve istihdamın da yüzde 77’sini sağladığını belirterek “KOBİ’ler ekonomide bu kadar etkin olmalarına karşın, BT yatırımları çok düşük ve bilişim hizmetlerinden çok sınırlı oranda yararlanabiliyorlar. KOBİ’lerin bilişim yatırımları içindeki payı Türkiye’de yüzde 15; Romanya’nın (yüzde 45) bile çok gerisindeyiz. KOBİ’lerin yüzde 90’ında özel olarak bilişimle görevli çalışan bile bulunmuyor” diye konuştu.

Türkiye’nin GSYİH büyüklüğü itibarıyla BRIC ülkelerine yaklaşmasına karşın BT ve yazılımda arasındaki farkın giderek açıldığına işaret eden Özmen, bu konuda KOBİ’lerin büyük önem taşıdığını aktardı.

Türkiye’de bilişimin milli gelire oranının çok daha düşük düzeylerde olduğunu vurgulayan Özmen, “Dünyada bu oran yüzde 3.1, Avrupa Birliği’nde yüzde 2.2 iken, Türkiye yüzde 1.1’lik bir orana sahip. Ana sektörlerdeki BT yatırımlarına baktığımızda da Türkiye’nin sektörel bazda da kat etmesi gereken önemli mesafeler olduğunu görüyoruz. Tüm bu rakamların yukarı doğru çıkması ve payların artması için KOBİ’lerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları