Taksi şoförlerinden Uber'e dava: Milyonlarca dolar tazminat talep ediyorlar!

İngiltere'de yaklaşık 11 bin taksi şoföründen oluşan bir grup, 2012-2018 döneminde Londra'da taksi rezervasyon kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle Uber'e dava açacak.

Taksi şoförlerinden Uber'e dava: Milyonlarca dolar tazminat talep ediyorlar!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 02.05.2024 - 10:56

İngiliz medyasında yer alan haberlere göre, Uber'in Mayıs 2012-Mart 2018 döneminde başkent Londra'daki faaliyetleri hakkında Yüksek Mahkeme'de bugün toplu dava açılacak.

Yaklaşık 11 bin taksi şoförü, Uber'in taksi rezervasyon sistemini nasıl işlettiği konusunda toplu taşıma sistemi operatörü Transport for London'ı yanlış yönlendirdiği ve bu nedenle özel kiralama lisans kurallarını ihlal ettiğini iddia ediyor.

Sürücüler, dava yönetimi firması RGL Management aracılığıyla, taksici başına yaklaşık 25.000 sterline denk gelebilecek en az 250 milyon sterlinlik (10,131,995,000 TL) tazminat talebinde bulunuyor.

UBER NEYLE SUÇLANIYOR?

Uber'i, lisans almak için yürüttüğü faaliyetler konusunda Transport for London'ı (TfL) yanıltmakla ve böylece geleneksel siyah taksi şoförlerinin işlerini hukuka aykırı bir şekilde ellerinden alarak kazançlarına zarar vermekle suçluyorlar.

Uber bu iddiaları reddederek Londra'daki faaliyetlerinin yasal olduğunu ve TfL tarafından tam lisanslı olduğunu ileri sürüyor.

Uber'in Mayıs 2012'den Mart 2018'e kadar olan faaliyetlerini kapsayan davanın, bugün Yüksek Mahkeme'de açılması bekleniyor.

UBER'İN LİSANSI YENİLENMEMİŞTİ

Bu dava, Uber'in Londra'da karşılaştığı bir dizi yasal ve düzenleyici engelin sonuncusu. TfL 2017 yılında, kamu güvenliği ve emniyetini etkileyen kurumsal sorumluluk eksikliğini gerekçe göstererek Uber'in lisansını yenilemeyi reddetmişti.

Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi geçmişteki hatalar için özür dileyip karara itiraz etse de, Uber'in başarılı bir şekilde temyize gitmesi ve Eylül 2022 sonunda sona erecek olan lisansını yenilemesi 2019'u buldu.

Uber küresel çapta da benzer zorluklarla karşılaştı. Örneğin, bu yılın başlarında Uber Avustralya'da önemli bir uzlaşmaya vararak, Uber'in agresif pazara giriş taktikleri nedeniyle gelir kaybına uğradığını iddia eden 8 binden fazla taksi ve kiralık araç işletmecisi ve sürücüsünün taleplerini karşılamak için 271,8 milyon dolar ödemeyi kabul etti.

Ayrıca, Aralık 2023'te Uber, Fransa'da Paris ticaret mahkemesinin şirketin haksız rekabet uygulamalarında bulunmadığına karar verdiği bir davayı kazandı.

2009'da kurulan San Francisco merkezli Uber, şu anda dünya çapında yaklaşık 70 ülkede ve 10.000'den fazla şehirde faaliyet gösteriyor.

YARGITAY'DAN UBER KARARI

Uber Türkiye'de de yargı konusu olmuştu. Yargıtay geçen aralık ayaında, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin Uber'in XL araçlarla faaliyetlerinin kaldırılmasına, Uber'in mobil uygulama ve internet sitesi üzerinden taksi hizmetlerinin devam etmesine ilişkin kararını onadı. Uber'den yapılan açıklamada Uber uygulamasına veya Uber taksi hizmetine herhangi bir engelleme getirilmediği kaydedildi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı olan Eyüp Aksu, Uber'in İstanbul'da taksi hizmetleri sunmasına karşı çıkarak, bu platformun taksicilerin işlerini tehdit ettiğini ve haksız rekabet oluşturduğunu belirtmişti. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı olarak, Aksu'nun Uber'e karşı tutumu, taksi hizmetlerinin korunması ve yerel taksicilerin haklarını savunma noktasında belirginleşmiştir.


Etiketler: #Londra #ingiltere #UBER

İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon