Deprem gölgesinde turizm
Hükümet depremin ilk günlerinde otellere yönlendirdiği depremzedeleri de turizmcileri de unuttu. İddialara göre sezona hazırlanması gereken bazı otel sahipleri depremzedelerin odalarını boşaltmasını istiyor.
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin üzerinden bir ay geçti. Ancak organizasyonsuzluk ve belirsizlik her konuda devam ediyor. Depremin ilk günlerinde turizm bölgelerinde otellere yerleştirilen ve turizmcilerin 15 Mart’a kadar konuk edeceklerini açıkladığı yaklaşık 100 bin depremzedenin geleceği meçhul.
Bazı otellerde depremzedelerin 15 Mart, bazı otellerde ise 1 Nisan’a kadar odalarını boşaltmaları istendiği iddia edilirken turizmciler ise yaklaşan sezon nedeniyle belirsizlik içinde. Turizmciler depremzedelerin mağdur olmaması için devletten çözüm bekliyor.
Turizm sektöründen temsilciler şu ana kadar bütün depremzedelerin tam pansiyon ağırlandığını ve bütün masrafların oteller tarafından karşılandığını belirtiyor. Devletin sektöre herhangi bir destek vermediğini dile getiren sektör kaynakları, “Depremde yaralanan İstanbul, Ankara gibi illere tedavi için gelen yurttaşlarımızın refakatçileri de otellerde kalıyor. Hepsi zor durumda, ne olacağını kimse bilmiyor. Organizasyonsuzluk her yerde” diyor. Sektörde dillendirilen öneriler ise şöyle:
“Otellerin kendi bütçeleriyle boş konut kiralayıp bu insanları oraya yerleştirmek, otel lojmanlarını depremzedelere tahsis etmek veya turizmin az olduğu bölgelerdeki otellerle anlaşmak.”
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı Burhan Şili, hükümet ile devlet yurtları ve misafirhaneleri konusunda görüştüklerini belirterek turizm sezonunun nisandan itibaren açılacağını hatırlatıyor. Şili, “İran’da Nevruz dönemi başladı, turizm hareketlenecek. Sezon başlamadan önce otellerin tahliyesini yapmamız gerekecek. Biz elimizden geleni fazlasıyla yapmaya hazırız” diyor.
OTELLERİ SUÇLAMAYIN
Bodrum’da bugüne kadar 65’ten fazla otelin depremzedelere kapısını açtığını söyleyen Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Birliği Başkanı Serdar Karcılıoğlu ise kamudan hiçbir açıklama ve yönlendirme gelmediğini belirtiyor. Otelcilerle depremzedelerin karşı karşıya getirilmeden iktidarın devreye girmesi gerektiğini söyleyen Karcılıoğlu, “Eğer depremzedelere konteyner veremiyorsak oteller kapasitelerinin bir kısmını ayırabilir depremzedeler için. Ancak devletin maliyetini karşılaması gerekiyor. 1 yıl idare edilebilir konutlar yapılana kadar. Otelcileri suçlamayın. Bu sektör borç içinde yüzüyor ve para kazanabileceği 3 ayı var önünde” dedi.
“REZARVASYONLARDA DURAKSAMA MEVCUT”
Depremlerin turizm sezonuna etkisi merak edilirken Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, sadece vatandaşların değil, komşu ülkelerin ve önemli pazarlardaki misafirlerin de depremlerin şokunu yaşadığını söyledi. Yorum yapmak için çok erken olduğunu belirten Bağlıkaya, “Yurtdışındaki tur operatörlerimizden gelen bilgilere göre rezervasyonlarda az da olsa bir duraksama mevcut. Ancak tabloyu daha net görebilmek için biraz beklememiz gerekiyor. Deprem bölgesi dışında henüz iptaller yok” dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!