Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeni ticaret anlaşması

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri, 3 Mart Cuma günü BAE başkenti Abu Dabi'de iki ülke arasındaki ticareti önümüzdeki beş yıl içinde 40 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen yeni bir ikili ticaret anlaşması imzaladı.

Yayınlanma: 04.03.2023 - 12:09
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında yeni ticaret anlaşması
Abone Ol google-news

Abu Dabi'deki basın toplantısı öncesinde İstanbul'da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzalanan Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri yeni bir aşamaya taşıyacağını ifade etti.

BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed'in 2021'de 10 milyar dolarlık bir yatırım fonu kurduğu Türkiye ziyaretinin ardından, siyasi ilişkilerde ısınma turları başlamış ve geçen sene içerisinde iki ülke arasında ikili ticaret anlaşması müzakerelerine başlanmıştı.

20 YIL SONRA...

Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaret Bakanı Thani Al Zeyoudi Reuters'a demecinde, "10 milyar dolarlık fon Birleşik Arap Emirlikleri'nden çok sayıda yatırım çekiyor, ancak aynı zamanda bu Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması daha fazla kapı açacak çünkü proje ve yatırımları seçmek için uygun mekanizmalar olacak" dedi.

Sözlerine, "Türkiye büyük bir büyüme potansiyeline sahip. Bundan 20 yıl sonra küresel piyasalara hakim olan en büyük gelişmekte olan ekonomilerden biri olacak" sözleriyle devam eden Al Zeyoudi, anlaşmanın 2023'ün ikinci çeyreğinde onaylanmasının beklendiğini ve kısa süre sonra uygulamaya geçileceğini söyledi.

İKİLİ TİCARET 18.9 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması'nın "tarım teknolojisi, gıda güvenliği ve temiz enerji" gibi stratejik sektörlere odaklanmasının yanı sıra "inşaat ve gayrimenkul" projelerinde işbirliğini sürdürmesi bekleniyor.

İki ülke arasındaki ikili ticaret geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 40 artışla 18.9 milyar dolara ulaştı ve Türkiye şu anda BAE'nin "petrol dışı ticarette altıncı büyük ticaret ortağı" konumunda.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler