Alım gücü her geçen gün zayıflayan halk, krediyle ayakta kalıyor

Yurttaş, yaşamını ancak borçla sürdürebiliyor. Borcu borçla kapatarak geçinmeye çalışan halk aylık asgari tutarı öderken dahi zorlanıyor. BDDK’ye göre bankalara olan toplam borç 1.2 trilyon liraya ulaştı.

Yayınlanma: 26.08.2022 - 04:00
Alım gücü her geçen gün zayıflayan halk, krediyle ayakta kalıyor
Abone Ol google-news

Ekonomik kriz yurttaşları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Halk, giderek derinleşen yoksulluk nedeniyle temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çekiyor. İhtiyaçlarını kredi çekerek gidermeye çalışan yurttaşlar, “kredi borçlarımızı ödemekte zorlanıyoruz” diyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun yayımladığı veriye göre, yurttaşların bankalara olan kredi ve kredi kartı borcu temmuz ayının son haftasında 14.1 milyar lira arttı. BDDK’ye göre yurttaşların bankalara toplam borcu 1.2 trilyon lira. Cumhuriyet, yurttaşlara bu süreçten nasıl ertkilendiklerini sordu. 

‘ETİN YÜZÜNÜ GÖREMİYORUZ’

52 yaşında olan Tugay Özdağlar 28 bin lira kredi borcu olduğunu, kredi borcu bittiğinde tekrardan kredi çekeceğini söyledi. Maddi sıkıntılardan dolayı kredi çekmek zorunda olduğunu belirten Özdağlar, “Asgari ücretle çalışıyorum. Temizlik görevlisiyim. Ek iş olarak broşür dağıtıyorum. Üç çocuğum var. İki çocuğum maddi sıkıntılarımızdan dolayı liseyi bırakmak zorunda kaldı. Eşim çalışmıyor çünkü 7 aylık bebeğimiz var. Geçim sıkıntısı ve ülkedeki pahalılıktan dolayı çok zorlanıyoruz. Eve 3 bin 500 lira kira veriyorum. Aldığım asgari ücretin yarısından çoğu kiraya gidiyor zaten. Eskiden gidip dışarda bir yerde yemek yiyebiliyorduk. Şimdi asla öyle bir durum söz konusu değil. Hayat çok pahalı. Evin mutfağına bile zor alışveriş yapıyoruz. Peynir, zeytin, ekmek, domates almakla yetiniyoruz sadece. Etin zaten yüzünü bile göremiyoruz” dedi.

‘KREDİ ÇEKMEK ZORUNDAYIZ’

İki çocuğu olan Mahmut Yılmaz geçinebilmek için kredi çekmek zorunda kaldığını belirterek “20 bin lira kredi borcum var. Asgarisini bile ödemekte zorlanıyorum. 3 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum. Krediyi evin ihtiyaçlnı karşılamak için çarıekmiştim. Aylık aldığımız maaş ihtiyaçlara yetmiyor. Bankalara çalışıyoruz aslında. Kredi çekmeksek aç kalırız” diye konuştu.

‘3 BANKAYA BORCUM VAR’

Nuray S. ise üniversite öğrencisi olduğunu, ihtiyaçlarından dolayı kredi çekmek zorunda kaldığını söyledi. Nuray S., “Toplam 3 bankaya 10 bin lira borcum var. Okulum uzadığı için artık yurtta kalamıyorum devletten kredi de alamıyorum. Bu sene eve çıktım. Eve çıktığım için bir miktar kredi çektim. Eşyalı ve 1+1 eve çıkmama rağmen 10 bin lira masrafım oldu. Marketten üç parça eşya aldığımızda bile 300 lira ödüyoruz. Kredi borçlarını ödemekte zorlanıyorum. Bir öğrenci olarak ben ekstra zorlanıyorum” ifadelerini kullandı.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler