Aydın Engin

Market Rafı, Bakır Tel, Fren Balatası, Çivi = Milli Güvenlik

04 Şubat 2015 Çarşamba

Biliyorsunuz 15 bin metal sanayii işçisi yıllar sonra grev gömleğini kuşandı; fabrika önlerinde grev halayları çekilmeye başladı...
Sonrasını da biliyorsunuz. Serbest piyasa tanrısının Türkiye sorumlusunun içgüdüleri hemen ayaklandı. “Örgütlü halk yenilmez” cümlesinin sadece Şilili devrimcilerin türküsünden ibaret olmadığını güçlü sınıfsal sezgileriyle hemen fark ettiler.
Grevler 60 gün ertelendi. 60 gün, çünkü yasanın tanıdığı üst sınır oydu.
Metal sanayii işçilerinin sendikası (yani sahici bir sendikadan söz ediyorum, sarı sendikalardan değil) Birleşik Metal İşçileri Sendikası önceki gün (pazartesi) yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay’a başvurdu.
Top şimdi Danıştay’da. Yani yüksek yargıda.
Hani özellikle son aylarda hallaç pamuğu gibi atılan yüksek yargıda...
Hani kendisine onur getiren kararlara imza atmış yüksek yargıda...
Hani sabıka dosyası da epey kabarık olan yüksek yargıda.
Ne karar verecekler?
Göreceğiz...
Dahası bir yürütmeyi durdurma kararına “hukuk denetimsiz bir devlet yönetimi” yaratmak için kolları sıvamış AKP elebaşıları bu kararı uygular mı?
Göreceğiz...
Danıştay durdurur, onlar uygulamazlarsa ne olur?
Görecekler...

***

“Erteleme” kararı Bakanlar Kurulu toplanmadan alınmış bir karar. Şimdi lütfen sendikanın itiraz dilekçesinden birkaç paragrafı sabırla okuyun:
“... Bakanlar Kurulu, anayasanın 112. maddesine göre birlikte sorumluluk esasına göre çalışmak zorundadır. Dava konusu grev erteleme kararının yetki unsuru açısından hukuka uygun olması için Bakanlar Kurulu’nca alınmış olması zorunludur. Bakanlar Kurulu kararından söz edebilmek için ise, birlikte sorumluluk esasına göre çalışan Bakanlar Kurulu’nun toplanmış olması, kararın bu toplantıda alınmış olması gerekir. Birlikte sorumluluk esası anayasanın 112. maddesinde Bakanlar Kurulu kararlarının Bakanlar Kurulu toplantısında tartışılarak alındığı kabulüne bağlı oluşturulmuştur.
Somut olayda erteleme kararının tarihi 29 Ocak 2015’tir. Bakanlar Kurulu’nun son toplantı tarihi ise 26 Ocak 2015’tir. Dolayısıyla erteleme kararı alındığı tarihte yapılmış bir Bakanlar Kurulu toplantısı yoktur.
Bakanlar Kurulu toplanıp tartışmadan, tek tek bakanlara imzalattırılarak mükerrer Resmi Gazete’de ilan edilen bir kararı, yasaya uygun bir Bakanlar Kurulu kararı olarak nitelendirmek, anayasanın 109. ve 112. maddelerinin açık hükümleri karşısında olanaklı değildir...
Buna göre erteleme kararı “yok hükmünde”dir.
Yani bence bu bile yeter.
Danıştay yargıçlarına da yeter mi?
Göreceğiz...

***

Gelelim milli güvenlik gerekçesine (Siz gerekçemtrak diye okuyun).
Bakanlar Kurulu kararında aynen böyle deniyor: Milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden...
Nasıl gerekçe ama? Yani böyle dendi mi akan suların durması, bencileyin kötü kalpli gazetecilerin susması, sendikalı işçilerin de boynunu büküp tezgâh başına dönmesi gerekir.
Peki, bu 15 bin işçi ne üretiyor da grev yüzünden bunlar üretilmezse milli güvenlik tehlikeye giriyor” diye sorarsanız?
Sormayın...
Onun yerine gülün...
Buyrun size kalem kalem greve çıkan ve grevleri ertelenen 15 bin işçinin ürettiklerinin listesi:
Otomobil yedek parçası, bakır tel, kangal tel, çivi, sulama motoru, araba fren ve debriyaj telleri, elektrikli ev aletleri, market rafları, kombi kazanı, elektrik duyları, elektrik, çeşitli boy ve çaplarda boru...
Tamam, tamam yeter.
Gülün” dediysek kasıklarınızı tuta tuta gülün demedik di mi?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları