Aydın Engin

AKP bir karar ver: Trump mı, Putin mi?

09 Nisan 2017 Pazar

AKP iktidarının karman çorman, allak bullak, yönsüz, yönelimsiz, ilkesiz, bazen kırmızı görmüş boğaya, bazen süt dökmüş kediye benzeyen, ya “zik” yapan, ya “zak” yapan ve bir türlü dümdüz ilerlemeyi beceremeyen dış politikası üstüne derinlikli bir analiz yapmamı beklemiyorsunuz değil mi?
Ben haddimi bilirim. Bu mesleğin her dalına bulaştım ama dış haberler servisine hiç uğramadım. Uğramaya da niyetim yok.
Ama siz de farkındasınız, Türkiye’nin dış politikası ile iç politikası birbirinin içine geçti. “Zaten iç içe olmaları gerekir. Bir ülkenin dış politikası ile iç politikası birbirinden ayrılabilir mi” diye itiraz etmeyin. Ben iç içe geçti derken uyumlu bir iç içelikten söz etmiyorum. Dilerseniz iç içe yerine bulamaç, aşure filan gibi sözcükler yerleştirin...
Ve bu duruma şaşmayın. Türkiye’nin her türlü politikasının (politika?) derin bir diplomasi deneyimiyle yuğrulmuş, demokrasi kültürü çok gelişmiş, uluslararası hukuk ilkelerinin ve insanlığın evrensel değerlerinin ulaştığı düzeyi tam anlamıyla içselleştirmiş bir zat tarafından belirlendiğini unutmayın. (Durup dururken niye gülümsediniz şimdi siz? Neyse...)
O zaman da kaçınılmaz olarak bazen Şam’da Emevi Camii’nde namaz kılma hedefine kilitlenilir, bazen “kardeşim Esed” denir, bazen de “Yıkacağım seni”...
Bu koşullarda kimileri AKP organına dönüşmüş, kimileri bunu da aşıp “Reis organı” olmakta karar kılmış medya kurumlarının yiğitleri bir oraya, bir buraya savruluyorlar.
Bir gün önce Putin’i bağırlarına basıp, Avrupa Birliği’ne ana avrat düz gidip, Trump Amerikası için de “Yav şu Suriye Kürtleriyle iş bağlamaktan vazgeç, yoksa fena olacak” diye rica ile tehdit arası cümleler düzerken, ertesi gün Trump, Suriye rejiminin önemli bir askeri üssünü sabaha karşı bombalayıverince ve Rusya buna açıkça karşı çıkınca tükürdüklerini şapur şupur yalamak zorunda kalıyorlar.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden Rusya ve belki de Çin vetosu geleceği ve bu yüzden de Suriye’ye karşı yaptırım kararı çıkmayacağı anlaşılınca Trump “Benim bir marifet göstermem lazım. Dünya benim ABD devletinin direksiyonuna geçtiğimi artık anlasın” hesabıyla vur emri verdi ve ABD füzeleri Suriye’yi vurdu ya hem AKP organı medya, hem Reis organı medya anında Trump’ı övmeye ve Putin Rusya’sına saydırmaya başladılar...

***

Bizim mahallede internet de Türkiye’nin dış politikasına döndü. Bir geliyor, iki gidiyor, bir daha geliyor ve “Tümüyle gitti bu meret” derken yine geliyor. Bu yazıyı noktalayıp hemen yollamazsam sizi, “Aydın Engin’in yazısı elimize geçmediğinden yayımlayamıyoruz” diye bir açıklama karşılayacak.
Zaten başta da söyledim, niyetim haddimi aşıp bir dış politika yazısı döktürmek filan değil sadece aynı meslek grubunda yer alma bahtsızlığına uğradığım AKP ve Reis organı medya yiğitlerinin yürekler acısı halini tırmıklamaktan ibaretti.
İnternet izin verse biraz daha tadını çıkarırdım ama bugünlük bununla idare edeyim; idare edin...



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

25 ay 13 gün sonra 16 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları