28 binden fazla uygulama TikTok'un kitini kullanıyor
Bazıları milyonlarca kez indirilen bu uygulamalar, geliştiricilerin bile haberi olmadan TikTok'a veri gönderiyor olabilir.
Teknoloji sitesi Gizmodo, yaptığı bir araştırmada 28 binden fazla uygulamanın TikTok'un geliştirme kitini kullandığını tespit etti.
ByteDance tarafından Musical.ly’nin selefi olarak kurulan ve çok kısa bir sürede dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından birisi haline gelen TikTok, aynı zamanda son yılların en çok tartışılan uygulamalarından birisi olmuştu. Uygulamanın galerinizden tutun da rehberinize kadar telefonunuzdaki her şeyin verisini toplaması nedeniyle ABD tarafından yasaklanmak isterken ABD’li yetkililerin deyimiyle “TikTok virüsünün” beklenenden çok daha fazla uygulamaya yayılmış olduğu ortaya çıktı.
Teknoloji sitesi Gizmodo’nun yaptığı araştırmada TikTok’un geliştirme kitinin 28.000’den fazla uygulamada kullanıldığı ve tüm bu uygulamaların geliştiricilerinn haberi bile olmadan TikTok’a veri aktarabileceği ortaya çıktı.
MİLYONLARCA İNDİRİLEN UYGULAMALAR DA LİSTEDE
Gizmodo, yaptığı detaylı araştırmada tam 28.251 uygulamanın TikTok’un yazılım geliştirme kitinin (SDK) kullandığı açıklandı.
Bu uygulamaların arasında bir dönemin efsanesi olan ve hala oynanan Mobile Legends: Bang Bang, Trivia Crack ve Fruit Ninja gibi oyunlara ek olarak VSCO ve Canva gibi tasarım uygulamaları da bulunuyor. Ayrıca Wi-Fi ağ analiz uygulamaları, hava durumu uygulamaları ve basit flört uygulamaları da yer alıyor. Ayrıca Gizmodo, kullanıcıların verilerini toplamasıyla ünlenen TikTok’un geliştirme kitinin kullanıldığı uygulamaların da geliştiricilerin haberi olmadan TikTok’a veri aktarabileceğini ve muhtemelen aktaradığını açıkladı.
Webtekno'nun haberine göre ABD hükümeti TikTok’u hükümet çalışanlarına yasaklamış ve tüm ülkedeki vatandaşları için yasaklamaya çalışırken böyle bir bilginin ortaya çıkması basitçe sadece TikTok’u yasaklamanın yeterli olmayacağını gösteriyor. Yani eğer ABD hükümeti TikTok’u tamamen yasaklamak isterse binlerce uygulamayı ve sistemi kalıcı olarak engellemek zorunda.
Üstelik işin en kötüsü de TikTok’un SDK’yla üretilen uygulamaların arasında bugün en çok indirilen “ücretsiz” VPN uygulamalarının bazıları bulunuyor. Gizmodo yetkilileriyse bu uygulamaların açık bir şekilde yüklendiği andan itibaren kullanılmasa bile telefondaki tüm verileri toplayarak TikTok’un üst şirketi ByteDance’in sunucularına gönderdiğini tespit etti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu