Keser döner sap döner

16 Ağustos 2017 Çarşamba

Trump Amerikası, Virginia eyaletinin Charlottesville kentinde, beyazların üstünlüğünü savunan Neo-Nazi ve Ku Klux Klan gruplarının yol açtığı şiddet dalgasını tartışıyor. Ortaya atılan argümanlar ve kimilerinin ‘pişkinlikleri’ karşısında insan ancak ‘pes’ diyebiliyor.

***

Charlottesville, kuruluş yıllarındaki köleciliğe, 20. yüzyılda anti-Semitizmi eklemiş karanlık tarihin hayaletlerinin, Trump zihniyeti altında canlanmasının tezahürü. İki gruba bugün göçmenler ve Müslümanlar eklenirken, ‘yeni Konfederasyonculuk’ tartışması içten içe kaynıyor. Son gösteri muhafazakâr Virginia’nın göbeğindeki liberal ada Charlottesville’daki bir parkta bulunan iç savaşın Güneyli komutanı Robert E. Lee’nin heykelinin kaldırılması vesilesiyle sahnelendi. Silah taşıma özgürlüğü sayesinde üzerlerinde RPG’leri eksik kamuflaj kıyafetli, saldırı tüfekli tipler ‘kan ve toprak’, ‘Amerika’yı geri almak’ sloganlarıyla yürüdüler. Kaçınılmaz olarak karşıtlarını sokağa döktüler. Onlara saldırdılar. Öyle ki düzenleyicilerden ırkçı lider Richard Spencer barışçı olduklarını savunurken, “Belki bizden birisi ilk yumruğu atmış olabilir” diyebildi. Üstüne ‘Öncü Amerika’ isimli gruba mensup 20 yaşındaki James Alex Fields Jr. aracıyla solcuları ezdi geçti. Amerika’nın Demokratik Sosyalistleri’nden 32 yaşındaki Heather Heyer’ın ölümüne ve 19 kişinin yaralanmasına yol açtı.

***

Hal böyleyken, liberal Amerikan medyası ve uzmanları karanlık tarihe şöyle bir dokundurup iki şey yaptılar. Siyasi hedefleri Trump’a ırkçıları kınamakta yetersizliği için yüklendiler. Trump’ı seçen ‘beyaz Amerikalılarken’, ‘durum kurtarmacı’ tutumu eleştiriye şayan. Lakin ötesi kargaları güldürecek cinsten. Sapla samanı karıştırmakta mahir olanlar neo-faşistlerin esin kaynağı olarak bilin bakalım kimleri buldular? ABD içinde ‘ANTİFA’ şemsiyesindeki ‘aşırı solcular’; dışarıda ise Rusya ve Suriye liderleri!
1 ANTİFA 1930’larında Nazizme yenilmiş, 1980’lerde Doğu Avrupa’da dazlaklara karşı yeniden doğmuş hareket. Örgütlülükten yoksun dağınık anti-faşist gruplar. Liberali de var sosyalisti de. Şiddeti dışlamıyor olmaları hemen neo-nazilerle eş tutulmalarına yetti. Şahsen ABD ve Avrupa’da siyasal İslamcılığa çanak tuttukları için şuursuzluklarından hazzetmediğim ANTİFA, eleştirilerden azade değil elbette. Lakin Charlottesville’de savunma amaçlı şiddetin dışına çıktıkları pek tartışmalı.
2 ABD siyasi elitleri ve ana akım medyası Rusya histerisini hemen kullanıma soktu. 300 küsur milyon Amerikalıyı siber saldırılarla ‘hipnotize etmeye’ yetkin Putin, aşırı sağcıların da esin kaynağı. Niye? Trump, Rusya ile işleri düzeltemese de bu tavrını seven ırkçılar ‘Rusya dostumuzdur’ sloganı atmışlar. Putin ile Trump arasında aşırı sağcılık, Müslümanlara karşı tutumda ne söylem ne anlamlı bir ideolojik bağ olmasın varsın! Aynı şey Charlottesville katilinin Facebook sayfasına büyük olasılık radikal İslamcı nefretinden Esad’ın resmini koyması vesilesiyle tekrarlanıyor. Ortadoğu’nun tarihsel olarak sol modernleşmeci ve İsrail’e karşı duran yönetiminin lideri de aşırı sağa esin oluveriyor!

***

Tabii riyakârlığın tezahürü Ukrayna’da 2014 Meydan komplosu ile iktidar ortağı kılınmış neo-faşistlerle, Amerikalı Cumhuriyetçi senatör John McCain gibilerin kankalığı. Misal, 1991’de Sosyal-Nasyonel Parti adıyla kurduğu, 2004’te ismini Svoboda’ya çevirip imaj tazelemiş hareketin eski lideri Andriy Parubiy bugün Ukrayna parlamentosunun başkanı. Nazi selamı çaktığı yıllardaki görüşlerinin değişmediğini de belirtiyor.
Amerika’da çoktandır Madison Square Garden’da gamalı haçlı gösteriler yok. Trump’ın 1920’lerde KKK gösterisinde tutuklanmış babası gibi yapacak hali de yok. Charlottesville’de ırkçılarının ise Trumplı yahut Trump’sız Cumhuriyetçi seçmen tabanından oldukları malum. İnternetin grup kimliklerini tetiklediği, demografik trendlerin değiştiği, ekonomik eşitsizliğin yayıldığı bir ortamda elbette Amerika’nın da başı dertte. Faşizmi, dini ve etnik aşırılıkçılığı, küresel belirleyicilikleri için enstrüman kılmayı pek iyi bilenler onlar. Tabii keser döner sap döner.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları