The Globe: Türkiye, Kanada istihbaratına çalışan Suriyeli insan kaçakçısını serbest bıraktı

Kanada basını, Kanada güvenlik servisi CSIS tarafından devşirilen ve IŞİD'e militan kaçıran Suriyeli bir insan kaçakçısının, Türkiye tarafından tutuklandıktan sonra Kanada makamlarının girişimiyle serbest bırakıldığını bildirdi.

Yayınlanma: 30.09.2022 - 11:59
The Globe: Türkiye, Kanada istihbaratına çalışan Suriyeli insan kaçakçısını serbest bıraktı
Abone Ol google-news

Kanada Güvenlik ve İstihbarat Teşkilatı'nın (CSIS), Türkiye'de tutuklu olan ve Kanada istihbaratına çalıştığı söylenen Muhammed Rashed adlı Suriyeli bir insan kaçakçısının salıverilmesi konusunda Türkiye'yi ikna ettiği öne sürüldü.

"Çifte ajan" olarak tarif edilen insan kaçakçısının, 2015 yılında IŞİD’e katılmak için İngiltere’den Türkiye'ye seyahat eden ve buradan da Suriye’ye geçen üç kızın sınırı geçmesine yardımcı olduğu bildirildi.

Kanada merkezli The Globe and Mail'e konuşan isimsiz bir kaynak, "Yapılan görüşmelerin sonunda Türkiye'nin, Kanada istihbaratına çalışan Suriyeli insan kaçakçısının serbest bırakılmasını kabul ettiğini, ancak Ankara'daki Kanada büyükelçiliğinde faaliyet gösteren CSIS ajanlarının sayısını sınırlayarak Kanada'yı cezalandırdığını söyledi. Kaynak, CSIS'in ayrıca ülkede yürütülecek herhangi bir gizli faaliyette Türk istihbaratı ile birlikte çalışacağına dair söz verdiğini" de sözlerine ekledi.

7 YIL HAPİS YATTI

The Globe and Mail, CSIS'in gizli operasyonlarından sorumlu istihbarat subayı Jeffrey Yaworski'nin, Suriyeli kaçakçıyı istihbarat teşkilatında casus olarak kullandığını ve tutuklanmasının ardından iki kez Türkiye'ye gelerek salıverilmesi için diplomasi yürüttüğünü açıkladı.

Habere göre, Kaçakçı Muhammed Rashed, İngiliz uyruklu kızların Türkiye'den Suriye'ye geçmelerine yardım etmesinin ardından 28 Şubat 2015'te Türk makamları tarafından tutuklandı. Rashed, üç İngiliz kızın kaçırılmasının yanı sıra terör ve kaçakçılık suçlamalarıyla Türkiye'de yıllarca hapis yattıktan sonra 5 Ağustos 2022'de serbest bırakıldı.

KANADA'YA YERLEŞTİ

CSIS sözcüsü Eric Balsam yaptığı açıklamada, "Hassas teknikleri, yöntemleri ve istihbarat kaynaklarını koruma ihtiyacı göz önüne alındığında, CSIS'in onaylayabileceği veya reddedebileceği önemli sınırlar var" dedi.

The Globe, Rashed'in serbest bırakıldıktan sonra CSIS tarafından Kanada'ya yerleştirildiğini söyledi. Ancak hükümet yetkilileri, kendisine sığınma hakkı tanınıp tanınmadığı konusunda bir açıklama yapmadı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler