Çiğdem Toker

Vanlı Çocuklar ve TOKİ

30 Kasım 2013 Cumartesi

“TOKİ Çok Canlar Yakabilir” başlıklı yazım, TOKİ’yi kızdırmış.
Yazılı açıklama geldi: “Gerçek dışı ve çarpıtma bilgilere” yer vermişim. Konu daha önce medyada yer almış; TOKİ de tekzip ettirmiş. İnternette “küçük bir sorgulama” yapsam, bunu rahatlıkla görebilirmişim.
“Önyargılı”ymışım; “spekülatif amaçlı, kurumu yıpratmayı hedefleyen haberlere” itibar edilmemeliymiş.
Meclis’i propaganda zeminine dönüştüren salı günkü AKP grup toplantısının ardından kaleme aldığım o yazıda; TOKİ’nin bürokrasideki konumlanma biçimini ve hükümet icraatındaki fonksiyonu irdeledim. En sonunda da Maliye’nin “Harcama Belgeleri Yönetmeliği”nde yaptığı kolaylaştırıcı değişikliğe değindim.
16 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişiklikle; o güne dek TOKİ’nin yaptırdığı projelerde, müteahhide ödeme için “taahhüt dosyası”, “yapım işleri hakediş raporu” aranırken o günden sonra bu iki belgenin yerine, “ilgili mevzuatın yetkili kıldığı makam onayı” ve “ödeme takip cetveli” konulduğunu yazdım.
Yaklaşan seçimlerle ilişkilendirdiğim bu önemli değişikliği dile getirirken de “toplu konut projeleri ve kamu binaları” ifadesi kullandım.
TOKİ’ye teşekkür(!)
Meğer bu değişiklik, toplu konut projelerini değil; sadece TOKİ’nin yaptırdığı kamu binalarını kapsıyormuş. Yorum hatasını kabul ederek TOKİ açıklamasının çok aydınlatıcı olduğunun altı çizilmeli. Bu sayede, işlemleri kolaylaştırılan proje kapsamının, görünenden hayli geniş olduğu ortaya çıktı.
Maliye’nin bu değişikliği, -açıklamadan alıntılıyorum- “TOKİ’ye protokoller kapsamında iş yaptıran; Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üniversiteler, Yurtkur ve diğer kamu kurum kuruluşlarının inşaatları için TOKİ’den istenecek belgeleri” kapsıyormuş.
Bunun anlamı:
Şu anda protokollerle TOKİ’ye yaptırtılan ya da yeni başlayacak okul, hastane, yurt, lojman, askeri binalarında, “taahhüt dosyası” ve “yapım işleri hakediş raporu” yerine; “ilgili makam onayı” ve “ödeme takip cetveli” yeterli olacak.
Bu açıklamaya göre; yönetmelik değişikliği kapsamına giren binaların toplu konut yerine, binlerce memurun görev yaptığı, yüz binlerce vatandaşın hizmet aldığı kamu binası olması “canların yanabileceği” tehlikesini kaldırıyor mu, takdir sizin...
‘Bu farelerle idare edemeyiz’
“Önyargılı” ve “spekülatif” bulunan “TOKİ Çok Canlar Yakabilir” yazım, olası bir tehlikeye dikkat çekiyordu. Bir de 644 kişinin öldüğü ve üzerinden iki yıl geçen Van depremi var... Hâlâ kaldırılamayan “enkazı”, canlar yakmaya devam ediyor...
Oradaki barınma sorununu dert edinen Gündem Çocuk Derneği, kısa süre önce, çok kapsamlı bir saha araştırması yaparak kamuoyuna s u n d u . “İnternette yapılacak küçük bir sorgulama” ile (http:// www.gundemcocuk.org/images/ vanercisdepremininikinciyilinda durumdegerlendirmeraporu.pdf) ulaşılabilecek dramlardan birkaç alıntı: “Kiracılara hak vereceğiz dediler. Ama hâlâ konteynırdayız. TOKİ bize verilse bile aidat, yakacak şu, bu parası en az 500 TL ödeyecek durumumuz yok ki...” (Tahirpaşa konteynır kentinde bir kadın)
“Konteynırdan çıkmam, çıkamam. TOKİ versinler, parasını öderiz.” (Tahirpaşa konteynır kenti, Nezir Ö. 39 yaşında)
“Bu farelerle idare edemeyiz. Bizim evimizde bir fare çıktı, az daha bizi ısıracaktı. Buradaki insanlara da günahtır. Biz sadece ev istiyoruz. Mum alamıyoruz, karanlıkta kalıyoruz.” (Eda 7 yaşında)
“Hava soğuk, hastalanırlar diye çocukların banyosunu yaptıramıyorum. Ne yapayım? Çok zor değil, araştırsınlar kimin durumu iyi, kimin kötü…” (Kayaçelebi konteynır kenti, Asuman Ç., anne, 30 yaşında)
“Biz çocuklarla toplanıp konuştuğumuzda, hayal kuruyoruz. Zaten bu dünya hayali bir dünya. Evimiz olduğunda oraya gittiğimizde ne yapacağımızı hayal ediyoruz. Ama onlar böyle yaparsa, hiçbir şey elde edemeyeceğiz. O yüzden yetkililerin duyarlı olmasını istiyorum.” (Melisa T., 12 yaşında)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları