TikTok'un Bold Glamour filtresi tartışma yarattı, peki neden?
Hükümetler bazında bile tartışma konusu olan TikTok bu sefer korkunç derecede gerçek bir filtre sebebiyle gündem oldu.
TikTok milyarlarca kullanıcısıyla en popüler uygulamalar arasında yer alırken, bazı ülkelerde yasaklanıyor. Yakın zaman önce Kanada'nın aldığı karar ile devlet çalışanlarının telefonları da dahil olmak üzere TikTok kullanmaları yasaklandı. Bunlara ek olarak TikTok'ta yer alan filtreler diğer popüler sosyal platformlarda popüler olmasıyla viral hale geliyor. Peki, Bold Glamour filtresi neden bu kadar tartışma yarattı?
TIKTOK FİLTRESİ 'KUSURSUZLUK' TARTIŞMASINI TEKRAR ALEVLENDİRDİ
Sosyal medyanın gerçek güzellik anlayışını bozması ve psikolojik olarak rahatsızlıkları tetiklediği biliniyor. Gerçek olmayan dünyalar yaratan sosyal medya kullanıcıları bunları standart hayatlarına uygulamayınca bazı psikolojik rahatsızlıklara sahip hale gelebiliyor. Bu durum da kullanıcıların filtreler ile bambaşka görünümler elde etmesiyle kendini gösteriyor.
TikTok'ta yer alan Bold Glamour filtresi, kullanıcı yüzünü hareket ettirse dahi bozulmuyor ve gerçekmiş gibi bir algı yaratıyor. Kısa süre içinde milyonlarca kişinin bu 'kusursuzluk filtresini' uygulaması tartışmaların başlamasına neden oldu.
Bold Glamour tam anlamıyla tüm yüzün düzenlenmesine odaklanıyor. Çeneyi keskinleştiren, kaşları daha görünür ve kalın hale getiren bu filtre aynı zamanda cildi pürüzsüzleştiriyor ve elmacık kemiklerini daha çıkık hale getiriyor. Kişinin görüntüsünü tamamen bozmadan ancak mükemmel hale getiriyormuş gibi görünen filtre, gerçeklik algısının bozulmasına neden oluyor.
@meghan__lane__ Yall gotta take this filter down i dont know her SHES A WHOLE DIFFERENT PERSON
? original sound - ?Meghan lane?
Filtrenin bu özelliklerinin yanında kişi hareket ettiğinde yüzünde kalması ise korkunç tarafı oluyor. Çünkü eğer o kişiyi hep bu filtre ile gördüyseniz 'gerçek halinin bu olduğunu' düşünebilirsiniz. Uzmanlar bu tarz filtrelerin kişinin benlik saygısını kaybetmesine, beden imajının da bozulmasına neden olduğunu düşünüyor.
Bir TikTok videosunda filtreyi deneyen 28 yaşındaki Lindsay Borow, "İlk gördüğümde, diğer filtrelere kıyasla inanılmaz derecede gerçek görünmesi şok ediciydi" diyor ve ekliyor Borow, filtreyi kaldırdıktan sonra hiç bu kadar çirkin hissetmediğini de belirtiyor.
NBCNews'ta yer alan haberde ise bazı TikTok kullanıcılarının filtrenin ruh sağlıklarına zarar verdiği aktarılıyor. Bunun sebeplerinden biri de bu filtrenin kişinin doğal görünümüne ulaşılabilir bir görünüm verecek kadar yakın bir iş çıkartması. Ancak her ne kadar ulaşılabilir dursa da bu filtredeki hallerine ulaşmaya çalışan TikTok kullanıcıları 'asla öyle görünemediklerini' söylüyor.
Söz konusu filtre Avrupa merkezli güzellik standartlarını destekliyor ve bu sebeple de en çok kullanılan filtreler arasına girmesine neden oluyor.
BBC'ye göreyse bu büyük bir sorun ve yeni hiper-gerçekçi TikTok güzellik filtresi insanları korkutuyor.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı