Aydın Engin

AKSK (Ak Silahlı Kuvvetler)

23 Ekim 2016 Pazar

Cumhurbaşkanı’nın Başdanışmanı Şeref Malkoç zaten epey önceden düğmeye basıldığının işaretini vermiş, “Darbelere karşı ruhsatlı silahın önünün açılacağını” duyurmuş ve buyurmuştu.
Alınan yolu Ankara’nın namlı Belediye Başkanı Melih Gökçek bir televizyon yayınında ifşa etti:
Muazzam bir silahlanma oldu. Pompalı tüfeği alan evine atıyor. Sen yarın bir darbe yapmaya kalksan, senin elinde piyade tüfeği, keleş varken bu kalkıp pompalı tüfeğiyle gelmeyecek mi?
Bu “muazzam silahlanma”nın nasıl yürüdüğünü ise Edirne ve Rize valileri “saklamaya çabalayıp saklayamadan” açıkladılar:
Rize Valisi Erdoğan Bektaş silahlanmaya karşı olduğunu, silah ruhsatı isteyenlerin engellenmesi gerektiğini söyledi, ardından ekledi:
“Manisa’da iki yılda verdiğim silah ruhsatının beş katını Rize’de üç ayda verdim...”
Edirne Valiliği’nde de benzer bir “engelleme önlemi” yürümekte. Silah ruhsatı isteyenlerden Valiliğin uygun gördüğü dernek ve vakıflara 10 bin liraya kadar varan miktarlarda bağış yapması isteniyor. Bağış makbuzunu gösteren ruhsatı cebine indiriyor.
Edirne’den Rize’ye, yani ülkenin bir ucundan ötekine durum bu...
Devlet desteği ile “halkımız” silahlandırılıyor.
Peki, silahlanma ihtiyacı duyan, bu uğurda gerekirse epey yüklü bağış yapmayı göze alan bu “halkımız” acep kim ola?
Cevap Twitter üstünden geldi: Twitter’de #Aksilahlanma başlığı açıldı. Görünen o ki “Osmanlı Ocaklarıve ondan kopup Osmanlı Ocakları 1453adını alan gayri resmi AKP örgütlerine şimdi AKmilisler, AKgençlik adını benimsemiş örgütler eklemleniyor.
AKP tabanı pervasızca, devletin desteği olmasa bile göz yumması sayesinde silahlanıyor.
AKP tepeleri son cümleye itiraz edebilirler. Ancak bu güne dek Cumhurbaşkanı’ndan herhangi bir AKP il başkanına kadar yetkili bir ağızdan bir yalanlama duymadık.
O yüzden “AKP kendi ordusunu kuruyor” desek neden yanlış olsun?

***

AKP iktidara geldiği 2002’den bu yana adım adım, 15 Temmuz’dan sonra da koşar adım ordunun devlet erki üstündeki gücünü kırdı. Pek çok kişi ordunun AKP iktidarına karşı bir darbe yapma olasılığının kalmadığını kabul ediyor. 15 Temmuz darbe girişimi bu kanıyı pekiştirdi. O darbe girişiminin arka planı hâlâ alacakaranlıkta, hâlâ pek çok cevapsız soru var. Yine de ordu içinden bir darbe gelmesi epey zayıf bir olasılığa dönüştü…
E, o zaman gel de sorma:
AKP tabanındaki bu kitlesel silahlanma çabasının hedefi ne? O silahlar kime karşı kullanılacak?
Mesela Erdoğan ve tayfasının ülkeyi götürdüğü yere itirazı olanların kitlesel boyutlu bir hareketi patlarsa, iktidarı ne pahasına olursa olsun yitirmemek, elde tutmak için, barışçıl ama çok kitlesel bir eyleme karşı bu silahlar kullanılır mı dersiniz?
Gezi Direnişi günlerinde, AKP’nin kalesi sayılan semtlerden gelen “Yol ver gelelim, Gezi’yi ezelim” naraları hâlâ kulaklarımızda. Erdoğan’ın o günlerde “Yüzde 50’yi zor tutuyorum” sözleri de belleğimizde.
Gezi silahsız, barışçıl ve sonuna kadar demokratik bir protesto eylemiydi. Ondan daha kitlesel ve barışçıl bir protesto ve itiraz eylemi, karşısında ruhsatlı tabanca ya da pompalı tüfeklerle donanmış AK Milisler’i mi bulacak?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları