Çiğdem Toker

10 TOMA 5 Milyon

15 Ekim 2014 Çarşamba

6 ton su, 60 litre de gaz depolayabiliyor.
Ekranı dijital, monitör kumandası joystick’li.
Bu özelliklere sahip ve fiyatı resmen açıklanan son TOMA’yı 332 bin TL’ye satın almıştı devlet. (Üstünden bir buçuk yıl geçti.)
Boşuna dememişler, “Yiğidi öldür, hakkını yeme” diye.
Eski AKP Milletvekili İsmail Katmerci’nin sahibi olduğu Katmerciler Holding, 30 TOMA için açılan ihaleyi, 15.6 milyon TL’lik ilk teklifi 9 milyon 960 bin TL’ye düşürerek kazandığını açıklamasa, bu bilgi saklı kalacaktı.
Gerçi şirket, hisseleri borsada işlem gördüğü için yapmak zorunda kaldı bu açıklamayı ama olsun.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kalsa, Meclis bile “Sistemde görünmüyor çünkü güvenlik harcamasıdır, gizlidir” sözüyle yetinecek, biz de vergilerimizin ne kadarının TOMA’lara gittiği bilgisini öğrenemeyecektik.

***

Katmerciler’in, ihaledeki indirim sayesinde, devlete 6 milyon TL tasarruf sağladığıyla gururlanan açıklaması, sayfasında hâlâ duruyor.
Ne ki Başbakan Davutoğlu, “Yakılan her TOMA’ya 10 TOMA” sloganıyla bu tasarrufu harcamaya kararlı.
Başta enflasyon olmak üzere, temel makro veriler güncellenirken TOMA fiyatları da yerinde sayacak değil. Nitekim, o tarihten sonra Emniyet, ihale sürecinin kamuoyundan saklandığı pek çok parti TOMA alımı yaptı. Geçen yıl sonu teslim edilen TOMA’lara dair haberlerde, adedinin 250 bin Avro olduğu belirtiliyordu.
İhaleye kimler katılmış, ne teklif verilmiş, caddelerde heyula gibi gezip insanları dağıtan bir aracın “gizlilik”le nasıl bir bağlantısı olabilir soruları hak getire tabii...
Yine de indirimsiz halinin ta bir buçuk yıl önce 500 bin TL’yi geçtiği düşünülecek olursa, Başbakan’ın bu müjdesinin 2015 bütçesine “hediyesi”nin en az 5-6 milyon TL olacağını hesaplayabiliriz.

***

Anlaşılan Başbakan Davutoğlu, 418 milyar TL’lik kamu kuruluşları bütçesi içinde “5-10 milyon TL nedir ki?” diye düşünüyor olmalı.
Gerçekten de bu yıl 16.5 milyon TL bütçe ayrılan Emniyet’e 2015’te, 17.6; 2016’da 19 ve nihayet 2017’ye gelindiğinde 20.5 milyar TL ödenek ayrılacak olması, iktidarın güvenlik odaklı bakışı hakkında güçlü fikir veriyor.
Davutoğlu hükümeti, iki sonraki Emniyet bütçe hedefini şimdiden yüzde 25 zamlı planlamış bile.
Sözün özü, Başbakan’ın “Bir TOMA’ya 10 TOMA” derken bir bildiği var.
Orta Vadeli Program’dan belli.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları