Kritik uyarı: 'Ekmeğe ulaşmakta sorun yaşanabilir'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, un fiyatlarına gelen yüksek zamların fırıncı esnafını mağdur ettiğini belirtti. Gürer, bu konuda bir tedbir alınmaz ya da fırıncı esnafına destek verilmez ise ekmek üretecek fırıncı bile bulunamayacak halen gelinebileceği uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 31.10.2021 - 10:11
Kritik uyarı: 'Ekmeğe ulaşmakta sorun yaşanabilir'
Abone Ol google-news

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de faaliyetlerini sürdüren fırıncı esnafını ziyaret ederek sorun ve taleplerini dinledi. 

Gürer, buğday üretiminin düşmesi, ithal buğday fiyatlarının artması ve bu artışın un fiyatlarına da yansımasıyla ekmek zammının kapıda olduğunu, süreci iktidarın fırıncı esnafı girdileri için  destek vermesi  ile aşılabileceğini söyledi.

'MALİYETLERİ KARŞILAMADI'

Gürer’e, girdi maliyetlerindeki yüksek artış nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti anlatan fırıncı esnafı, geçen yıl 110 liraya satın aldıkları 50 kilogramlık unun bugün 220 liraya çıktığını belirterek, “Geçen yıl 1,5 liraya sattığımız ekmeğe 10 ay içinde 25 kuruş zam yaparak 1 lira 75 kuruşa satmaya başladık. Ancak girdi maliyetine yüzde 100 oranında zam gelirken, ekmeğe 25 kuruş zam yapılması, maliyetleri karşılamadı. Biz kendi cebimizden veriyoruz. Kimse una 1 ay içinde 3-4 kez zam geldiğini konuşmuyor ama ekmeğe senede 25 kuruş zam yapıldığında sanki fırıncı esnafı ekmeğe sürekli zam yapıyormuş gibi algılanıyor oysa un fiyatı ikiye katladı. Girdilere sürekli zam geliyor. Unun sürekli fiyatı artıyor. Bu gidişle halimiz harap. Keşke un artmasa da daha ucuza ekmek satsak. Vatandaş bu ekmeğe muhtaç ve çok zor koşullarda yaşayanlar var. Ekmeğin  fiyatının artmasını biz kazanalım diye istemiyoruz. Maliyet arttığı için bizimde durumumuzu görün diyoruz” dedi. 

'SORUN YAŞANABİLİR'

Buğday ve un fiyatları ile diğer girdi maliyetlerindeki artışın ekmek fiyatlarında artışa neden olması halinde vatandaşta daha çok mağdur olacak diyen Gürer, “ Böyle giderse yurttaşlar ekmeğe dahi erişimde sıkıntı yaşayacaklar. Bazı fırıncılar işi bırakma noktasına geldiklerini anlatıyorlar. Sürdürebilir bir çözüm iktidarın sorumluluğudur” şeklinde konuştu.

'FIRINCI DA BULAMAYIZ'

Un fiyatlarındaki artış konusunda yetkililerin acil tedbir alması gerektiğine değinen Gürer, “En azından fırıncıların uğradığı kayıplar telafi edilmeli. Onlara destek sağlanmalı. Ekmeğe fiyat ayarlaması yerine fırıncı girdilerini azaltacak uygulamalara gidilmelidir. Yoksa ekmek üretecek fırıncı da bulamayız” uyarısında bulundu.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler