17 maddede mide kanserini önleme rehberi
Dünyada kanserden dolayı ölüm sebepleri içinde 2. sırada gelir. Hastalar çoğunlukla geç teşhisten dolayı tedavi şansını kaçırmış olur. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, genel cerrahiden Op. Dr. Cengiz Dibekoğlu beslenme alışkanlıklarımıza dikkat ederek riskin azaltılabileceğini belirtiyor;
1- Midenin kronik iltihabi hastalıkları: Bazı gastrit türleri ve daha önce geçirilmiş mide ameliyatları yaşadınız mı?
2-Sigara : Sigara içenler içmeyenlere göre daha fazla risk altında olduğunu biliyor musunuz?
3-Aile hikayesi: Yakın akrabalarınızda (anne, baba, kardeşler ,çocuklar) mide kanseri hikayesi yaşayanlar mevcut mu?
4-Kötü beslenme : Beslenme alışkanlıklarınızı hiç gözden geçirdiniz mi? Tuzlanmış gıdalar, turşular, tütsülenmiş gıdalar, sık kömür ateşinde pişirilmiş gıdaların tüketilmesi mide kanserine neden olabilir.
5-Hareketsizlik: günlük aktivite miktarınızı mutlaka irdeleyin. Fiziki aktivite azlığı mide kanserine neden olabilir.
6-Obezite: Obez kişilerin midenin üst kısım kanserine normal fiziki yapıya sahip olanlara göre daha sık yakalanabileceğini biliyor muydunuz?
7-Kan grubu : A grubu kana sahip insanlarda diğer gruplara göre %20 daha fazla mide kanseri riski vardır.
8-Koruyucu maddelerden uzak durun: Nitroz maddeler ile korunmuş gıdaların tüketimi mide kanseri riskini arttırır
9- Yaşam tarzı: Sosyo ekonomik düzey düştükçe mide kanseri riski artmaktadır.
10-Mide kanseri ile stres ilişkisi: Stresin direkt olarak mide kanserine yol açtığını söylemek doğru değildir. Fakat stresin yol açtığı bazı mide hastalıkları kanser oluşumunu kolaylaştırabilir. Örneğin mide ülserleri ve gastrit gibi.
11-Gıdaları nasıl tüketelim: Özellikle yeşil gıda tüketilmesi, pişirilmemiş olması çok önemli
12-Bol bol C vitami: C vitamini alımı, meyve tüketimi ( özellikle portakal ,mandalina gibi turunçgiller)mide kanserine karşı koruyucudur.
13-Ekmek seçimine dikkat: tam bugday ve tahıllı ekmek tüketimi mide kanserine karşı koruyucudur.
14-Kesinlikle uzak durulacaklar: Tuzlanmış ve salamura edilmiş (konserve ve turşu), tütsülenmiş ve mangal ateşinde pişirilmiş gıdalardan uzak durmamız mide kanseri riskini düşürecekti
15-Midenize kulak verin: Hazımsızlık, bulantı ve kusma, yutma güçlüğü, yemek sonrası şişkinlik ve erken doyma hissi, İştah kaybı, mide kanamasına bağlı siyah büyük abdest ve kansızlığa bağlı solgun renk, kanlı kusma, karın ağrısı sıkıntılarınız mı var?
16- Ani kilo kayıplarına dikkat: Son zamanlarda birden kilo kaybımız mevcut mu?
17- Erken teşhis mide kanserinde hayat kurtarıcıdır: Mide kanseri genellikle geç dönemlerine kadar şikayet vermeyen sinsi bir hastalıktır. Bu nedenle hastaların çoğunluğu yakalandığında ileri evrelere ulaşılmış olmaktadır. Erken teşhis edildiğinde ise tamamen iyileşme sağlanabilmektedir.
En Çok Okunan Haberler
- Emekliye iyi haber yok!
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği