Rusya’ya karşı ABD örneği veriliyor

Benzer bir düzenleme, 2012’de Rusya’da yasalaşmıştı.

Rusya’ya karşı ABD örneği veriliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.05.2024 - 04:00

Yasa tasarısına göre, gelirinin yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından elde eden kurumlar “yabancı bir gücün çıkarlarına hizmet eden kuruluşlar” olarak isimlendirilecek. İktidardaki Gürcü Rüyası Partisi, yasanın sivil toplum kuruluşlarının finansmanına şeffaflık getirmek ve ülkeyi dış etkilerden korumak için gerekli olduğunu savunuyor. Geleceğini Avrupa’da gören halkın büyük çoğunluğu ise bu yasaya Gürcistan’ı Avrupa Birliği değerlerinden uzaklaştıracağı endişesiyle karşı çıkıyor.  Ülkedeki muhalifler yasa tasarısını bağımsız medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin bu yasa aracılığıyla susturulmaya çalışılacağı gerekçesiyle 1 aydır protesto ediyor. 

AMERİKA’DA DA VAR

Benzer bir düzenleme 2012 senesinde Rusya’da yasalaşmıştı. Özellikle Batı’dan fon alan sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşları üzerinde etkili olan yasanın şu anda Gürcistan’da da onaylanıyor olması, halkta ülkelerinin AB yerine Rusya’ya yakınlaştığı düşüncesini pekiştiriyor. Ancak, bu yasanın tek örneği Rusya değil. Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 1938 yılında kabul edilen FARA (Foreign Agents Registration Act / Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası) kapsamında ülkede etkin olan yabancı hükümetler, politik gruplar, demokratik toplum örgütleri  veya şahısların Amerikan halkına veya hükümetine karşı faaliyetlerini ve finansman kaynaklarını açıkça bildirmelerini gerektiriyor. Gürcü iktidarı da yasa tasarısında Rusya’nın değil tam aksine ABD’nin örnek alındığını iddia ediyor. Amerika’daki işleyişte yabancı ajan olarak nitelendirilen kuruluş veya şahsın, 6 ayda bir yurt dışında mali ve idari yönden bağlı olduğu kişi veya kuruluş adına yaptığı anlaşmaları, gelen giden parayı ve paranın ne şekilde harcandığını ABD Adalet Bakanlığı’na bildiriyor. Şu ana kadar Gürcistan’da protestolarda 20 kişi tutuklanırken, AB Komisyona Başkanı Ursula von der Leyen, yasa koyucu mercilere Gürcistan için ‘Avrupa yolunda ilerleme’ uyarısında bulunmuştu.

CASUSLUK SUÇU TANIMINDA DEĞİŞİKLİK

TBMM’nin gündemindeki 9. Yargı Paketi kapsamında gündeme gelen ve 5237 sayılı kanununa eklenecek 339’uncu madde ile yeni casusluk suçu tanımında değişikliğe gidiliyor. Buna göre, devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar hapis cezası ile cezalandırılabilecek. Kamuoyunda ‘etki ajanlığı’ olarak tartışılan tasarıda sosyal medya aracılığıyla Türkiye aleyhine propaganda yürüttüğü saptanan kişiler de etki ajanı olarak isimlendirilecek. 


Etiketler: #Rusya #ABD #tasarı

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler