Putin'in nükleer çantasını taşıyordu... Evinde ölü bulunan Vadim Zimin kimdir, nasıl öldü? Putin'in nükleer evrak çantası nasıl çalışıyor?

Rus albay Vadim Zimin, Moskova yakınlarındaki Krasnogorsk kentindeki evinde başından silahla vurulmuş şekilde ağır yaralı olarak bulunduktan sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Vadim Zimin kimdir? Vadim Zimin neden öldü? Vadim Zimin öldürüldü mü yoksa intihar mı etti?

Yayınlanma: 24.06.2022 - 11:07
Putin'in nükleer çantasını taşıyordu... Evinde ölü bulunan Vadim Zimin kimdir,  nasıl öldü?  Putin'in nükleer evrak çantası nasıl çalışıyor?
Abone Ol google-news

53 yaşındaki Albay Zimin, Pazartesi günü kardeşi tarafından evinde kanlar içinde bulunmasının ardından ağır yaralı olarak hastaneye sevk edildikten sonra yoğun bakımda yaşamını yitirdi. Vadim Zimin kimdir? Vadim Zimin neden öldü? Vadim Zimin öldürüldü mü yoksa intihar mı etti?

VADİM ZİMİN KİMDİR?

Albay Vadim Zimin'in eski bir KGB; daha da önemlisi, Rus ordusuna ait nükleer kodların bulunduğu çantayı taşımakla görevli ve Rus lider Vladimir Putin'e gezilerinde söz konusu çanta ile eşlik ediyordu. Uluslararası basından derlenen bilgilere göre Albay Zimin, nükleer evrak çantasını eski Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in yardımcısı olduğu dönemde de taşımıştı.

VADİM ZİMİN ÖLDÜRÜLDÜ MÜ YOKSA İNTİHAR MI ETTİ?

Rus gazetesi Moskovsky Komsomolets, Albay Zimin'in, aralık ayında bir rüşvet soruşturması ile bağlantılı olarak gözaltına alındığını ve yaralı bulunduğu tarihte de ev hapsinde tutulduğunu bildirdi. 

Haberde Zimin'in, cezai suçlamalarla ilgili olarak, "herhangi bir şekilde görevini kötüye kullanmadığını iddia ettiği" belirtildi. Moskovsky Komsomolets ayrıca, Zimin'in yaralanma biçiminin muhtemelen bir intihar girişimini işaret ettiğini öne sürdü.

CHEGET NEDİR?

Rusça "Cheget" (?????) adıyla bilinen nükleer evrak çantası, adını Kabardey-Balkar bölgesindeki Cheget Dağı'ndan alıyor ve Rusya'nın Stratejik Nükleer Kuvvetlerinin (SNF) komuta ve kontrolü için geliştirilen Kazbek (??????) adlı sistemin bir parçası olarak biliniyor.

Cheget, Putin'in nükleer saldırı için fırlatma emirlerini iletmesine izin veren ve bir tür mobil stratejik savunma merkezi olarak işlev gören bir el çantası. Newsweek'e göre aynı zamanda, Kremlin'in stratejik füzeleri için fırlatma aparatını da içeriyor.

Cheget, 1980'lerin başında, Sovyetler Birliği'nin altıncı büyük lideri ve Komünist Parti'nin dördüncü Genel Sekreteri Yuri Andropov'un yönetimi sırasında geliştirildi. Kavkaz (??????) kod adlı özel iletişim sistemine entegre edilen çanta, Mikhail Gorbaçov'un Mart 1985'te Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri olarak göreve başlamasıyla birlikte hizmete girdi. 

Aynı zamanda ülkenin Başkomutanı olan Rusya Devlet Başkanı'nın her daim elinin altında olan Cheget'ten birer adet de Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanında olduğu varsayılıyor.

PUTİN'İN NÜKLEER EVRAK ÇANTASI NASIL ÇALIŞIYOR?

Genelkurmay, sinyali aldıktan sonra, yetki kodlarını füze fırlatma komplekslerine veya nükleer denizaltılara iletiyor. Ardından kara tabanlı kıtalararası balistik füzeler (ICBM'ler) veya denizaltılardan fırlatılan balistik füzeler (SLBM'ler) uzaktan kumanda ile nükleer saldırıyı başlatıyor.

Cheget, 25 Ocak 1995'te, ABD'li bilim insanları tarafından fırlatılan (Norveç roketi olayı) yanlış tanımlanmış bir Brant XII dört aşamalı sondaj roketine yanıt olarak etkinleştirildi. Bu, Cheget'in nükleer bir saldırıya hazırlık olarak etkinleştirildiği tek eylem olarak kayıtlara geçti.

 


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler