Yerli Otomobil ve 'Mış' Gibi Yapmak...

18 Ocak 2012 Çarşamba
\n

\n\n\n

Başbakan Erdoğanın Yerli otomobil yapacak bir babayiğit vardırsözünden 3.5 ay sonra müjdelihaberi okuduğumda şaşırdım desem yalan olur. Aklınıza gelebilecek hemen her olayda mış gibiyapılmasına ve toplumun herhangi bir tepki vermemesine öyle alışıldı ki neden yerli otokonusunda da yapılmasın ki? Mış gibi yapma...olgusunu Türkiyede kamuoyunun gündemine ilk getiren kişi Doğan Cüceloğludur. Bireylerarası iletişimin Türkiyedeki en iyi uzmanlarından biri olan Cüceloğlu Hoca her geçen gün artan ve tüm toplumsal yapımıza yayılan mış gibi yapmadavranışı üzerine koca bir de kitap yazmıştı. Mahfi Eğilmezin geçen yıllarda bu konuda yazdığı bir makaleyi kenara ayırmıştım. Sıra gelmişken alıntılayayım: Mış gibi yapmayı şimdilerde Türkiyede yaşadıklarımıza uygulayınca bakın ne sonuçlar çıkıyor?diyerek şu örnekleri veriyor Eğilmez:

\n

* Memurlar çalışıyormuş gibi yapıyor, devlet de onlara maaş ödüyormuş gibi.

\n

* Siyasetçiler politika üretiyormuş gibi yapıyor, vatandaş da oy veriyormuş gibi.

\n

* Tüketiciler mal alıyormuş gibi yapıyor, satıcılar da mal satıyormuş gibi. Piyasadaki bu sanal canlılığı gören iktisatçılar da piyasa canlanıyormuş gibi yapıyor.

\n

* Döviz piyasası borsaymış gibi yapıyor, mal piyasası da döviz piyasası gibi.

\n

* Bütçe faiz dışı fazla veriyormuş gibi yapıyor, faizlerin bir bölümü ise kur farkıymış gibi.

\n

* Maliye vergi topluyormuş gibi yapıyor, mükellefler de vergi veriyormuş gibi.

\n

* Belediyeler altyapı çalışması yürütüyormuş gibi yapıyor, vatandaşlar da teşekkür ediyormuş gibi. Oysa sağa sola asılan teşekkür pankartlarını belediyeler kendi kendine yazıyor.

\n

* Öğretim kurumları eğitim veriyormuş gibi yapıyor, öğrenciler de öğreniyormuş gibi.

\n

Biraz da ben ekleyeyim:

\n

Devlet Güvenlik Mahkemelerini kaldırır(mış) gibi yapıp, yerine özel yetkili mahkemeler kurarsan, demokratik(miş) gibi yaşayıp, hukuk devleti(ymiş) gibi davranırsan, çocuklar üşüyor(muş) gibi gösterip 19 Mayıs kutlamalarını yasaklarsan, kentleri dönüştürüyor(muş) gibi yapıp yeni rant alanları yaratırsan bu çelişkilerin sonuçlarına da katlanmış olursun...

\n

Gelelim bu mış gibi yapmalardan yola çıkarak yerli otomobil serüveninin bugün geldiği noktaya... Uzun süredir hayali kurulan yerli otomobil, bir de baktık ki Fiatın üretimi sonlandırılan Albea üzerinde değişiklikler yapılarak milli otomobilolarak müjdelenmiş. Üstelik yerli otomobille ilgili bu büyük müjde bir Türkten değil, bir İtalyandan Fiat ve Chryslerin CEOsu Sergio Marchionneden gelmiş. Üstelik ve üstelik bu haber Yerli otomobilden hayalden gerçeğe”...Yerli otomobilde sona gelindigibi başlıklarla süslenm... Peki ne olacakmış? Koçun İtalyan ortağı Fiat ilk başta motor ve platform gibi teknolojik yardımlar yapacakmış. Teknolojik yardım dediği işin beyni... Tasarım, Türkiyede bir ekip tarafından gerçekleştirilecekmiş. Yerlilik oranı şimdiye kadarki bütün modellerden daha fazla olacakmış ve kategori olarak şimdiki Fiat Albea ile aynı sınıfta yer alacakmış.Tamam iyi güzel hepsini anladık. Anladık da yabancı ortak katkısı ile üretilecek, motoru ithal bu modeli Nihayet yerli otomobil markamız oluyordiye tanıtmak neyin nesi? Ama belli ki önemli değil bu küçük ayrıntı. Söylemin eylemin önüne geçtiği imaj çağında işin içine bir de mış gibi yapmaya...alışmış bir toplum yapısı girdi mi bu ayrıntıların esamesi bile okunmuyor...

\n

\n\n



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları