CANLI | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum

Ukrayna'ya saldıran Rusya, başkent Kiev dahil olmak üzere Çernihiv, Sumi, Harkov ve Mariupol kentlerinde sivillerin tahliyesi için bugün Moskova saati ile 10.00’dan itibaren tekrar geçici ateşkes ilan etti. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Ukrayna’daki bazı milliyetçi grupların Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik hatlarına ve trafolarına saldırdığını söyledi.

Yayınlanma: 09.03.2022 - 00:23
CANLI | Rusya’nın Ukrayna saldırısında son durum
Abone Ol google-news

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 14. güne girildi.

Rusya ile Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin üçüncü turundan 'insani koridor' öne çıktı. Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkov, Çernihiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için bugün Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Ukrayna'daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor" açıklamasını yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise Kırım ve Donbas cumhuriyetlerini tanıma konusunda, "Bunu tartışabiliriz" dedi. Zelenski ayrıca, NATO'nun kendilerini kabul etmeyeceğini anladıklarını belirtti.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 9 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

23.33: Rusya: Ukrayna'da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısı 2 bin 800'ü geçti

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da imha edilen askeri altyapı tesisi sayısının 2 bin 800'ü geçtiğini açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova'da yaptığı açıklamada, Rus ordusu ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna'da ilerlemeye devam ettiğini söyledi. Ukrayna'nın bazı yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını belirten Konaşenkov, "Operasyonun başından bu yana Ukrayna'da 2 bin 814 askeri altyapı tesisi imha edildi" dedi.

22.15: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye'nin ara buluculuğu ile yarın Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı için Antalya’ya geldi.

22.10: Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile yarın 18.30'da bir telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

20.18: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Ukrayna'da sivillere yönelik saldırılar görüyoruz ve bu bir savaş suçu" dedi.

21.43: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de siren sesleri yükseliyor.

21.24: Rusya Savunma Bakanlığı: Ukraynalı milliyetçiler Çernobil’in elektrik hatlarına saldırdı

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov, Ukrayna’daki bazı milliyetçi grupların Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik hatlarına ve trafolarına saldırdığını söyledi.Çernobil Nükleer Enerji Santrali’nde yerel saat 11.22 itibariyle elektriğin kesildiği ve jeneratörlerin devreye girdiği bildirilmişti. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki bazı milliyetçi milislerin Çernobil Nükleer Santrali’nin elektrik hatlarına saldırdığını iddia ederek, “Ukraynalı milliyetçilerin başka bir provokasyona, son derece tehlikeli bir provokasyona giriştiklerini büyük bir üzüntüyle belirtmeliyim. Çernobil Nükleer Santralini besleyen trafo merkezine ve elektrik hatlarına saldırdılar. Rus uzmanlar yedek dizel jeneratör güç kaynakları ile acil önlemler aldı” dedi.

Santrale elektrik sağlayan hatların Ukrayna tarafından onarılmadığını savunan Pankov, “Ukrayna tarafı şu anda her türlü onarım ve restorasyon çalışmasını mümkün olan her şekilde onarmaktan kaçınıyor. Kanaatimizce bu milliyetçilerin eylemlerinin kesinlikle amaçlı ve kışkırtıcı doğasını bir kez daha doğrulamaktadır” ifadelerini kullandı.

20.20: Çernobil Nükleer Enerji Santrali Müdürü Seydi: 48 saat sonra santralin güvenliğini tamamen kaybetmiş olacağız.

18.20: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus birliklerinin Mariupol’deki doğum hastanesine doğrudan hava saldırısı düzenlediğini bildirdi.

Zelenski, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus ordusu tarafından Mariupol’deki doğum hastanesinin vurulma anının görüntüsünü paylaşarak, şunları kaydetti: 

  • Burası Mariupol. Rus birliklerinin doğum hastanesine doğrudan saldırı anı. İnsanlar, çocuklar enkaz altında. Dehşet. Dünya daha ne kadar terörü görmezden gelen bir suç ortağı olmaya devam edecek? Hava sahasını hemen kapatın. Öldürmeyi bırak. Gücün var ama insanlığını kaybediyor gibisin.

Ukrayna: Rus birlikleri Mariupol’de doğum hastanesini vurdu

17.05: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Çernobil Nükleer Enerji Santralı’nda meydana gelen elektrik kesintisinin, güvenlik üzerinde kritik bir etkisinin olmadığını açıkladı. 

16.43: İngiltere, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 957 Ukraynalıya vize verdiğini açıkladı.

15.48: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüştü. Ateşkesin ve istikrarın sağlanması ile insani yardım konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

15.31: Ukrayna, Çernobil Nükleer Santrali'ne giden elektrik hattını onarmak için ateşkes çağrısında bulundu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek 48 saat sonra soğutma işlemlerinin durarak radrasyon sızıntısı olacağını açıkladı. Bakan Kubela açıklamasına şöyle devam etti: "Rus ordusunun işgal ettiği Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen tek elektrik şebekesi ve santralin tüm nükleer tesisleri hasar gördü. Santral, tüm elektrik kaynağını kaybetti. Uluslararası toplumu, Rusya'dan acilen ateşi kesmesini ve onarım birimlerinin güç kaynağını eski haline getirmesine izin vermesini talep etmeye çağırıyorum. Yedek dizel jeneratörler, Çernobil Nükleer Santrali’ne güç sağlamak için 48 saatlik bir kapasiteye sahiptir. Bu süreden sonra, kullanılmış nükleer yakıt için depolama tesisinin soğutma sistemleri duracak ve bu da radyasyon sızıntılarına neden olacak."

15.29: İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'nin Ukraynalı mültecileri kabul etmekten kazançlı çıkacağını söyledi.

15.28: Almanya İçişleri Bakanlığı sözcüsü, bugünden itibaren Almanya'da kayıtlı olarak 80 bin 35 Ukraynalı mültecinin olduğunu açıkladı.

15.17: Dünyanın en büyük gıda grubu Nestle, Rusya'daki tüm sermaye yatırımlarını askıya aldığını duyurdu.

Rusya'da hamburgerler karaborsaya düştü

15.10: ABD'li hızlı servis restoran zinciri McDonald's'ın Rusya'daki restoranlarını kapatma kararı özellikle gençler arasında üzüntüye neden olurken, restorana ait ürünlerin ikinci el sitelerinde fahiş fiyatlara satıldığı görüldü.

15.09: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna’daki nükleer santrallerin ele geçirilmesine ilişkin, "Nükleer santraller, Ukraynalı milliyetçi grupların nükleer provokasyonuna karşı alındı" dedi.

Çernobil Nükleer Santrali'nde elektrik kesildi

15.03: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus ordusunun başkent Kiev'i ele geçirmeye hazırlandığını duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin basın servisinden yapılan açıklamada, "Eldeki bilgilere göre, düşman Kiev'i almak için yeni bir girişime hazırlanıyor" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Rus birliklerinin, Fastiv kentine başarısız taarruzundan sonra buraya yeniden operasyon başlatmaya çalıştıkları kaydedildi.

15.03: Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus ordusunun başkent Kiev'i ele geçirmeye hazırlandığını duyurdu.

Kremlin'den Antalya zirvesine ilişkin açıklama

14.03: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dmitriy Kuleba arasında yarın Antalya'da yapılacak görüşmenin çok önemli olduğunu vurguladı. Peskov, "Dışişleri bakanlarının yapacağı görüşmeye gelirsek bu, müzakere sürecinin devamıdır, çok önemlidir. Olayların önünden gitmeyelim. Görüşmeyi bekleyelim" diye konuştu.

13.58: Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin dördüncü turunun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukraynalı mevkidaşı Dmitriy Kuleba’nın yarın Türkiye’de gerçekleştireceği görüşmeden sonra düzenleneceği belirtildi. Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin düzenleyicilerine yakın olduğu bilinen Belaruslu siyaset bilimci Yuri Voskresenskiy, Rossiya-24 televizyonuna demecinde, "Bildiğim kadarıyla görüşmelerin dördüncü turu, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye’deki görüşmesinden sonra gerçekleşecek" dedi.

13.52: Ukrayna Devlet Nükleer Santrali operatörü Çernobil ile Kiev arasındaki 750 kilowatt'lık hattın kesildiğini bildirdi.

AB anlaşmaya vardı: Yeni yaptırımlar geliyor

13.42: Fransa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Avrupa Birliği (AB) üye devletlerinin bazı Rus yetkililere, oligarklara ve Belarus'taki bazı bankalara karşı yeni yaptırımlar üzerinde anlaştığını açıkladı.

Japonya, Ukrayna'ya yardım

12.43: Japonya'nın, Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'ya kurşun geçirmez yelek ve kasketler gönderdiği bildirildi.

12.38: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ulusal Varlık Fonu'nun OFZ devlet tahvili ve hisse alımında kullanımına olanak sağlayan yasayı onayladı.

12.08: ABD Kongresi'nde her iki partinin liderleri Ukrayna için 13.6 milyar dolarlık acil durum yardım fonu, koronavirüsle mücadele için ise 15.6 milyar dolar fon oluşturulması konusunda anlaştı.

Hulusi Akar'dan Rus limanındaki gemilerle ilgili açıklama

11.58: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Rus limanlarındaki gemiler En kısa zamanda Türkiye’ye gelecek. En kısa zamanda olumlu gelişmeler bekliyoruz.

11.29: Sputnik haber ajansı muhabiri, Luhansk’ta şiddetli bir patlamanın gerçekleştiğini aktardı. Lugansk’ın merkezinde gerçekleştiği kaydedilen patlamanın neden kaynaklandığı, hangi tesisin hedef alındığı, patlama sonucu ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

10.33: Sputnik'in haberine göre; Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya), Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporojya Nükleer Santrali’nde 500’den fazla silah bulunduğunu duyurdu. Santralin enerji ünitelerinde yalnızca ateşli silahların değil, yüklü miktarda mühimmat bulunduğu belirtildi.

10.26: İngiltere'nin bebek ürünleri perakendecisi Mothercare, Rusya'daki tüm faaliyetlerini askıya aldı.

10.03: Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 kentten sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

Türkiye'den Rus gazı açıklaması

10.02: Enerji Bakanı Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin Rus petrolünü satın almaya devam edeceğini ve küresel talebi karşılamaya yardımcı olacak bir adımla İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını umduğunu belirtti.

09.56: Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: "10 Mart'ta yapılması planlanan görüşme öncelikle Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde gerçekleşecek"

İngiltere'den 'Rusya' hamlesi

09.49: Rus petrolüne dün itibarıyla yaptırım başlatan İngiltere, bugün de Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın havacılık sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar getirdi.

Rusya Merkez Bankası döviz satışlarını askıya aldı

08.45: Rusya Merkez Bankası, yabancı para cinsinden satışları 9 Mart-9 Eylül tarihleri arasında askıya aldığını açıkladı.

08.33: Dünyaca ünlü ABD’li kahve zinciri Starbucks, ürünlerinin sevkiyatı ve bir lisans sahibi tarafından işletilen kafeleri de dahil olmak üzere Rusya’daki tüm ticari faaliyetlerini askıya aldığını açıkladı.

Fitch, Rusya'nın kredi notunu düşürdü

08.00: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın kredi notunu "B"den "C"ye düşürdü.

ABD, Polonya'ya 2 Patriot bataryası gönderiyor

06.59: ABD Avrupa Komutanlığı, 2 adet Patriot bataryasının savunma amaçlı olarak Polonya'ya gönderileceğini açıkladı.

02.36: Pentagon, Polonya'nın uçaklarını Ukrayna'ya gönderilmek üzere ABD'nin emrine verme görüşünün NATO'da endişelere neden olduğu ve bu teklifin makul olmadığını açıkladı.

00.25: Rusya, Moskova saati ile 10.00’da (Ukrayna saati ile 09.00) başlayan yeni bir geçici ateşkes ilan etti. Ateşkes ile birlikte Kiev, Çernihiv, Sumi, Harkov ve Mariupol kentlerinde tahliye koridorlarına izin verileceği bildirildi. Rusya İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamada, "Rusya, 9 Mart’ta Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ediyor ve insani koridorları oluşturmaya hazır" denildi.

23.18: Starbucks, Rusya’daki tüm faaliyetlerini askıya aldı.

22.00: Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının sadece sivilleri etkilemekle kalmayacağı, küresel sonuçlarının da olacağı uyarısında bulundu. Guterres, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Ukrayna'daki savaş sadece sivilleri etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda küresel yansımaları olacak. Halihazırda zorluk çeken gelişmekte olan ülkeler, fiyatları hızla artan gıda, yakıt ve diğer temel gereksinimlerini karşılayamaz."

21.03: Ukrayna'nın Harkiv İl Polis Müdürlüğü Soruşturma Departmanı Müdürü Sergey Bolvinov, "Bugün Harkiv ve çevresinde Rus saldırıları nedeniyle 27 sivil hayatını kaybetti." ifadesini kullandı. Bolvinov, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'nın Harkiv şehri ve çevresinde son 24 saatte 27 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Bolvinov, Rusya'nın saldırılarının başlamasından bu yana Harkiv ve çevresinde 5'i çocuk 170 sivilin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

20.25: İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, İngiltere'nin 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracağını açıkladı.

8 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

7 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler

6 Mart'ta öne çıkanlar gelişmeler


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon