Şehriban Kıraç

Türkiye bilgide sınıfta kaldı

11 Kasım 2013 Pazartesi

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU), Bilgi Toplumu (BT) Gelişmişlik Endeksi 2012 verilerine göre Türkiye 157 ülke arasında 69. sıraya geriledi. Türkiye 2011’de aynı raporda 66. sırada bulunuyordu.
Türkiye yurttaşların bilişim teknolojilerine erişim olanağına göre 72. sıraya gerilerken, bu teknolojileri kullanım oranlarına göre 68. sıraya indi. Türkiye BT yeterliliği ve yeteneklerine göre sıralamadaki 55.’liğini korudu. ITU Gelişmişlik Endeksi’nin bölgesel sıralamalarında da Türkiye yine gerilerde yer alıyor. Bu sıralamaya göre, Avrupa’da değerlendirmeye alınan 37 ülke içinde yalnızca Arnavutluk’u geride bırakabilmiş ve kendimize 36. sırada yer bulabilmiş durumdayız. Oysa gerek Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu raporlarında gerekse de mobil operatörlerin ve sabit operatörün toplantılarında Avrupa’nın en çok mobil görüşme yapan, en hızlı mobil data kullanımını gerçekleştiren, AB ortalamalarında internet kullanımı yaygın ve hızı olan bir ülke olarak gösteriliyoruz.
ITU bu raporu hazırlarken özetle bir ülkedeki mobil telefon abonelik sayısını, internet erişimi olan hane sayısını, interneti kullanan nüfus yüzdesini, sabit telefon abonesi sayısını, aktif mobil geniş band kullanıcı sayısını ve aktif sabit geniş bant kullanıcı sayısını değerlendirmeye alıyor. Rapor ayrıca ülkelerin kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla değerlerinden de yola çıkarak bir gelişmişlik endeksi belirliyor ve nihai sıralamalar buna göre yapılıyor.
ITU’nun raporunda, 15 - 24 yaş aralığında olan ve en az 5 yıldır internet deneyimi bulunan ve bu nedenle “internetin yerlisi” olarak tanımlanan genç kuşak kategorisinde yer alan gençlerin dünya nüfusuna oranı yüzde 5.2 ve toplam genç nesle oranı yüzde 30 düzeyinde. Rapora göre 15-24 yaş aralığındaki gençlerin üçte ikisi interneti ya hiç bilmiyor ya da yeni alışıyor.Türkiye’nin bu alandaki yeriyse yüzde 9.3 ile toplam 180 ülke içinde 49. sıra. Bir de aynı tablo içerisinde dijital genç neslin toplam genç nesle oranı veriliyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye yüzde 53.7’lik oranla listede 58. sıraya geriledi.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları