NASA, iklim değişikliğinde mineral tozlarının etkisini araştırdı

NASA, iklim değişikliğinde küresel çapta uçuşan parçacıkların ve ortaya çıkan mineral tozunun hareketlerini incelemişti. Veriler yayımlandı.

NASA, iklim değişikliğinde mineral tozlarının etkisini araştırdı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.10.2022 - 09:19

İklim değişikliği konusunda pek çok çalışma yapılıyor. Bilim insanlarının daha çok yaşadığımız gezegen üzeride iklim değişikliğini araştırmasına ek olarak NASA'daki araştırmacılar farklı bir bakış açışı geliştirdi. 

NASA araştırmacıları, küresel ısınmayı daha iyi anlayabilmek için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmaların en sonuncusu ise EMIT adı verilen proje. Bu proje kapsamında mineral tozlarının atmosferdeki hareketleri incelendi.

MİNERAL TOZLARININ ETRAFINDAKİ HAVAYI ISITMA YA DA SOĞUTMA ÖZELLİĞİNE SAHİP

Webtekno'nun haberinde yer verdiği detaylara göre kısaca EMIT olarak adlandırılan Dünya Yüzel Mineral Tozu İnceleme görevi, Nevada ve Sahara’ya odaklanıyor. Büyük çöllere sahip bu iki bölgeden kalkan mineral yüklü tozların atmosferdeki hareketi inceleniyor. Bu iki bölgenin seçilme nedeni ise buralardan atmosfere karışan mineral tozlarının etraflarındaki havayı ısıtma ya da soğutma özelliğine sahip olması.

İlk çalışmalarda Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan yapılan ölçümlerin Google Dynamic World verileri ile karşılaştırılması sonucunda, gezegenimizdeki sıcaklık değişimlerinin daha iyi anlaşılması bekleniyor. Zira EMIT araştırmasına kadar parçacık tozlarının küresel anlamda iklime etkisi net olarak ortaya konulamamıştı.

NASA’nın baş bilim insanlarından olan kıdemli iklim danışmanı Kate Calvin, yaptığı açıklamada EMIT’in bilim insanlarına Dünya’nın nasıl ısınıp soğuduğuna dair daha derin bir anlayış sunduğunu, Nevada ve Sahara’dan savrulan parçacıkların bütün sürece nasıl etki ettiğini ortaya koyduğunu ifade etti.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler